În perioada iulie-septembrie 2017, unul dintre dezvoltatorii din comunitatea ETC numit Dexaran a derulat un ICO (Ethereum Commonwealth) pentru crearea unei noi monede, denumită Callisto, care se bazează pe protocolul Ethereum și oferă soluții pentru o serie de probleme cu care se confruntă ETC.

Lansarea noii monede se va face printr-un airdrop la blocul 5.550.000 al ETC (data aproximativă 5 martie 2018), când deținătorii de ETC vor primi noua monedă CLO în raport de 1:1.
Conform declarațiilor făcute de dezvoltatori, nu este vorba de un hard fork al ETC, ci de lansarea unui nou blockchain, cu propria monedă CLO, care a fost creată pentru a testa protocoale experimentale, soluții de scalare și un sistem de guvernare care oferă avantaje atât minerilor cât și deținătorilor de monedă.

bitcoin-invest

Care este noutatea aduse de Callisto? Introducerea conceptului de ”cold staking protocol”, care înseamnă că deținătorii de monedă primesc recompense pentru că sunt participanți în rețea, fără a fi necesar să efectueze tranzacții. Acest concept va ajuta la egalizarea influenței pe care minerii o au în rețea și, dacă are succes, există posibilitatea de a fi implementat și în rețeaua ETC și ETH.

Inițiatorul proiectului, Daxaran, a declarat că diviziunea dintre ETH și ETC s-a făcut exclusiv pe bază ideologică (după incidentul TheDAO) și că în prezent cele două monede folosesc aceeași mașină virtuală, același limbaj de programare și același compiler. În dezvoltarea proiectului Callisto, el a încercat să ofere soluții pentru ambele monede și promovează ideea că dezvoltatorii ETC și ETH trebuie să colaboreze pentru că se confruntă cu aceleași dificultăți.

Rămâne de văzut cât succes va avea noul proiect și dacă protocolul va prezenta suficiente avantaje pentru a fi adoptat și de celelalte monede.

Pentru a beneficia de airdrop, este necesar să dețineți un portofel cu ETC în el, iar după ce rețeaua Callisto se activează, este necesar să creați un nou portofel pentru noua monedă.