Investițiile în companiile de tehnologie financiară (fintech) au crescut cu 201%, la nivel global, în anul 2014, conform unui nou raport din partea Accenture. Firma de consultanță a numit tehnologia blockchain ca fiind una dintre moștenirile cheie pe care băncile trebuie să le reconfigureze pentru a ține pasul cu inovațiile.
”Probabil că cea mai bună ocazie de a rămâne deschis noutăților este cercetarea în zona blockchain, protocolul care se află în spatele arhitecturii de distribuție a cryptomonedei bitcoin.” – Raportul Accenture.
Explozie a investițiilor în tehnologiile financiare
Investițiile în tehnologiile financiare (fintech) și companiile care lucrează la aceste tehnologii au crescut cu 201% la nivel global anul trecut, comparativ cu o creștere de 63% în investițiile per total în capitalul de risc. Aceste date apar într-un document eliberat de firma de consultanță Accenture, intitulat ”Viitorul Fintech și Bancar – Perturbat de era digitală sau reinventat”
Investițiile globale în fintech s-au triplat de la 4.05 miliarde de dolari în 2013 la 12.2 miliarde în 2014, conform raportului. Numai suma de bani care a intrat în prima rundă de investiții a crescut cu 48%.
Din cele 12.2 miliarde de dolari investiți în fintech, cei mai mulți au ajuns în SUA, dar cu toate acestea cel mai mare nivel de creștere s-a observat în Europa, unde s-a ajuns la o creștere de 215%. Deși este bine-cunoscut faptul că Marea Britanie și Irlanda sunt țările dominante în ceea ce privește tehnologia financiară europeană, creșterea lor a fost mai lentă comparativ cu ceea ce se întâmplă acum în țările nordice, Olanda și Germania (după cum se vede și în graficele de mai jos). Mai important, Silicon Valley a investit mai mult de 2 miliarde de dolari în fintech în anul 2014.
Perturbări la orizontul fintech
În timp ce raportul arată clar că revoluția digitală în serviciile financiare e deja pe drum, impactul pe care îl va avea asupra jucătorilor bancari de acum rămâne de văzut.
”Perturbarea digitală are potențialul de a micșora rolul și relevanța băncilor așa cum arată ele astăzi, și în același timp poate să le ajute să creeze servicii mai bune, mai rapide și mai ieftine. Băncile ar putea deveni astfel o parte și mai importantă decât este astăzi, în viața de zi cu zi a instituțiilor și indivizilor. Pentru a face ca impactul să fie unul pozitiv, băncile recunosc că au nevoie să se scuture de autosuficiența de care au dat dovadă și să recunoască faptul că doar navigând pe apele reglementărilor și legislației și așteptând ca dobânzile să crească, nu vor scăpa de învechire”
În raport sunt intervievați 25 de directori executivi din marile bănci ale industriei bancare. Cele mai mari probleme ridicate au fost că jucătorii care au deja un loc bine stabilit în serviciile financiare nu fac suficiente lucruri pentru a ține pasul cu inovațiile venite din partea startup-urilor fintech și că sunt foarte lenți în a lansa noi tehnologii la timp, bazându-se pe tehnologiile pe care le-au moștenit.
Studiul a scos la iveală și faptul că 72% din acești directori executivi consideră că banca de care aparțin au doar o strategie fragmentată, oportunistă, când vine vorba de abordarea inovațiilor. Și mai interesant este că 20% dintre ei cred că băncile se vor dezagrega complet, în timp ce 16% cred că băncile vor continua să piardă trancțiunea pe piață și serviciile financiare vor continua să fie oferite cu o margine de profit mult mai mică.
3 elemente cheie în reinventarea băncilor
Raportul Accenture sugerează că dacă băncile vor să își păstreze relevanța și să fie în continuare competitive, sunt 3 reacții care le vor ajuta să se reinventeze și reconfigureze pentru a ține pasul cu ritmul amețitor al iovației din spațiul fintech.
1. Să arate deschidere
Tehnologia blockchain vine cu cea mai mare oportunitate în această direcție – ”Probabil cea mai mare ocazie când vine vorba despre deschidere față de inovație este zona blockchain, protocolul care se află în spatele arhitecturii cryptomonedei bitcoin” notează raportul ”Ne aflăm în perioada de început pentru cryptomonedă, și nu este clar dacă efectele pe termen lung ale adopției vor veni în serviciile industriei financiare (…) Totuși, este clar că dacă jucătorii care au deja un loc bine stabilit vor să profite de această abordare revoluționară a finanțelor, vor trebui să se implice într-o gamă mai largă de specialiști tehnici și dezvoltatori în afara propriilor organizații.”
2. Să colaboreze
Cea mai mare provocare pentru jucătorii stabili este capacitatea culturii lor organizaționale de a adopta abordări de colaborare cu noi inventatori și cu startup-uri. Cu alte cuvinte, să învețe să lucreze cu niște echipe noi și să se alinieze pentru a atinge niște scopuri comune.
3. Să învestească
Firmele deja cunoscute care oferă servicii financiare construiesc deja artilerie de risc pentru a investi în startup-uri fintech. American Express, BBVA, HSBC, Santander și Sberbank au dezvoltat vehicule de investiții corporatiste în ultimii patru ani, fiecare dintre ele cu cel puțin 100 de milioane de dolari de investit.
Concluzii
Fintech a ieșit la suprafață ca fiind o componentă a portofoliilor de risc de capital și se pare că vrea să devină din ce în ce mai mare. Toate acestea se așează bine pentru o perturbare a serviciilor financiare tradiționale și pentru o nouă specie de companii mai transparente, cu taxe mai mici care vor apărea pe terenul lăsat gol, pe măsură ce tehnologia blockchain va deveni o parte și mai importantă din acest proces.