Săptămâna asta, prețul bitcoin a ajuns la noi minime și a scăzut cu 53% față de maximele din luna decembrie. Suntem încă încrezători că bitcoinul pe contracte future la CME a fost un ingredient de bază care a cauzat creșterea bitcoinului la 19 891 de dolari, dar și scăderea recentă la 9017 dolari. În această postare o să studiem de ce scade prețul bitcoin, despre baia de sânge și efectele ei.
Marea prăbușire și contractele future
De ce scade prețul bitcoin? Această diagramă arată volumele de tranzacționare a contractelor future la CME în prima lună de la listare. În această lună 27 390 de contracte au fost tranzacționate, ceea ce înseamnă în total 136 950 de bitcoini (5 bitcoini per contract).
După intrarea celor de la CME pe piață, s-a speculat că cei de pe Wall Street vor lua controlul asupra prețului bitcoin. Piața de future și tradingul de tip spot (ex. Gdax, Bitstamp, Bitfinex) sunt într-adevăr interconectate prin acțiunile de arbitraj și de creatori de piață. Așadar, nu este o gândire greșită. Dar la 136 950 de bitcoini pe lună, volumele CME sunt prea mici ca să aibă un impact simțitor asupra pieței. Ca și comparație, doar miercuri s-au tranzacționat 128 631 de bitcoini pe Bitfinex.
Există însă un anumit semnal de valoare al acțiunilor CME pe piață care ar putea să influențeze traderii în alte feluri. Cel mai clar exemplu pe care l-am văzut a fost în primele ore de tranzacții la CBOE, pe 10 decembrie. CBOE a dominat cu totul direcția prețului, chiar dacă avea un volum minuscul.
CME și CBOE deschid calea pentru traderii instituționali. Așadar, alți traderi ar putea să presupună că traderii CME și CBOE au acces la informații mai bune. Sunt „cunoscători”, ca să zicem așa.
Dacă vrei să pricepi care este semnalul de la CME în zilele de dinainte de minimele din 17 ianuarie, trebuie să studiezi dacă traderii de future au intrat pe poziții de short sau de long. Pentru unii, aceste operatiuni sunt derutante, pentru că fiecare contract are și o latură de short, și una de long. Așa că indiferent câte contracte se tranzacționează, diferența netă dintre ele o să fie zero.
Acest tip de gândire însă nu reușește să reflecte și faptul că o tranzacție este o combinație între două tipuri de comenzi – o piață și o comandă limită. Comanda limită este plasată de o persoană (adesea de un creator de piață) care introduce un preț la care este dispus să cumpere (long) sau să vândă (short). În acel moment, este doar o comandă. Nu face ca o tranzacție să aibă loc încă. Tranzacția are loc în baza unei comenzi de piață. O persoană apasă pe butoanele ”cumpără”/”vinde”, care consumă cea mai apropiată comandă limită din registrul de comenzi. Dacă apoi comparăm diferența netă dintre comenzile de piață diferite (cumpărare/vânzare) plasate la un anumit interval, putem să măsurăm de unde vine presiunea prețului.
În partea de jos a imaginii acesteia, vedem delta cumulativă a contractelor future de la CME pe luna ianuarie. Urmărește exact ce am descris mai devreme – diferența dintre comenzile de piață pe poziții short/long. Cum se vede și în grafic, am avut o creștere neobișnuită a pozițiilor de vânzare în jur de 11 ianuarie.
În același timp, prețul ricoșa față de zona 12 800-14 200. Din moment ce dellta cumulativă a devenit negativă, în timp ce prețul era mai mult sau mai puțin plat, asta înseamnă că traderii CME pariau în parte pe o scădere, în timp ce restul pieței nu făcea lucrul ăsta. Așadar, semnalul pe care îl primeai de la CME pe 11 ianuarie era să vinzi.
A fost scăderea bitcoin cauzată de CME?
Probabil că nu. Încă suntem în era Gangnam Style a criptomonedelor, iar investitorii mainstream sunt cei care fac mișcările pe piață, nu cei de la CME: cei mai mulți traderi mainstream nu își bazeazăă tranzacțiile pe datele cumulative de la CME. Poți ajunge la concluzia că prețul merge în jos din cauza reglementărilor tot mai stricte care vin din Coreea de Sud și China, și pentru că lumea era prea entuziiasmată de contractele future. Așadar, este o corecție nu o prăbușire. Tranzacțiile de contracte future la CME au avut dreptate când au pariat că asta o să se întâmple.
Ce ai de făcut pe perioada corecției?
Când prețul scade, e bine să cumperi, să faci ceea ce traderii numesc ”buying dip” (din engleză, adică să cumperi la scufundare).
Niciodata sa nu investesti mai mult decat iti poti permite sa pierzi.