Conform CNBC, presa locală chineza a anunțat că mai multe bănci din China au trecut la pasul următor în testarea yuanului digital: cetățenii au posibilitatea de a solicita propriul portofel digital. Până acum, acest CBDC a fost distribuit pe bază de loterie sau cu invitație specială.

Testarea yuanului digital in sase banci comerciale

Cele șase bănci comerciale chineze implicate în teste au deschis înscrierile pentru portofele digitale pentru cetățenii din Shanghai și Beijing. Pentru moment, fiecare aplicație va fi analizată individual înainte de a fi aprobată de banca centrală din China.

”Deși criteriile de aprobare au rămas stricte, le-am deschis publicului, astfel încât procesul este mai puțin restrictiv decât înainte “,

a declarat pentru Beijing Business Times un angajat al unei filiale din Beijing a Băncii Poștale din China.

“Mai târziu, când procesul va fi digital, viteza de obținere a aprobării pentru aplicații va fi mult mai rapidă”.

Cei ce vor fi acceptați în programul de testare a yuanului digital vor primi un SMS cu instrucțiuni de descărcare și activare a portofelului. Ulterior, CBDC-ul va putea fi folosit în locații multiple precum mall-uri și spitale.

Testele publice pentru yuanul digital au început în octombrie 2020 în patru orașe din China – Beijing, Shenzhen, Suzhou și Chengdu. Deschiderea sistemului de înscriere pentru public demonstrează că banca centrală chineză este pregătită pentru pasul următor în testele CBDC-ului.

Stai conectat in lumea digitala!

Guvernatorul adjunct al Băncii Centrale din China a anunțat anul trecut că această țară renunță din ce în ce mai repede la numerar, ceea ce obligă autoritățile să implementeze o soluție digitală pentru bani. Un CBDC ar putea face plățile mai eficiente și ar putea îmbunătăți transmiterea politicii monetare. În plus, yuanul digital ar putea ajuta la stabilitatea financiară printr-un sistem de „anonimat controlabil”. Practic, plățile ar fi anonime într-o oarecare măsură, dar instrumentele de analiză a datelor ar putea ajuta banca centrală să identifice activitățile ilegale.

În prezent, China este țara cea mai avansată în ce privește utilizarea CBDC-urilor, deși această soluție este discutată și cercetată intens de multe alte bănci centrale. Analiștii au avertizat că yuanul digital ar putea fi o amenințare la adresa hegemoniei dolarului american și ar putea submina alte monede naționale, deoarece nu are concurență în prezent.

Pentru moment, banca centrală chineză a anunțat că se concentreză pe utilizarea națională a yuanului digital, însă luna trecută a anunțat o colaborare cu băncile centrale din Thailanda, Emiratele Arabe Unite și Hong Kong pentru a explora un proiect de plăți transfrontaliere cu monede digitale.