Procuratura din New York a publicat un raport cu privire la integritatea piețelor digitale. Acesta relevă că 20% dintre tranzacțiile de pe platforma Coinbase sunt realizate de angajații exchange-ului în numele companiei. Pentru platforma Bitflyer, procentul raportat este de 10%.

Așa-numita activitate de ”proprietary trading” se referă la faptul că exchange-urile își înregistrează propriile comenzi de cumpărare și vânzare de criptomonede. Aceasta este o activitate normală pe piețele tradiționale financiare, oferind posibilitatea de obținere de profituri suplimentare pentru bursa respectivă.

Un alt motiv pentru utilizarea acestor tranzacții este de a spori lichiditatea în cadrul exchange-ului. Este folosită în special pe piețele cu volume de tranzacționare reduse.

În acest scop, biroul de tranzacționare va plasa atât comenzile de cumpărare, cât și cele de vânzare. Scopul este de a facilita efectuarea de tranzacții de către clienți. Acest lucru nu numai că ajută site-ul să servească clienților existenți, ci și atrage noi investitori. Se construiește în cele din urmă volum organic, bazat pe clienți.

Raportul procuraturii din New York remarcă însă că cifrele raportate de unele exchange-uri cripto sunt anormal de mari.

Concluziile cu privire la activitățile companiilor cripto se bazează pe răspunsurile oferite de acestea la chestionarul transmis de Procuratura din New York în luna mai către 13 exchange-uri. Dintre acestea, 4 au refuzat să răspundă – Binance, Huobi, Kraken și Gate.io, susținând că nu activează în statul New York.

Dintre cele care au transmis detaliile cu privire la procedurile interne, cinci au recunoscut că derulează astfel de activități.

Procentele variază semnificativ

Pentru Coinbase 20% dintre tranzacții aparțin exchange-ului, în timp ce Poloniex înregistrează doar 1%.

Bitfinex și Tidex au confirmat că derulează activități de ”proprietary trading” de asemenea. Concomitent, itBit a refuzat să răspundă la întrebare.

Bitstamp, Bittrex, Gemini și HBUS au raportat că nu realizează astfel de tranzacții.

Procuratura din New York și-a exprimat îngrijorarea cu privire la viabilitatea platformelor ale căror volume se bazează atât de mult pe tranzacțiile realizate de proprii angajați:

”Astfel de niveluri ridicate de ”proprietary trading” ridică întrebări serioase cu privire la riscurile cu care se confruntă clienții pe aceste platforme. Ca principiu general, atunci când un procent semnificativ din volumul unuia sau mai multor active dintr-o locație este atribuit unei singure surse, clienții se confruntă cu riscul ca disponibilitatea lichidității în aceste active să se schimbe, fără notificare. În general, lichiditatea este necesară cel mai mult în momente de volatilitate a pieței sau de mișcare rapidă a prețurilor.

Faptul că anumite platforme reprezintă ele însele un nivel atât de ridicat de activitate pe propriile lor locații, pune la îndoială și faptul dacă piața naturală pentru monedele virtuale de pe acele platforme este la fel de robustă pe cât clienții ar putea crede că este”

a adăugat raportul.