Bitcoinul a depășit în sfârșit cea mai mare barieră psihologică dintre toate. În noaptea asta a prețul bitcoin a ajuns la 10 000 de dolari și nu dă semne că o să se oprească. După ce o săptămână și-a făcut consolidarea la 8000 de dolari, bitcoinul a prins elan și a avut o creștere puternică în weekendul care tocmai a trecut.

De vinerea neagră, care a devenit un fel de sărbătoare internațională a reducerilor, criptomoneda a atins maxime de 8900 de dolari, iar sâmbătă a bătut un nou record de 9000 de dolari. Aceste creșteri de preț apar de obicei când avme volume neobișnuit de mari, când participanții la piață încep să se gândească că poate ratează o ocazie foarte bună (în jargon, fenomenul se numește FOMO – fear of missing out) și pe piață intăr investitori noi foarte rapid. Acum, prețul bitcoin a ajuns la 10 000 de dolari, un record important în istoria criptomonedei.

Bitcoinul a avut un an fabulos, după toate standardele. A început anul la puțin sub 1000 de dolari. Faptul că înainte să se încheie 2017 a sărit peste 10 000 e o schimbare incredibilă. Această creștere nu pare să fie un foc de paie. Este susținută de adopție din ce în ce mai mare în mediul mainstream și de volumele tranzacționate masive. În doar ultimele 24 de ore, volumul pieței a depășit 5 miliarde de dolari.

Anunțuri importante

Anul acesta a fost plin de anunțuri majore care dădeau semnale că bitcoinul are parte de mai multă recunoaștere în mediul mainstream. Presa de consum discutat tot mai mult despre bitcoin și a urmărit fondurile de investiții și investitorii instituționali.

Acum, lansarea piețelor future reglementate este iminentă, iar bitcoinul a devenit investiția zilei pentru comunitatea financiară. Fie că îl iubesc sau îl urăsc, bancherii mari nu pot să nu vorbească despre bitcoin.

prețul bitcoin a ajuns la 10 000 de dolari

Atenția pe care bitcoinul a primit-o din partea presei mainstream a fost uimitoare. Acum doar un an, au început să se răspândească știri în ziarele locale, care menționau bitcoinul. Acum, publicațiile mari vorbesc zilnic despre bitcoin și nu mai e o surpriză pentru nimeni. Bitcoinul a devenit viral.

Mai mult decât atât, s-a simțit o explozie și în rândul fondurilor de investiții care adaugă bitcoinul în portofoliile clienților. În august, în presă se vorbea despre 70 de fonduri de investiții noi. Acum avem 120 de fonduri noi sau modificate de cripto.

Un alt factor major pentru câștigurile înregistrate de bitcoin este faptul că pe toate piețele reglementate mari se vor tranzacționa contracte future. Două din cele mai mari piețe future, Schimbul Mercantil din Chicago (CME) și Schimbul de Opțiuni din Chicago (CBOE)   urmează să lanseze contracte future.

Creșterea rețelei

Pe măsură ce crește rata de adopție, rețeaua este forțată să țină pasul. Totuși, bitcoinul a continuat să mențină un volum de tranzacții uriaș pe măsură ce prețul a crescut. Volumul zilnic de tranzacții este acum mai mare de 2 miliarde (în medie).

Dolarul american

Pe măsură ce tranzacțiile continuă să se prolifereze, minarea de bitcoin a devenit și ea tot mai profitabilă. Minerii câștigă în ziua de azi 1,5 milioane de dolari doar din comisioane, fără să calculăm și recompensele pe bloc. Pe măsură ce piața crește, câștigurile din minare au crescut și ele exponențial.

Adopție la nivel global

Adopția din ce în ce mai mare nu s-a făcut undeva la nivel local. Întreaga comunitate globală a început să accepte bitcoinul, de la Venezuela la Zimbabwe, de la Korea de Sud la Elveția. Numărul de tranzacții internaționale a crescut constant de la apariția bitcoinului.

Moneda euro și bolivarul venezuelean

Cifrele sunt uimitoare, dar și mai încurajator este faptul că această creștere nu a fost una localizată geografic. Dacă ne uităm pe graficele pe țări, se vede că adopția nu este localizată ci globală, aproape uniformă.

Regiunile cu acces mai mare la tehnologie au, desigur, o adopție mai consistentă. În Europa de exemplu, adopția a crescut consecvent și nu se văd niște creșteri abrupte.

Alte națiuni care au mai puțin acces la tehnologie prind însă și ele piața din urmă. Venezuela este un exemplu foarte bun. Moneda națională, bolivarul, s-a devalorizat, iar adopția bitcoinului a crescut exponențial.

Parte a creșterii accesului global se datorează și faptului că numărul de automate bitcoin a crescut. În fiecare zi apar 4-5 automate undeva în lume, iar cifra va continua să crească pe măsură ce apar companii noi producătoare de automate.

Concluzii

Cu toate aceste știri, nu ar trebui să fie o surpriză că bitcoinul a crescut peste 10 000 de dolari. Cu siguranță, pe măsură ce adopția continuă să crească, prețul va crește și el. Utilizatorii noi cumpără la prețul zilei și fac prețul să crească în continuare.

Dacă pe piață câștigă urșii sau tauriii rămâne de văzut. Analiza volumelor și tranzacțiilor ar indica faptul că nu ne aflăm într-o bulă și că marea majoritate a publicului începe acum să afle despre monedele digitale. Schimburile de criptomonedă spun că au tot mai mulți clienți. Acesta ar putea să fie doar începutul.