Când vine vorba despre trading, este greu să vii cu o strategie care să garanteze succesul pe piață. Cea mai bună formulă este întotdeauna cea care se potrivește cu temperamentul și stilul de trading al fiecăruia.

Rămân însă câteva reguli de bază pe care le aplică unii dintre cei mai experimentați traderi și care ar putea să vă dea idei, mai ales dacă sunteți nou-intrați pe piață. În orice caz, prima etapă va fi una de experimente și poate chiar ceva pierderi ca pentru ”botezul” pe piață.

Mai multe informatii despre crypto trading pe canalul CryptoRO

Dacă sunteți începători, atunci aceste câteva sfaturi de la traderii cu vechime vă vor ajuta să vă orientați pe piața cripto. La fel si cateva strategii de trading propuse.

Diversifică

În cadrul evenimentului organizat de Investors Club la începutul lunii, traderul Cristian Cilibiu a vorbit despre bula dot-com. Pentru unii a fost o ocazie de îmbogățire, pentru alții o metodă rapidă de a scăpa de bani, direct de acasă.

Ce am învățat din dot-com? Că cea mai bună strategie este să diversifici. Piața ICO-urilor și a monedelor alternative este diversă, volatilă și vine cu riscurile aferente.

Evident, regula de bază este să îți faci diligența și să studiezi monedele cu potențial de creștere. Cilibiu sfătuiește și să vă construiți un portofoliu bogat. Pe sistemul ”nu îți pune toate ouăle în același coș”, decât să investești 1000 de euro într-o singură criptomonedă, mai bine cumperi de câte 100 de euro din mai multe monede. În felul acesta, cu o singură investiție de succes poți să le acoperi pe toate celelalte și să înregistrezi profit.

Nici investițiile nu se fac orbește. Trader cu experiență pe bursa tradițională și novice în domeniul criptomonedelor, Cilibiu își alege monedele din portofoliu după market cap.

”Acolo sondezi unde merge încrederea pieței și așa limitezi niște riscuri.”

Dezavantajul? Puțini începători sunt suficient de organizați să administreze un portofoliu mare.

Ferește-te de margin trading

Tranzacționarea cu marjă poate să pară foarte tentantă. Când ai 1 bitcoin de tranzacționat și ești începător, cel mai probabil te încântă ideea să joci pe piață cu o sumă de două ori mai mare și să iei profit de pe urma a, să zicem, doi bitcoini. Este însă una dintre formulele foarte riscante, de care se feresc și traderii mai vechi.

Margin trading-ul este o formulă prin care împrumuți asset-uri, garantând cu propriile asset-uri, într-un procent mai mare sau mai mic. Serviciul de exchange te împrumută maxim cu o sumă egală cu cea pe care o ai în portofel. Practic, tu ca trader nu deți ce tranzacționezi. Orice pierdere o acoperi din suma inițială depusă de tine. Din orice câștig, acoperi mai întâi suma împrumutată. Pe piața cripto, unde volatilitatea este foarte mare, la o scădere de câte 3-400 de dolari poți să înregistrezi pierderi și de două ori mai mari.

Armi Goldman, trader cu experiență de mai bine de 6 ani pe piață, ne-a mărturisit că se ferește de această metodă, cel puțin pe piața criptomonedelor. După spusele lui, 90% din traderii de margin trading cu peste 1% marjă au pierderi de 90% în primul an.

”Într-o piață cum este cripto, nu recomand să folosești margin trading. Da, pe o piață cu pendulări de 0,1%, ai un avantaj. Pe o piață volatilă cum este să zicem piața bitcoin, acel ”împrumut” de care se bucură toată lumea e mai degrabă păgubos.”

explică Goldman.

”În realitate, majoritatea exchange-urilor oricum nu au lichiditățile asigurate pentru margin trading. Cred că în curând o să ne lovim și de problema asta. ”

Atenție la volatilitate

”Am văzut o mare problemă pe piața cripto. Majoritatea utilizatorilor nu au început ca traderi ci ca investitori.”

A mai explicat Armi Goldman.

”Asta înseamnă că o mare parte din participanții la piață păstrează bitcoinii pe termen lung. Chiar săptămâna trecută am făcut un calcul simplu. Doar 3% din lichiditățile bitcoin sunt păstrate în exchange-uri pentru trading la zi. Prețul este deci dictat de cei 3% care tranzacționează curent, ceea ce înseamnă volatilitate și mai mare pe piață.”

Este indicat să administrezi singur bitcoinii în loc să îi păstrezi în exchange-uri. Cifra ilustrează însă că sumele tranzacționate zi de zi și care dau tonul pieței sunt extrem de mici.

Strategii de trading – Folosește instrumentele de pe piață

Exchange-urile oferă prea puține instrumente pentru traderi. Majoritatea pun la dispoziție doar păgubosul margin trading și stop-loss-ul, și acesta destul de lipsit de complexitate.

Chiar și așa, prea puțini folosesc aceste praguri de stopare a pierderilor și tranzacționează manual, în funcție de emoționalitatea pieței.

Stop-loss-ul este un instrument care automatizează cumpărarea și vânzarea de criptomonedă, la o anumită sumă.

”După mine, stop loss-ul este vital.” Explică Goldman. ”Ca trader, există mai multe metode să calculezi niște praguri de suport și de rezistență. Nu e normal să vinzi sau să cumperi doar după emoțiile pieței și după ce afli de la alții.  Trebuie să stabilești singur și în funcție de indiciile pieței la ce sumă vrei să cumperi și la ce sumă vrei să vinzi.”

Analiștii de piață știu că dacă moneda sparge un prag de suport va avea un trend descendent în următoarea perioadă. În aceeași măsură, poate să spargă rezistența și să intre în ascensiune. Aceste puncte de vânzare și cumpărare îți permit să faci mutări chiar înainte de schimbarea trendului. In jurul lor se poate construi una dintre cele mai bune strategii de trading in cripto.

Nu vă speriați de scăderile de preț

Traderii cu vechime se bucură de scăderea prețului la fel de mult ca de creștere. Dacă identificați corect niște momente de vânzare și reușiți să ieșiți pe piață înainte de corecțiile de preț, atunci o scădere sau un panic-sell este doar o ocazie să reintrați pe poziții.

Una dintre greșelile frecvente ale începătorilor este că ajung să cumpere scump și să vândă ieftin. Începătorii au de obicei un  grad mai mare de emoționalitate pe piață. Reacționează foarte negativ la scăderi și cu prea mult entuziasm la creșterile de preț. Dacă reușiți să vă creați o disciplină și aveți niște strategii de trading puse la punct, nu veți avea decât de câștigat.

Aici însă intervine un management al investițiilor solid. Chiar și traderii experimentați ajung să piardă într-un moment sau altul. Important este ca, în aceeași măsură în care ați stabilit cât vă așteptați să câștigați din investițiile în criptomonedă, să aveți și o marjă de cât vă permiteți să pierdeți.