Tehnologia blockchain are potențialul de a reduce costurile, de a îmbunătăți oferta de produse și de a crește viteza operațională pentru bănci, conform celui mai recent raport din partea Asociației Euro Banking (EBA).
Fondată în 1985 și susținută de Comisia Europeană, EBA este ”corp de parctică” pentru bănci și alți furnizori de servicii care promovează sisteme de plată și practici de afaceri. Cu alte cuvinte este autoritate recunoscută la nivel european în ceea ce privește practica financiară.
În ciuda faptului că în mare parte nu are lucruri bune de spus despre monedele digitale – raportul lor notează că diferă de ”moneda fiat, legititmă” – afirmă că aplicațiile acesteia sunt esențiale pentru a ”câștiga cunoștințe mai avansate ale tehnologiilor crypto”.
Este destul de probabil ca aceste tehnologii să fie integrate în sistemul financiar existent în următorii 1-3 ani.
”În afară de faptul că ar putea să accelereze procesele și să reducă complexitatea acestora, aplicabilitatea tehnologiilor în această zonă poate fi integrată cu sistemul IT moștenit, cu contextul legislativ și cu bunurile existente (monede, rezerve, obligațiuni etc)”
Crypto 2.0 și băncile tradiționale
Conform EBA, cooperarea, adopția, comunicarea și reglementările vor fi factori decisivi în viitorul tehnologiei.
Raportul spune că nivelul de cooperare dintre sistemul PSP (Payment Service Providers) și comunitatea crypto tehnologiei va determina relațiile viitoare dintre bănci și companiile crypto 2.0.
De remarcat este că trage paralele între neliniști și dinamica din industria care a ieșit la suprafață când aplicații care folosesc protocolul VoIP, cum ar fi Skype, s-au lansat acum aproape 10 ani.
Raportul EBA vorbește și despre beneficiile pentru PSP și afacerile crypto.
Dacă reglementările sunt favorabile, PSP ar putea beneficia de parteneriat cu comunitatea crypto-tehnologiei, deoarece ar putea să primească idei la prima mână despre dezvoltări pe termen lung și ar fi mai bine poziționată să profite când tehnologia ajunge la un nivel dorit de maturitate.
Pe de altă parte, notează felul în care comunitatea crypto-tehnologiei ar putea să aibă de câștigat în urma legitimizării PSP, având cunoștințe procedurale, și a concluzionat:
”Putem spune cu siguranță în acest moment că tehnologia crypto este o zonă care ar trebui monitorizată îndeaproape și revizuită pentru a fi analizată în continuare.”
Deși este greu de prevăzut felul în care tehnologiile crypto vor schimba infrastructura financiară existentă, raportul adaugă că se așteaptă la progrese.
Patru scenarii posibile
Raportul grupează tehnologiile blockchain în patru categorii cheie: monezi, bunuri înregistrate, stocuri de aplicații și tehnologii centrate pe bunuri. Notează totuși că lipsa de reglementări și maturitate tehnică micșorează potențialul primelor trei de a fi folosite, îndemnând jucătorii din industrie să fie atenți.
Cu acestea în minte, lucrarea descrie patru scenarii posibile în lumea reală în care tehnologia blockchain ar putea să îmbunătățească schimbul străin și remitențele, plăți în timp real, comerț și servicii – concluzionând că dezvoltatorii centrați pe bunuri erau probabil cei mai interesanți din punct de vedere al tranzacțiilor bancare și a industriei de plăți.
Progresul în celelalte trei zone a fost încurcat de provocări tehnologice și care țin de reglementări, după cum spune raportul EBA.
Lucrarea sugerează că industriile bancare și de plată ar trebui să încerce să ”ajungă la conversie și avantaje de cost ale monezilor și la o reducere în audit și expenditură guvernamentală, dar și la inovarea radicală a aplicațiilor tehnologiei rezervelor”
Potențialul transformativ
Raportul EBA vine după ce Banca Centrală Europeană a publicat un text care descrie moneda digitală ca fiind instabilă, dar cu potențial transformativ în domeniul plăților.
Bancheri importanți, ca Mariano Belinky de la Santander și Usama Fayyad de la Barclay au comentat pe marginea potențialului transformativ al ledger-ului, iar banca de investiții elvețiană UBS a deschis recent un laborator de cercetare pentru tehnologia blockchain pentru a vedea cum poate fi aplicată în comunitatea mai largă FinTech.
Blockchain-ul a captat și atenția companiilor din afara spațiului bancar. Gigantul de asigurări american USSA se pare că toarnă resurse în încercarea de a da de capăt blockchain-ului și felului în care îl poate încorpora în infrastructura existentă.