Tehnologia Blockchain ca serviciu(BaaS) descrie procesul prin care un furnizor instalează, găzduiește și întreține rețele blockchain în numele altor organizații. Astăzi, BaaS este utilizat în industrii precum Fintech, IoT, lanțul de aprovizionare și telecomunicații pentru a oferi întreprinderilor expunere la blockchain.
Tehnologia Blockchain ca serviciu oferă companiilor posibilitatea de a experimenta aplicații blockchain și contracte inteligente. Clienții pot beneficia de avantajele tehnologiei fără a trebui să își dezvolte propriul ecosistem blockchain sau să investească în specialiști.
Lista anuală Blockchain 50 evidențiază creșterea platformelor și software-urilor blockchain ca serviciu(BaaS). Jucători mondiali consacrați, cum ar fi Microsoft și Amazon, rivalizează cu nou-veniți, precum National Settlement Depository din Rusia, Construction Bank din China și EDF din Franța.
În prezent, acestea sunt cele mai importante companii care oferă tehnologia Blockchain ca serviciu:
Amazon Web Services
Conglomeratul lui Jeff Bezos oferă instrumente blockchain variate pentru companii de diferite dimensiuni prin intermediul filialei de cloud, Amazon Web Services. Este vorba despre rețeaua Quantum Ledger care permite companiilor să implementeze și să gestioneze blockchain-uri private sau publice. Serviciul denumit Amazon Managed Blockchain a fost lansat în 2018.
Amazon dispune de resurse pentru a susține mii de aplicații blockchain la scară larga, ceea ce a asigurat un flux constant de clienți cu profil înalt. Printre aceștia se numără Nestlé, BMW, Accenture, Sony Music Japan și Singapore Exchange.
IBM ofera tehnologia Blockchain ca serviciu
O altă companie din lista Blockchain 50 a Forbes este IBM, ce oferă o platformă blockchain bazată pe Hyperledger Fabric. Acesta este utilizată pe scară largă în industrii precum aprovizionarea cu produse alimentare, mass-media, publicitate și finanțe comerciale.
Printre clineți se numără Kroger și Plastic Bank, care au posibilitatea să
„construiască și să se alăture cu ușurință unei rețele blockchain proprii sau în orice multicloud privat, public sau hibrid, folosind Kubernetes”.
IBM și-a extins serviciile prin intermediul unor parteneriate strategice. De exemplu, a creat platforma Trust Your Supplier alături de firma blockchain Chainyard, folosită acum și de Vodafone.
De asemenea, a lansat platforma Contingent Labour în colaborare cu IT People.
Microsoft Azure
Platforma Microsoft Azure permite clienților, cum ar fi General Electric și T-Mobile, să implementeze rețele blockchain, să creeze aplicații și să stocheze datele off-chain. Clienții pot alege să utilizeze unul dintre cele trei servicii oferite: Azure Blockchain Service, Azure Blockchain Workbench și Azure Blockchain Development Kit.
Microsoft a mentionat frecvent diferențele dintre Azure și AWS, subliniind că acesta din urmă este „de cinci ori mai scump decât Azure pentru Windows Server și SQL Server”. Compania are de asemenea avantajul că integrează Azure cu alte produse Microsoft, cum ar fi Logic Apps și Flow.
Alibaba Cloud Blockchain
Alibaba are tehnologia Blockchain ca serviciu din 2018, sub umbrela serviciului de cloud computing.
Folosind Quorum, Hyperledger Fabric și Ant Blockchain, platforma integrează Internet of Things (IoT), Alibaba Cloud și tehnologiile anti-falsificare. Rezultatul este o gamă extinsă de soluții blockchain pentru trasabilitatea produselor, printre altele. În prezent, oferta BaaS a Alibaba cuprinde servicii pentru companii flexibile, care acceptă implementarea privată și soluții blockchain specifice pentru serviciile de transport.
Oracle Blockchain Cloud Service
Lansat în 2017, serviciul Cloud Blockchain Oracle încearcă să ajute întreprinderile „să crească încrederea și să ofere agilitate în tranzacțiile din rețelele lor”. Platforma sa de tip enterprise este construită pe Hyperledger Fabric, la fel ca cea oferită de IBM.
Clienții pot crea rețelele blockchain autorizate pentru modele private sau consorții, să înscrie organizațiile membre și să execute contracte inteligente pentru actualizarea și interogarea registrului. Platforma Blockchain este destinată utilizării alături de alte instrumente implementate Oracle, precum cele pentru gestionarea identității și remediere.
Corda
Dezvoltat de furnizorul de soluții de întreprinderi la nivel mondial R3, Corda este o platformă blockchain open-source care permite companiilor să tranzacționeze direct și în mod privat folosind contracte inteligente. Soluția BaaS a fost utilizată de companii precum KLM Royal Dutch Airlines pentru a simplifica procesele financiare și a îmbunătăți decontările. Printre cei 300 de clienți ai Corda se numără și Monetago și Tradeix. Platforma Corda oferă interoperabilitate, securitate și confidențialitate și este considerată una dintre cele mai bune platforme blockchain disponibile în prezent.
Tehnologia Blockchain ca serviciu este la mare cautare
Cererea de soluții blockchain este în creștere la nivel mondial. Furnizorii se străduiesc să ofere soluții ușor de implementat pentru cei interesați. Potrivit unui studiu realizat de Gartner, valoarea adăugată de blockchain va depăși 360 miliarde de dolari până în 2026 și va ajunge la 3,1 trilioane de dolari până în 2030.