Piețele cripto s-au transformat într-un cazinou și toată lumea câștigă. Printre câștigători se numără probabil și John McAfee. După creșterea dramatică la 19 891 de dolari și prăbușirea spectaculoasă la 10 400 de dolari, bitcoinul este acum într-o perioadă de consolidare și va rămâne așa până când reușește să iasă din această gamă. Perioadele de consolidare sunt caracterizate de mișcări de preț nesigure și…de plictiseală.
Cum să tranzacționezi ca John McAfee
Între timp, un număr record de utilizatori noi intră pe piață și speră să prindă ceva acțiune pe piața cripto. Mulți dintre ei nu sunt foarte interesați să aștepte după bitcoin. În același timp, câștigurile fabuloase pe care le au unii traderi îi fac și pe cei mai conservatori speculanți să își dorească să intre pe piață și să cumpere ceva monede mai mici, doar ca să testeze marea cu degetul. Evaluările sunt complet detașate de realitate, dar nimănui nu îi pasă deocamdată. Mentalitatea este să bați fierul cât e cald – și pare să funcționeze. Acest articol studiază cât ai fi câștigat dacă ai fi cumpărat toate monedele pe care le-a promovat pe Twitter John McAfee de la început de 2017 (când a vorbit prima oară despre o criptomonedă). Bătrânul este faimos pentru că vorbește despre tot felul de monede, aleatoriu, fără să facă deloc un studiu înainte. 13 dintre 22 de monede despre care a vorbit nu se mai tranzacționează acum, dar performanța pe care au avut-o celelalte este remarcabilă.
Este clar că McAfee are un impact asupra pieței, pentru că oamenii aleg să pompeze bani în „sfaturile” lui de investiții.
Acum câteva luni, am fi spus că pentru a alege niște criptomonede de investiție trebuie să faci cercetare, să citești lucrarea albă, să te uiți pe repozitoriul GitHub. La cum arată piața acum, am spune că toate astea nu mai contează.
Fără studii prealabile? Se cumpără după… intuiție
Sfatul ar fi să îți scoți la suprafață propriul McAfee. Nu studia piața, cumpără ce ai chef. Suntem în era Gangnam Style a criptomonedelor, iar ooamenii care mișcă piața cumpără doar pentru că monedele sunt ieftine sau pentru că au logo interesant. Dacă vrei să te dai cu trenul criptomonedelor, n-ai decât să faci la fel.
Nimeni nu știe cât o să dureze toată abrambureala de pe piață și cum o să se încheie. Încă mai sunt mulți utilizatori noi care încearcă să își găsească un loc pe piața cripto, așa că s-ar putea să dureze ani de zile. În același timp, ar putea să se termine mâine. Nu ai cum să estimezi sau să controlezi aspectele acestea. În schimb, concentrează-te pe lucruri pe care le poți controla, cum ar fi:
Nu investi mai mult decât îți permiți să pierzi. Trebuie să ai o strategie de ieșire
Oamenii cumpără criptomonede la evaluări mult mai mari decât înainte – în unele cazuri, evaluările încep să depășească limitele rezonabile, chiar și dacă moneda ar reuși să zicem să își îndeplinească planurile pe care le promite.
Multe dintre ele or să se prăbușească în mod spectaculos la un moment dat. Din păcate, nu este un eveniment izolat. Cei mai mulți care au tranzacționat criptomonede au observat că acestea au creșteri individuale, dar se prăbușesc la grămadă. Modelele statistice arată același lucru. Or să fie zile în care toată grila pe CoinMarketCap o să fie roșie – chiar și monedele bune. O să fiți surprinși cât de repede se poate pierde tot când piața se dă peste cap. Trebuie să ai o strategie să convertești activele în ceva mai puțin volatil ca bitcoinul. Asta presupunem că face McAfee, și asta ar trebui să facem toți.