Business Insider raportează că banca Citigroup intenționează să lanseze un nou produs denumit Digital Asset Receipt (DAR). Acesta face parte din seria de instrumente financiare bazate pe criptomonede.

Bazat pe conceptul de American Depositary Receipts, DAR oferă acces indirect pe piața cripto investitorilor instituționali.

American Depositary Receipts reprezintă un instrument financiar de investiții lansat în anii 1920 în Statele Unite. Acesta permite investitorilor să dețină acțiuni în companii internaționale care nu se tranzacționează pe bursele americane.

Practic, banca este cea care deține acțiunile, iar investitorii primesc o chitanță de depozit.

”În cazul criptomonedelor, acestea sunt deținute de un custode, iar chitanța DAR este emisă de Citigroup”

explică sursele Business Insider.

Ca și concept, DAR sunt similare cu ETF-urile. Citigroup a emis astfel de instrumente financiare bazate pe acțiuni netranzacționabile în trecut.

Citigroup nu a dat încă o declarație oficială în legătură cu acest nou produs. Așadar nu există încă un termen de lansare.

Cu toate acestea

inițiativa vine la un moment oportun pentru piața cripto. În data de 9 septembrie, SEC a impus o interdicție temporară pentru două exchange-traded notes (ETNs). Acestea sunt Bitcoin Tracker One (“CXBTF”) și Ether Tracker One (“CETHF”).

Argumentând că instrumentele creează confuzie pentru investitori, SEC a interzis tranzacționarea acestora până pe data de 20 septembrie.

„Comisia a suspendat temporar tranzacționarea titlurilor de valoare CXBTF și CETHF din cauza confuziei printre participanții pe piață cu privire la aceste instrumente. Comisia avertizează brokerii-dealeri, acționarii și potențialii cumpărători că ar trebui să ia în considerare cu atenție informațiile de mai sus împreună cu toate celelalte informații disponibile în prezent și orice informații emise ulterior de companie”.

XBR Provider a lansat Bitcoin Tracker One din mai 2015, fiind primul ETN bazat pe Bitcoin disponibil pe bursele reglementate. Ulterior, compania a lansat Ether Tracker One în octombrie 2017. A fost secondat apoi de două versiuni bazate pe Euro ale celor două instrumente financiare.

Acestea au fost lansate pe bursa NASDAQ din Suedia, iar luna trecută au devenit disponibile și în Statele Unite.

Decizia SEC de a interzice tranzacționarea acestor derivative alimentează prudența manifestată de marile companii de investiții cînd vine vorba de piața cripto. Goldman Sachs, JPMorgan, Citigroup, și Morgan Stanley au citat deseori incertitudinea legală cînd vine vorba despre investițiile pe piața de criptomonede.

Majoritatea analiștilor au ajuns la concluzia că SEC va aștepta până în 2019 pentru a lua o decizie cu privire la lansarea de instrumente de investiții bazate pe criptomonede.

Indiferent că este vorba de ETF sau ETN, este clar că autoritățile de supraveghere finaciară sunt încă precaute când vine vorba de aprobarea acestora.