Ținând cont de convingerile noastre bine documentate și de reacția automată a scepticilor, ne-am dat seama că am intrat într-un proiect mare.

Acțiunile de preț bitcoin — După ce a avut o scădere cataclismică de la 1250 de dolari la 175 de dolari în noiembrie 2013, bitcoinul s-a stabilizat în ianuarie 2015 în jurul unei mișcări medii pe 200 de săptămâni și a rămas în această zonă timp de nouă luni,  așa cum arată linia verde pe graficul  de mai jos.

La momentul respectiv, criza datoriilor în Europa avea mari ecouri. Grecia amenința că va părăsi Uniunea Europeană, oferind bitcoinului o creștere la mijlocul verii. Acțiunile de preț bitcoin în acele nouă luni sugera că ecosistemul este mult mai robust decât recunoșteau profesioniștii care administrau active tradiționale.

În orice caz, tehnicienii erau cu antenele deschise. Așadar mișcările medii, rezistența și suportul, și distanța dintre ele, erau relevante.

În ciuda scăderii prețului bitcoin de la aproape 20 000 de dolari în decembrie 2017 la mai puțin de 10 000 de dolari pe 6 februarie 2018, suntem convinși că bitcoinul este primul dintr-o nouă clasă de active, criptoactivele. Credem că bitcoinul nu pleacă nicăieri.

În ultimii trei ani, criptoactivele au crescut la  peste 500 de miliarde în volum de piață. Bitcoinul domină o treime din întregul ecosistem format din mai mult de 1500 de criptomonete, criptocomodități și criptojetoane. S-a născut din întâlnirea tehnologiei, serviciilor financiare, economiei și altor științe sociale. Această nouă clasă prezintă o nouă provocare profesioniștilor din fiecare domeniu, ca să nu mai spunem de publicul care investește.

Testul de foc

Bitcoinul a trecut prin mai  multe teste de foc în ultimii ani, așa cum arată și fluctuațiile de preț. După graphic avem o listă a celor mai importante teste, care reprezintă momentele de „Evrika” ale investitorilor.

Atacul asupra Bitfinex din august 2016 a dus la o scădere abruptă. A dus prețul sub 500 de dolari în ziua atacului, după care și-a revenit puternic. Schimbarea rapidă pare să ilustreze că investitorii timpurii au înțeles diferența dintre defectele de software ale unei aplicații construite peste bitcoin și protocolul în sine. Cu alte cuvinte, piața devenea mai sofisticată, atrăgând încredere.

Banca Populară Chineză a pus ochii pe mineri în ianuarie 2017. A cauzat noi neliniști, trăgând prețul în jos până la 789$. La final de 2016, China avea 95% – uneori chiar 99% – din volumele zilnice. Presa mainstream comenta dependența bitcoinului de China. După ce Banca Populară Chineză l-a interzis (pentru a doua oară) prețul a scsăzut, dar și-a revenit rapid. De data asta, recuperarea rapidă a prețului ilustra faptul că bitcoinul a devenit ”anti-fragil” la acțiunile autorităților în orice țară. Japonia și Coreea au preluat rapid volumele.

Agenția SEC le-a refuzat fraților Winklevoss propunerea de a crea un Trust Bitcoin pe 10 martie 2017. În weekend prețul a scăzut la 935$, înainte de o refacere luni  care l-a pus pe un drum interesant către 20 000 de dolari în următoarele nouă luni. Mulți observatory spuneau că refuzul celor de la SEC este o întorsătură negative. Nu doar că prețul bitcoin și-a revenit, dar întregul ecosistem a prins aripi pe o piață a taurilor chiar mai puternică decât cea a bitcoinului. Ether de exemplu a crescut de la 15 dolari la 400. Creșterea de preț ilustrează că bitcoinul și alte active nu depend de piețele tradiționale.

În ciuda miilor de rețineri în legătură cu scalabilitatea, bifurcațiile, adopția în rândul comercianților și comisioanele mari din a doua jumătate a lui 2017, prețul bitcoin a crescut de aproape 20 de ori la 19500 de dolari în decembrie 2018. Acțiunile de preț sugerau că prea mult capital urmărea prea puține oportunități.

Entuziasmul a pierit în ianuarie 2018, sub greutatea problemelor Bitfinex și tether, printre alte presiuni.

Și acum ce facem?

Dacă tehnicienii și traderii globali vor domina activitatea de trading așa cum au făcut-o în 2015, atunci prețul bitcoin ar putea să testeze mai multe nivele tehnice, între 8350 de dolari și 1650de dolari…și tot o să fie pe piața taurilor.

Observatorii pieței au învățat despre metodele prin care traderii mari influențează acțiunile la bursa din portofolii în perioadele importante pe piață.

Printre nivelele de suport tehnic descrise în graficele de mai jos și rotunjite la sute, iată care sunt cele mai importante.

6400 de dolari – mișcarea medie pe 200 de zile – o zonă de suport importantă conform traderilor

4600 de dolari – maxima importantă din septembrie 2017

1700 de dolari – mișcarea medie pe 200 de săptămâni, zona la care bitcoinul își găsise minimele în 2015, și pe care am văzut-o și în mai anul trecut.

acțiunile de preț bitcoin

Dacă bitcoinul conduce noua clasă de active, atunci aceste puncte de preț nu sunt decât zone de suport psihologic și vor păli în comparație cu destinația finală. Analiștii cred că prețul își va găsi minima când se întorc cumpărătorii pe piață și încep să îi copleșească pe vânzători.

Încrederea ne este întărită de numărul mare de dezvoltatori și de linii de cod cu care contribuie la comunitate. Ca să nu mai vorbim de mult-așteptata Lightning Network, care crește rapid.

Atâta timp cât ei se ocupă de bitcoin, nu plecăm nici noi.