Prețul bitcoin a crescut suficient de mult cât să capteze atenția presei din mainstream, adică a bătut un nou record și de preț, și de viteză de creștere. Acum doar două luni, prețul unei monede era undeva la 4-5000 de dolari iar de la 10 000 la 11 000 de dolari a crescut în decursul unei singure zi.
Ce sunt contractele future –– Creșterea este justificată de faptul că moneda Bitcoin a avut parte de așa-numita adopție instituțională, după ce doi dintre cei mai importanti operatori bursieri ai lumii, Chicago Mercantile Exchange (CME) și Chicago Options Exchange (CBOE) au anunțat că vor lista contracte future pentru moneda bitcoin.
Creșterea de 1000 de dolari de pe o zi pe alta poate fi considerată oarecum proporțională cu importanța anunțului, mai ales dacă ținem cont că piața bitcoin este una guvernată de emoțiile investitorilor.
La CME sunt deja listate pe piețele de futures porumbul, soya, metalele prețioase, petrolul, acțiunile din indexul Standard & Poor sau NASDAQ. Mai nou, în lista de produse va intra și moneda bitcoin. Bitcoinul este atractiv pentru acest tip de contracte tocmai pentru că este extrem de volatil și poate crea o piață future dinamică.
Ce sunt contractele future
Piața pentru contractele future poate fi cel mai bine descrisă ca un joc de pariuri între părți, pe creșterea sau scăderea prețului pe un activ. Pe Investopedia, contractele future sunt explicate ca acorduri legale, făcute în general la schimburile de future, pentru a cumpăra sau vinde un produs sau un instrument financiar la un preț predeterminat, la un anumit moment din viitor. „Contractele future sunt standardizate pentru a facilita tranzacțiile la un operator bursier de future și, în funcție de activele tranzacționate, pentru a stabili calitatea și cantitatea produselor.”
În cazul bitcoinului, definiția nu se aplică punct cu punct. Atât CME cât și CBOE au spus clar că nu vor tranzacționa, deține și trimite efectiv bitcoinii. Cei doi operatori intenționează să lucreze strict în dolari și doar să se raporteze la prețul bitcoin. Contractele future trebuie înțelese pentru a înțelege în mod real ce impact ar putea să aibă asupra prețului bitcoin.
Ce sunt contractele future „pe prognoza meteo”, explicația simplă
Contractele future se pot explica cel mai simplu printr-un exemplu din lumea reală. O să vorbim despre piața de grâne, pentru că este tipul de piață pe care este cea mai mare nevoie să se facă aceste contracte future. În agricultură contractele future oferă stabilitate și îi ajută pe fermieri să se protejeze de pierderi masive:
Avem pe de-o parte a contractului un agricultor (cultivator de grâu) și un producător de pâine. Prețul grâului la momentul scrierii contractului este de 1000 de dolari per tonă. Piața alimentară poate să fie relativ imprevizibilă. Dacă producția de grâne să zicem crește, atunci prețurile vor scădea. Dacă să zicem în anul respectiv sunt inundații, producția de grâne scade și prețurile la fiecare producător în parte va crește.
Amândoi participanții sunt la mila prognozei meteo și lucrează pe o piață imprevizibilă. Se hotărăsc să semneze un contract cu un trimestru în avans, la prețul zilei. În trimestrul care urmează, agricultorul va trimite o tonă de grâne către fabrica de pâine, către producător, la prețul de 1000 de dolari, indiferent dacă anul a fost unul bun pentru producție sau nu și independent de prețul pieței. Agricultorul își asumă riscul că, dacă anul este unul prost, atunci prețul va crește și el va vinde sub prețul pieței. Producătorul își asumă riscul că dacă anul este bun, atunci prețul va scădea și el va cumpăra la suprapreț. Fiecare dintre participanți își asumă posibilitatea de a pierde. Fiecare dintre ei „pariază” că piața va merge în defavoarea sa și se protejează de problemele care pot apărea pe piață în viitor. Cei doi își fac așa-numitul hedge.
La finalul celor trei luni, prețul grâului este de 1200 de dolari. Agricultorul trebuie să trimită o tonă de grâne către producător la prețul de 1000 de dolari, pentru că atât a „pariat” că va fi prețul. Agricultorul iese deci în pagubă cu 200 de dolari.
Piața de future pentru bitcoin
Acum, să scoatem din ecuație grânele cu totul. În loc de producător, agricultor și grâne avem mai mulți traderi pe o piață future de bitcoin. Ei nici nu produc grâne/bitcoin și nici nu au nevoie de o tonă de grâne livrată la fabrică la executarea contractului (în cazul nostru de 100 de bitcoini).
Bitcoinul costă 10000 de dolari la prețul pieței. Traderul A pariază că prețul bitcoin peste un trimestru crește (deschide o poziție de long). Traderul B pariază că prețul bitcoin peste un trimestru va scădea (deschide o poziție de short). La final de trimestru, prețul este de 12000 de dolari, traderul A a câștigat 2000 de dolari (diferența), iar traderul B a pierdut 2000 de dolari. A lichidează, B hotărăște să păstreze poziția de short ca să nu iasă în pierdere. Intervine traderul C, care deschide tot o poziție de long, deci pariază că prețul va crește. Prețul bitcoinului crește din nou la 14 000 de dolari. C a câștigat 2000, B a pierdut în total 4000. Observați că B a pierdut tot atât cât au câștigat A și C în total.
Așadar, când cineva câștigă, altcineva pierde tot atât. Operatorii platformei pe care se tranzacționează contractele future câștigă de pe urma comisioanelor plătite de cei trei traderi.
Important în cazul piețelor de future este ca în permanență cineva să fie dispus să contraparieze, să accepte pariul tău, ceea ce putem să intuim că o să se întâmple.
Este important de reținut că introducerea de contracte future la CME și CBOE nu presupune un consum mai mare de bitcoin pe piață. În tot acest timp, traderii lucrează doar în dolari americani iar cei doi operatori bursieri și traderii înscriși pe piață nu vor cumpăra, nu vor păstra și nu vor vinde nici un moment bitcoin. Așadar, pragmatic vorbind, listarea contractelor de future nu are efect asupra producției și pieței, altul decât faptul că le permite investitorilor tradiționali să intre pe o piață conectată la bitcoin și să observe mai îndeaproape mișcările de preț.