2017 a fost un an în care tehnologia Blockchain a crescut fantastic, deși nu în felul în care ne-am fi așteptat.

La începutul anului, analiștii preziceau că 2017 va fi anul în care tehnologia blockchain va trece de la dovadă-de-concept la producția propriu-zisă. S-au simțit ceva realizări în direcția asta.

Ripple a devenit o platformă cu totul operațională, cu peste 100 de membrii și volume de plată de ordinul miliardelor. Industriile au început să formeze rețele de afaceri blockchain. Era de așteptat să vedem mai multe lansări oficiale bazate pe tehnologia blockchain. E greu de crezut însă că se aștepta cineva la creșterea fără precedent a capitalului de piață al criptomonedelor sau la explozia ICO-urilor.

Ce aduce anul nou?

Așadar, ce o să aducă noul an? În ciuda pericolelor evidente în a face predicții, am toată încrederea că, printre altele, o să vedem:

  • Soluții blockchain care intră în producție, pe măsură ce se rezolvă problemele tehnice mai la îndemână.
  • Criptomonedele vor continua să crească, alimentate de jucători din mediul tradițional.
  • Companiile se vor concentra pe schimbarea modelelor de afaceri, pe măsură ce blockchainul începe să transforme structurile pieței.
  • Noi ecosisteme cu contracte smart care vor apărea ca platforme de integrare între industriile existente.
  • ICO-urile vor fi „profesionalizate” și se vor transforma în IPO 2.0.
  • Scalabilitatea și performanțele blockchainurilor vor deveni o problemă importantă, și vom vedea abordări noi și interesante.
  • Oamenii vor recunoaște tot mai mult faptul că ecosistemele locale bazate pe blockchain sunt un factor important entru succes.

Acum, să despachetăm detaliile fiecărei idei.

Tehnologia Blockchain a crescut fantastic in 2017 

Anul acesta a fost mai agitat decât ne așteptam si cred că vom continua să vedem soluții blockchain care intră în producție, pe măsură ce companiile rezolvă problemele mai la îndemână – digitalizarea afacerilor și utilități ale blockchainului mai de impact.

În industria fintech, cele mai promițătoare utilități rămân plățile (unde se pot economisi 50-60 de miliarde de dolari) și tranzacțiile financiare (unde iarăși se pot scădea costurile cu vreo 15 miliarde).

Așa cum am văzut că s-a întâmplat cu plățile în 2017, este de așteptat ca tranzacțiile financiare să intre pe blockchain în 2018. În plăți, o să crească elanul iar volumele de tranzacții vor crește pe măsură ce băncile mai mari, inclusiv cele corespondente, vor intra pe rol. Acești jucători vor fi tentați de avantajele pe care blockchainul le aduce în ceea ce privește procesarea în timp real, profilurile de risc mai scăzute, costurile scăzute și transparența.

Blockchainul arată că există alternative pentru status quo-ul din multe industrii. Ne putem închipui, de exemplu, că blockchainul joacă un rol în exercițiul de transparență al autorităților bancare la nivelul Uniunii Europene.

Volumele tranzactionate au explodat si tehnologia Blockchain a crescut fantastic

Este pentru toți oarecum surprinzător – în mod plăcut – cât de bine au funcționat criptomonedele în 2017 ca active de speculă. Creșterea a fost spectaculoasă, iar clasele de bunuri au crescut de la 14 miliarde de dolari în decembrie 2016 la peste 450 de miliarde în decembrie 2017, în ceea ce privește volumele de piață.

Creșterea va continua să fie alimentată de diferitele abordări ale administrării de active tradiționale, inclusiv de contractele future pe bitcoin, derivative și opțiuni, care ar crește toate cererea de criptomonede și jetoane.

Noi modele de afaceri bazate pe tehnologia blockchain

Pe măsură ce blockchainul continuă să schimbe structurile pieței, companiile se vor concentra tot mai mult pe schimbarea modelelor de afaceri.

Într-o lume în care intermediarii nu mai au nici un rol, companiile vor trebui să se despartă de gândirea de siloz și să fie mai deschise către parteneriate în ecosistem sau pe platformele blockchain. Asta înseamnă să se hotărască ce fel de modele de afaceri își doresc. Fie că vorbim despre jocuri de platofrme, de produs, de strategii pe toate canalele și așa mai departe.

Aceste discuții vor deveni multi-dimensionale, vizând și serviciile existente și noi tipuri de servicii pe care blockchainul le permite. In special în măsura în care blockchainul intră pe piețele IoT și AI pentru a crea noi tipuri de piețe.

În 2017, am avut satisfacția să vedem deschidere către blockchain din partea unor companii mari.

O zonă care ar trebui ținută sub observație în mod special în 2018 este industria fondurilor, unde firme ca Melonport folosesc blockchainul pentru a regândi administrarea activelor. Cred că o să mai apară astfel de inițiative și că industria fondurilor va fi semnificativ disruptivă anul viitor.

Procesul o să înceapă cu administrarea activelor cripto, dar cu timpul și activele tradiționale or să fie din ce în ce mai „tokenizate”, adică vor migra pe un blockchain pe care vor fi administrate.

Transformarea ICO-urilor

Startup-urile au strâns peste 3,5 miliarde de dolari în campanii de crowfunding de tip ICO. 2017 a fost cu siguranță un an in care tehnologia Blockchain a crescut fantastic.

Explozia ICO-urilor nu poate să fie ingorată. Nu neapărat pentru că au strâns sume mari de bani, ci pentru că începem să vedem un început de democratizare a capitalului de risc. Deși conceptul a avut un 2017 de succes, schimbările vor apărea în domeniul ICO-urilor în 2018, pe măsură ce investitorii tradiționali se vor implica mai mult.

Într-o perioadă de un  an, un an și jumătate, este de așteptat ca oamenii cu experiență și expertiză din lumea ICO-urilor să adopte tokenizarea ca platformă tehnică. Întregul mediu va fi profesionalizat, cu construcțiile de registre, prețurile, evaluarea startup-urilor și alte aspecte care vor semăna mai mult cu mediul tradițional.

Deja a început să se vadă că este tot mai greu să strângi finanțări doar în cârca unei lucrări de prezentare. Investitorii vor cere planuri de afaceri mai sănătoase și un nivel mai înalt de transparență, cu tot ce presupune asta.

Scalabilitate și ecosisteme

Una dintre provocările cheie ale tehnologiei blockchain existente este scalarea și performanța. Mă aștept ca în anul următor să vedem alternative la tehnologiile blockchain curente, care vor fi mai scalabile, mai rapide și care vor minimiza consumul de energie electrică.

Cred că oamenii își vor da seama că ecosistemele blockchain locale, în care serviciile importante sunt co-locate într-o zonă geografică, sunt un factor foarte important pentru succesul proiectelor blockchain.

Stai la curent cu stirile despre tehnologia Blockchain

Este exact situația pe care o vedem în „Crypto Valley”, orașul Zug din Elveția. Zona are o concentrație mare de servicii de care proiectele blockchain au nevoie pentru a strânge bani și pentru a deschide taraba. Printre acestea se numără cadre legale, consultanță, taxare, contabilitate, platforme de contracte smart, utilități AML/KYC și expertiză de marketing.

Pe lângă asta, celelalte avantaje ale Elveției, de la infrastructura de top la mâna de lucru calificată, înseamnă după părerea mea că ar trebui ca orașul să rămână un centru al companiilor blockchain – în anul care urmează și, să sperăm, pentru mulți ani de acum înainte.

CryptoZZ