Unul dintre directorii executivi de la Goldman Sachs a spus că  „nu sunt dovezi” că bitcoinul și creșterile recente ale prețului ar fi afectat în vreun fel cererea de aur.

Goldman Sachs – Jeffrey Currie, director global al departamentului de cercetare a comodităților la gigantul de servicii financiare, a spus într-un interviu din Financial Times de săptămâna această că publicul țintă pentru cele două active este foarte diferit. Mai mult, faptul că bitcoinul nu este reglementa este, după părerea lui, un obstacol pentru atragerea investitorilor tradiționali.

Prețul bitcoin a avut creșteri senzaționale în ultimele luni. Cel mai mare val s-a simțit duminică, după ce CBOE Global Markets a lansat contractele de future bazate pe bitcoin. În această perioadă, prețul aurului a scăzut.

goldman sachs

Cu toate acestea, Currie spune că aurul și bitcoinul au caracteristici foarte diferite. „După părerea noastră, bitcoinul crează o piață mult mai speculativă față de aur”.

Currie a declarat că ETF-urile de aur sunt la cel mai mare nivel din ultimii patru ani. Acesta a spus că „nu există dovezi că am avea un exod în masă de pe piața aurului”. Așadar, după analiștii Goldman Sachs, traderii nu abandonează aurul pentru așa-numitul „aur digital”.

Deși lipsa de lichidități și volatilitatea mare face bitcoinul să fie „interesant”, este puțin probabil să atragă investitori tradiționali. Investitorii nu caută să aibă parte de avantajele pe care le oferă aurul intrând pe piața bitcoin.

Declarațiile vin după cele ale directorului operațional de la Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, de acum 10 zile. Acesta a spus că ar fi prea devreme pentru bănci să se gândească la o strategie pentru bitcoin, pentru că acesta „nu pare o metodă de stocare de valori.”

În noiembrie, Blankfein a spus că deși nu este tocmai liniștit în legătură cu bitcoinul, este deschis la ideile cu care vin criptomonedele.