Prețul bitcoin a crescut cu mai mult de 600% anul acesta și ne-a obișnuit să bată record după record. Totul ține însă de momentul în care investești. Bitcoinul a și scăzut de mai multe ori anul acesta, și nu doar câteva procente. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat cu o monedă națională, economiștii ar considera că suntem în plină criză.
Într-adevăr, dacă ai fi cumpărat bitcoin la început de an, ți-ar fi părut rău. În zece zile, criptomoneda a pierdut 20% din valoare. La momentul respectiv, o decizie mai bună ar fi fost un fond de investiții din indexul S&P 500, acțiuni Apple sau chiar aur. Toate acestea au început anul foarte bine și au continuat să crească până acum. Prețul bitcoin în 2017 a avut însă creșteri imprevizibile.
Bitcoinul a prins din urmă restul pieței. A crescut cu vârf și îndesat.
Pentru mulți, tot acest rollercoaster cu care circulă prețul bitcoin este o problemă, mai ales că tot mai mulți oameni, de la investitori de pe Wall Street la oameni de rând adaugă bitcoinul în portofoliul de investiții.
Ca să dăm un termen de comparație – acțiunile americane au scăzut cu aproximativ 40% în 2008, în perioada crizei financiare. A fost o scădere care i-a traumatizat pe investitori și care a întârziat ieșirea la pensie pentru mulți dintre cei care puneau bani de-o parte. Evenimentul a fost considerat o prăbușire care se întâmplă doar o dată la un secol. Pentru bitcoin, scăderile de câte 40% sunt destul de normale.
Prețul bitcoin în 2017 ar putea să fie un semnal de alarmă
Volatilitatea prețului bitcoin ar putea să pună o problemă și pe Wall Street. CME Group plănuiește să lanseze contracte future legate de bitcoin. Acestea i-ar ajuta pe investitorii instituționali să investească în piața cripto mai ușor. Cel mai mare schimb de futures din lume pune limitatoare la schimbările de preț. Toate alarmele or să fie declanșate în permanență de o monedă sălbatică cum este bitcoinul. Când un schimb este forțat să oprească tranzacțiile o perioadă de timp din cauza volatilității, nu inspiră încredere. Schimbul ar putea să le ceară traderilor să pună colaterale, ca să se asigure că sunt echipați să își acopere pierderile. Acest lucru nu va încuraja prea mult adopția.
Toți cei de pe piață spun că bitcoinul e o butelie gata să explodeze. Același lucru l-a spus și Peter Dixon, director economic la banca germană Commerzbank.
Poate că bitcoinul sau alte acțiuni digitale or să devină metode de plată folosite zi de zi. Poate o să devină aurul digital, așa cum cred entuziaștii. Între timp, creșterile uriașe de preț maschează riscuri masive pentru cumpărătorii care caută să intre pe piață. Volatilitatea ieșită din comun pe care a avut-o prețul bitcoin în 2017 este doar un semnal.