Comunitatea ethereum are o decizie monumentală și istorică de luat după furtul șocant a 50 de milioane de dolari deținuți de contractul smart DAO. Soluțiile propuse de comunitatea de dezvoltatori de la ethereum pentru hack este o bifurcație, conform unui update important venit de la Vitalik Buterin.

Decizia este însă în mâinile comunității ethereum, după spusele lui George Hallam, unul din dezvoltatorii ethereum care, într-o discuție cu CoinTelegraph a spus:

Putem oferi cod care să permită bifurcația, dar comunitatea ca întreg trebuie să ajungă la un consens în legătură cu ce e de făcut. Nu este decizia fundației, cred că toată lumea e de acord cu asta.

Hallam a spus că consensul comunității va fi măsurat de ”felul în care minerii aleg să adopte bifurcația” și se estimează ca lansarea clinetului de bifurcație să fie făcută ”curând – mai multe pe tema asta în curând”.

Conform spuselor lui Griff Green, purtător de cuvânt la Slock.it, etherii furați sunt ”blocați într-un copil DAO, deci nu vor putea să scoată ethereum” încă 27 de zile. Decizia monumentală așadar trebuie făcută în câteva zile.

Cu bifurcație sau fără bifurcație

O dezbatere încinsă a început deja pe reddit, twitter, canalul slack al DAO și forumuri. Am vorbit deja cu trei mineri și toți păreau pentru bifurcație, iar unul dintre ei a spus că nu are de ales și că trebuie să susțină bifurcația.

Într-un update care explică faptul că atât copilul DAO cât și DAO-ul principal vor fi înghețate într-o bifurcație soft urmată de o bifurcație fermă pentru a permite ca fondurile să fie trimise către un nou contract smart din care deținătorii de jetoane să își poată retrage partea, Green a spus:

Este important de notat că ambele căi sugerate au parte de susținerea lui Vitalik și a altor lideri din comunitatea ethereum și va afecta doar o parte din blockchainul ethereum

Principalul argument împotriva bifurcației este unul alunecos. Deținătorii bitcoin pun problema că bifurcațiile ferme pot fi folosite acum pentru a opri hoțul să fugă cu banii, dar acestea ar putea să fie folosite mai târziu pentru a opri tranzacțiile cu droguri sau donațiile către Wikileaks.

Adam Back, președinte la Blockstream, a spus:

Bitcoinul nu a avut niciodată bifurcație fermă. Dezvoltatorii care au avut fonduri blocate în MT Gox au respins din principiu chiar și sugestia unei bifurcații ferme pentru a returna fondurile. Ideea ca ethereum să facă bifurcație fermă pentru că unii utilizatori au făcut o investiție proastă guvernată de un contract smart scris prost este un conflict de interese

Argumentul contra este susținut de Alex van de Sande, un dezvoltator ethereum și unul dintre curatorii DAO care a spus într-o postare publică faptul că nu îi plac propunerile de bifurcație și că se îndoiește că ”această bifurcație fermă pentru a recupera fondurile se va întâmpla – nici nu ar trebui să fie posibil ethnic să se facă.”

Decizie definitorie pentru ethereum

Unii spun că situația este excepțională și că contractual este ”prea mare pentru a eșua”, așadar minerii, comportându-se ca un juriu descentralizat, pot să blocheze banii furați. Beneficiul ar fi că o bifurcație ar putea să descurajeze alte furturi spectaculoase, pentru că jurații mineri pot să hackuiască hackerul și să îi ia prada înapoi.

Dacă i se permite hoțului să fugă cu banii, încrederea în ethereum ar fi zdruncinată, chiar într-un moment în care prețul trecuse de 20$ per moneă. Au reușit în mod surpsinzător să navigheze lin de la zero la mai bine de 1,6 miliarde de dolari înainte de atac, după ce au avut parte de susținerea afacerilor. Toate acestea vor fi puse în pericol dacă întregul concept este pus într-o lumină proastă în fața întregii lumi și se trage concluzia că nu este sigur și că moneda digitală este ușor de furat.

Cu toate acestea, nu este o decizie ușoară, pentru că calea pe care o alege comunitatea ethereum este una dicisivă în definirea direcției pe termen lung a monedei și posibilitatea de a reuși să ajungă la adopție mainstream.

Sursa – CoinTelegraph