Platforma Bitfinex anunță adăugarea a patru noi criptomonede stabile, ridicând numărul total la 6 în prezent. Acestea sunt Gemini dollar (GUSD), USD Coin (USDC) emisă de Circle, Paxos (PAX) și trueusd (TUSD). Bitfinex mai aceptă și Tether și Dai.

Exchange-ul Ethfinex și Trustless, exchange-ul decentralizat deținut de aceeași companie mamă, vor lista de asemenea cele șase criptomonede stabile.

Decizia a fost justificată ca “angajamentul de a furniza platforme cripto-agnostice” și  se speră că va elimina preocupările traderilor care nu doresc să fie dependenți de Tether.

Ethfinex Trustless permite tranzacții cu USDC și GUSD fără KYC

Trustless, DEX bazat pe ethereum, operat de Ethfinex, va lista, de asemenea, noile monede. Este un aspect remarcabil deoarece această platformă nu necesită verificarea identității. Într-o lume post-Etherdelta în care DEX-urile precum IDEX introduc verificarea obligatorie, Trustless iese în evidență. Exchange-ul a declarat:

“Criptomonedele stabile reprezintă o oportunitate fantastică pentru o mai mare adoptare a tehnologiilor blockchain, oferind stabilitatea și utilitatea monedelor fiat. Suntem mândri să susținem această piață în creștere “.

Diversificarea criptomonedelor stabile se răspândește

Tether (USDT) a fost pentru o perioadă lungă suficient pentru a satisface cea mai mare parte a criptosferei. O combinație a condițiilor de piață, însoțite de neliniștea extinsă provocată de zvonurile de manipulare a prețurilor  a deschis drumul pentru o serie de criptomonede stabile noi.

Multe platforme exchange și comercianți au preferat să utilizeze alternative sau măcar să aibă această opțiune.

Decizia Bitfinex de a adopta patru noi monede stabile, în plus față de Thether și DAI-ul garantat de ethereum, face parte dintr-o tendință în creștere. Săptămâna trecută, de exemplu, Binance a eliminat USDT ca monedă de referință, înlocuindu-l cu un coș de criptomonede stabile.

Într-un an dificil, dominat de lipsa de entuziasm, criptomonedele stabile au apărut ca o clasă de active de la care se așteaptă că vor stimula adopția. Ele au ajuns să fie privite ca un instrument promițător pentru atenuarea volatilității – probabil obstacolul major în calea activelor digitale.

Ca orice alt sector important din domeniu, criptomonedele stabile prezintă un câmp de luptă ideologic major între cripto puristi și cripto pragmatiști. Modelul cu cel mai mare succes până în prezent – Tether – face parte din cele care sacrifică virtuțile tradiționale ale descentralizării. Pe lângă suspiciunile cu privire la realitatea bazării pe dolari, USDT stârnește antagonismul față de sistemele financiare tradiționale.

Pragmatiștii cred că, deși într-adevăr ar putea fi artefactele economiei centralizate, criptomonedele stabile bazate pe valute fiat sau aur pot stimula adopția. Practic, ele pot servi drept punte între economia actuală și viitorul său mai descentralizat.