În ediția din august 2019 a Buletinului de informare fiscală din Noua Zeelandă (publicat de Departamentul de venituri interne), o nouă hotărâre publică integrează „cripto-activele” ca forme legale și impozabile de plată a angajaților. Așadar, Noua Zeelandă devine unul dintre primele state naționale care a creat un cadru adecvat pentru ca angajații să primească parte din salariile lor în criptomonede. Este de menționat că noile dispoziții nu privesc contribuabilii independenți și impune câteva condiții: criptomonedele nu trebuie să fie blocate și sa poata fi convertite ușor în valute fiat..

vinde bitcoin

 

Conform observațiilor autorității de impozitare din Noua Zeelandă, Bitcoin are toate calitățile necesare pentru a fi considerat o formă de plată. Cu toate acestea, are statutul juridic de „proprietate”, mai degrabă decât unul de bani. Pentru a fi un mijloc legal de plată a angajaților și, prin urmare, supus impozitării, criptomonedele trebuie să poată fi convertite în fiat și să poată fi folosit ca mijloc de plată pentru bunuri și servicii.

Bitcoin este menționat de cel puțin 18 ori în documentul autorității de impozitare. Acesta subliniază și faptul că plățile în BTC către angajați sunt impozabile indiferent de statutul juridic și comentariile publice.

Salarii în BTC, impozite în NZD

Rata impozitului pe venit aplicabil Bitcoin și criptomonedelor în Noua Zeelandă este de 33%. Aceste impozite se vor plăti în dolarul neo-zeelandez NZD. Așadar, Departamentul de venituri interioare nu acceptă BTC direct. Contribuabilii sunt obligați să transforme porțiunea impozitabilă de cripto în fiat, conform evaluării pieței în momentul în care s-a întâmplat tranzacția salarială.

Aceasta este o veste foarte bună pentru Bitcoin. Companiile din Noua Zeelandă pot astfel să ofere în mod legal angajaților lor opțiunea de a primi un anumit procent din salarii în BTC. Dacă angajatorul deține deja Bitcoin, acest lucru va reduce semnificativ cheltuielile cu intermediarii pentru plata salariilor.