În cea de-a doua jumătate a anului 2018, puține evoluții au preocupat spațiul cripto cum a făcut-o ideea unui fond ETF bazat pe Bitcoin.
Anul trecut, discuția a încetat după ce prima încercare a fraților Winklevosses a fost respinsă de SEC în martie 2017. Gemenii au stârnit din nou dezbaterile atunci când a doua lor încercare la un ETF a fost refuzată în iulie a acestui an.
Volumul foarte mare de speculații cu privire la efectul unui ETF asupra pieței se datorează complexității activului. Prin comparație cu simplitatea tranzacționării pe piața spot, industria nu știe la ce să se aștepte de la un Bitcoin ETF.
Ce este un ETF și ce înseamnă pentru Bitcoin
Pentru a începe, o scurtă explicație: un ETF este un fond care deține un activ sau active de bază, indiferent dacă acestea sunt acțiuni, mărfuri, obligațiuni etc., care sunt apoi împărțite în acțiuni pe care investitorii să le cumpere. În structură, un ETF funcționează ca un fond de hedging. Diferența primară este că un ETF este tranzacționat pe o piață publică ca acțiunile unei companii, în timp ce un fond de hedging nu se poate comercializa astfel.
În mod tipic, un ETF dispune de patru părți interesate primare:
- un sponsor (entitatea care creează ETF-ul)
- un custode (entitatea care stochează și gestionează activul suport
- participanții autorizați (instituții financiare sau persoane acreditate care creează și răscumpără un pachet de acțiuni ale ETF)
- acționari/investitori (cei care achiziționează acțiunile pe piața deschisă)
Pentru bitcoin
un ETF ar funcționa similar cu ETF-urile pentru alte mărfuri cum ar fi aurul și argintul. Sponsorul său, cel mai probabil un fel de trust, ar folosi ajutorul unui custode pentru a stoca bitcoinul fizic care susțin ETF-urile și fluxul de numerar aferent. Activitatea lor se va baza, de asemenea, pe instituțiile financiare care sprijină circulația ETF-urilor, precum NYSE, CME sau CBOE.
Mulți investitori văd ETF-ul Bitcoin ca pe catalistul necesar pentru implicarea investitorilor instituționali pe piața cripto. Deoarece ETF-urile sunt considerate a fi o alternativă ieftină și ieftină față de alte instrumente de investiții, vor facilita accesul pe piață. Susținătorii ideii de ETF consideră că acest lucru va împinge prețurile criptomonedelor spre noi valori maxime.
Exemplul cel mai frecvent utilizat
a fost efectul lansării de ETF-uri bazate pe aur, care au provocat creșteri masive ale prețului.
Detractorii nu cred că efectul ETF-urilor Bitcoin nu va fi pozitiv. Prin încurajarea unui flux de bani instituționali, un ETF bitcoin ar putea înneca piața în evaluări umflate. Ei insistă că ETF-urile denaturează prețurile și lichiditățile. Așadar, argumentul detractorilor este: De ce am creat un instrument care ar putea face bitcoin susceptibil la aceleași amenințări inflaționiste pe care le combate?
Istoria ETF-urilor Bitcoin
Până în prezent, SEC a respins două propuneri de Bitcoin ETF – Winklevoss Bitcoin Trust și SolidX Bitcoin Trust în martie 2017. Alte două propuneri au fost retrase de inițiatori în ianuarie 2017 – The Bitcoin Investment Trust (Grayscale) și VanEck Vectors Bitcoin Strategy.
O serie de propuneri au fost inițial respinse de SEC în acest an, dar în august autoritatea de reglementare a anunțat că va re-evalua decizia. Acestea sunt ProShares Bitcoin ETF și ProShares Short Bitcoin ETF, GraniteShares Bitcoin ETF și GraniteShares Short Bitcoin ETF, precum și pachetul de 5 opțiuni propuse de Direxion Daily Bitcoin.
În prezent, SEC are în evaluare două propuneri depuse în iunie, respectiv iulie 2018. Acestea sunt VanEck SolidX Bitcoin Strategy (restructurată) și Bitwise HOLD 10 Cryptocurrency Index Fund.
Argumentele de respingere ale SEC
În ansamblu, problemele întâmpinate în aprobarea Bitcoin ETF sunt puține și simple. Ele se încadrează în trei zone interconectate: riscul de fraudă/manipulare, dimensiunea pieței și lipsa de reglementare.
Pentru a crea un ETF pentru un activ nou, solicitanții trebuie să propună o modificare a regulii pentru a acoperi acel activ în cadrul juridic al SEC. Acest lucru înseamnă că solicitantul trebuie să demonstreze că activul și piața sa de bază sunt conforme cu reglementările stabilite în Legea privind securitatea și schimbul din 1933.
Prima respingere a propunerilor Winklevoss și SolidX din 2017 s-a bazat pe faptul că nu existau instrumente financiare autorizate bazate pe Bitcoin. Cea de-a doua depunere, bazată pe piețele de BTC futures CBOE și CME s-a lovit de problema manipulării. Gemenii Winklevoss au argumentat că Bitcoin este o piață globală rezistentă la manipulare. SEC a concluzionat că acest lucru înseamnă că este imposibil ca investitorii să fie protejați de fraude. Din păcate, prețurile s-ar fi bazat pe Gemini Exchange, care gestionează prea puțin din piața globală de Bitcoin. Asta înseamnă că ETF-ul ar fi fost sensibil la manipulare.
Propunerile ulterioare ale VanEck, Direxion, ProShares și GraniteShares și-au bazat prețurile ETF-urilor pe piețele de Bitcoin Futures ale CBOE și CME.
SEC a argumentat că aceste piețe sunt extrem de mici ca dimensiuni.
„Datele disponibile public arată că volumul mediu de tranzacționare național zilnic, începând cu 10 august 2018, a fost 14,185 bitcoins pe CME și 5,184 bitcoins pe CFE și valoarea medie noțională zilnică a dobânzii deschise pe CME și CFE în timpul aceluiași perioadă a fost de 10,145 BTCși respectiv 5,601 BTC „
se menționează în respingerea inițială.
Având în vedere aceste date, SEC spune că extrapolarea oricărei „analize semnificative” din acest volum al pieței este dificilă
„deoarece date fiabile despre piața spot, inclusiv dimensiunea sa globală, nu sunt disponibile”.
Aceste respingeri sunt în așteptarea revizuirii de către Comisie, ceea ce înseamnă că decizia ar putea fi răsturnată de către factorii de decizie de vârf ai SEC.
În mod ironic, cel mai mare obstacol în calea reglementării existenței unei ETF-uri este, în prezent, deficiența actuală a entităților și a structurilor reglementate de pe piața.
Comisarul SEC, Hester Peirce, un dizident al deciziei de respingere a Bitcoin ETF, a subliniat că este un cerc vicios:
„Dacă într-adevăr doriți ca această piață să fie mai ordonată”, a spus ea, „atunci trebuie să lăsați unele dintre aceste forțe să aducă ordine”
cum ar fi un produs instițional, cum ar fi un ETF.
Peirce a subliniat că nu este rolul SEC de a lua deciziile în locul investitorilor și că trebuie să îi lase să decidă singuri dacă își asumă riscuri sau nu.
În septembrie, CEO-ul lui Abra, Bill Barhydt, a declarat că este sigur că un Bitcoin ETF va fi aprobat „în anul următor”. La rândul său, Peirce a spus că este „un pic optimistă” cu privire la subiect.
Barhydt crede că propunerea potrivită încă nu a fost depusă, în timp ce Peirce crede că există suficient interes pentru produs pentru o eventuală aprobare.
Până când acest lucru va deveni realitate, industria este blocată în așteptarea deciziei SEC.