Cel mai important producător de mineri Bitcoin, Bitmain, a anunțat în sfârșit lansarea Antminer E3, primul miner ASIC capabil să mineze Ether și alte criptomonede utilizând algoritmul Ethash.

Până acum, Ethash a fost rezistenta la ASIC, ceea ce a înseamnă că ether putea fi minat doar utilizând plăci grafice sau CPU ce se folosesc în industria de gaming.

Antminer E3 va începe să fie livrat în a două jumătate a lunii iulie 2018, prețul fiind aproximativ de 800 de dolari (este deja disponibil la precomandă) și va avea un hashrate de 180 MH/s utlizând 800 W.

Pentru a asigura că doritorii pot să obțină echipamentul Bitmain a impus o limită de un miner per user și nu livrează în China, Hong Kong, Taiwan și Macau pentru a evita revânzarea sau achiziția en-gros. Producătorul a procedat similar cu modelele anterioare, A3 și X3.

Analiștii de piață au afirmat că mai există alți trei producători care lucrează la mineri ASIC pentru Ethereum, însă Bitmain este primul care va livra produsul.

Reacțiile de pe piața de criptomonede sunt împărțite: unii utlizatori sunt încântați datorită performanțelor ridicate promise de noul miner, în timp ce alții sunt de părere că există riscul de centralizare a minării, prin devalorizarea utilizării GPU.

De altfel, dezvoltatorii Ethereum au luat o poziție negativă: Piper Merrium a lansat o propunere de modificare a algoritmului de minare pentru a aigura rezistența la ASIC.

Este posibil ca eficiența noului miner să fie afectată și de trecerea Ethereum de la proof-of-work la proof-of-stake planificată în acest an pentru a facilita scalabilitatea.

În mod similar, dezvoltatorii Monero au declarat că în luna aprilie vor efectua un update denumit Lithium Luna care să modifice algoritmul proof-of-work pentru a preveni atacurile DoS ale ASIC. Anunțul a fost făcut de Riccardo Spagni, care a susținut că Monero va face toate demersurile necesare pentru a asigura că moneda își va păstra rezistența la ASIC.