Martin Hagelstorm este pasionat de bitcoin, director de proiect și consultant pe proiecte de IT la IBM.

În textul care urmează, Hagelstrom ia în vizor discuția din comunitatea bitcoin pe tema dimensiunii blockului, care după spusele lui ar ascunde o problemă mai mare și mai importantă.

Să începem prin a cădea de acord asupra unui fapt. Bitcoinul este o inovație genială care reglementează atât o economie cât și tehnologia care o guvernează. Această tehnologie este de asemenea centralizată, iar acest lucru scade riscul ca o eroare umană să afecteze rețeaua.

Însă bitcoinul este departe de a fi imun la orice. Chiar în acest moment, dezvoltatorii bitcoin sunt prinși într-o bătălie despre o schimbare în cod care, dacă ar fi implementată și acceptată în rețea, ar crește capacitatea datelor sau blockurile de tranzacție din blockchain. Poate că nu este o modificare trivială, dar totuși, este o discuție despre codare.

Dar ar trebui să presupunem că nu este trivială? Dacă discuția despre dimensiunea blockului este doar o distragere pentru a evita o dezbatere mai importantă care ar trebui să aibă loc?

Să facem o scurtă recapitulare înainte să ajungem la această discuție.

Bitcoin Classic contra Core

Pe de-o parte, avem dezvoltatorii Bitcoin Core, care au menținut codul bitcoin încă de când creatorul rețelei le-a predat frâiele și a ieșit din proiect. Ei sunt cei care, la sfârșitul zilei, decid care sunt funcționalitățile care i se aplică bitcoinului și care nu.

Au de asemenea o procedură pentru felul în care comunitatea poate să propună schimbări de cod la proiect. Unele dintre aceste propuneri ar putea să fie dificil de implementat, sau poate că dezvoltatorii nu cad de acord că ar fi cele mai bune pentru rețea.

Dar nu uitați că este un proiect open-source, așadar o altă echipă poate să intervină și să facă o bifurcație (să copieze codul) și să înceapă să lucreze la propria versiune de cod.

Asta s-a întâmplat cu Bitcoin Classic, o echipă de dezvoltatori, printre care se numără Gavin Andresen și Jeff Garzik, care propun o creștere a limitei blockului la 2MB, ceea ce ar permite să aibă loc mai multe tranzacții în fiecare block.

Bitcoin Core a făcut ceva similar, propunând o schimbare numită Martorul Segregat, care ar crește capacitatea reducând spațiul folosit în acest moment de semnăturile pe tranzacții. Însă ceea ce este interesant la abordarea Bitcoin Classic este că au făcut propunerea foarte deschis în fața comunității și au pus la punct o schimbare, după părerea mea semnificativă pentru bitcoin, în doar două luni.

Dezvoltatorii core au fost dați la o parte pentru a-și pune la punct strategia de comunicare cu restul comunității – un site nou, un nou canal Slack, participare la transmisiuni live, prezentări la evenimentele bitcoin în cadrul cărora explicau deschis de ce cred că Bitcoin Classic nu este o idee bună.

Toată povestea a costat mult – certuri, insulte, chiar cenzură – dar cred că balanța este pozitivă și că membrii comunității ar trebui să fie recunoscători echipei Bitcoin Classic pentru că a făcut posibilă această evoluție.

Plăți contra acorduri

Întorcându-ne la ideea originală a postării, această dezbatere este folosită pentru a evita o discuție mai largă despre ce se întâmplă cu adevărat aici.

Pe scurt, avem un grup (Bitcoin Classic) care crede că bitcoinul ar trebui să fie pentru totdeauna o rețea de plată, care are ca scop final să înlocuiască metodele de plată tradiționale. De cealaltă parte, avem alt grup (Bitcoin Core) care vede bitcoinul ca pe o rețea de acorduri și că utilizatorul final ar trebui să folosească lanțuri paralele, rețeaua lightning sau alte inițiative care ar putea să apară în viitor ca rețele de plată.

Așadar avem pe de-o parte o teză despre blockchainul bitcoin care ar putea să suporte mai multe tranzacții cu comisioane mici, după ce se face o bifurcație fermă a rețelei, iar pe de altă parte o teză despre blockchainul bitcoin care poate să suporte mai puține tranzacții, dar volume mai mari (și, ca o consecință, și comisioane mai mari)

De aceea am început să numesc ”dezbaterea despre dimensiunea blockului bitcoin” un război de acoperire. Ar trebui să nu ne mai prefacem că vorbim despre dimensiunea blockului și să trecem la niște discuții mai profunde.

Sau poate să trecem la o nouă abordare, o metodă mai descentralizată, dacă vreți, care nu permite unui grup de oameni să decidă viitorul bitcoinului și care în schimb văd ce fac utilizatorii bitcoin cu el.

Desigur, trebuie să facem niște schimbări pentru a permite rețelei să se scaleze, dar nu vrem să limităm această inovație în stadiile sale incipiente. Ar fi ca și când ne-am fi decis în 1993 că Internetul poate săfie folosit într-un singur scop.

Sursa – Martin Hagelstrom via CoinDesk