Acum mai bine de o lună The DAO, organizația descentralizată bazată pe contracte smart ethereum a fost exploatată de un hacker. Acesta a creat ceea ce singur a numit un ”copil DAO” și a furat aproape o treime din fondurile DAO, pe care le-a mutat către noul DAO:

Dezvoltatorii au venit cu soluția bifurcației ferme, o idee care ar fi trebuit să protejeze fondurile investitorilor și să invalideze tranzacția făcută de hacker. Bifurcația a rezultat însă într-o schizmă care a îpărțit comunitatea celui de-al doilea blockchain public ca mărime.

Separarea comunității nu este doar una psihologică. Grație desingului sistemelor de blockchian public, este și una tehnică, cu viziuni opuse care se manifestă în două blockchianuri foarte reale, sau versiuni ale istoricului de tranzacție pentru proiect.

Începând cu weekendul acesta, sunt două grupuri care lucrează la două versiuni ale proiectului ethereum. Dacă bitcoinul arăta felul în care un grup distributiv de utilizatori poate să creeze și să administreze o monedă, ethereum căuta să permită unui grup distributiv de utilizatori să creeze și să administreze un magazin de aplicații descentralizat și necenzurat.

Cu toate acestea, acum avem două versiuni ușor diferite ale platformei disponibile pnetru utilizatori – ethereum, varianta oficială a blockchainului administrată de dezvoltatorii originali și ethereum clasic, un blockchain alternativ menținut de o echipă cu totul nouă.

Ambele oferă aceleași platforme de tehnologie și, conform dezvoltatorilor, au căzut de acord asupra unui program formal pentru ce urmează de acum înainte. Mica diferență a creat însă două piețe, cu o valoare combinată de aproximativ 1,2 miliarde de dolari.

Cum s-a ajuns în situația asta?

Să începem cu The DAO.

De la început cel mai important proiect ethereum, The DAO, organizația distributivă autonomă, a strâns 150 de milioane de dolari în ehter la începutul anului, în timpul unui crowdsale public. Vânzarea a fost organizată online și oricine avea ether putea să participe. Ideea, în teorie, era simplă. Investitorii puteau să trimită bani către The DAO și să primească jetoane de vot, iar apoi cei care investeau (și votau) puteau decide în mod democratic cum va împărți The DAO fondurile.

Chiar înainte să înceapă primele sesiuni de votare, The DAO a fost atacat și compromis. Pentru unii din comunitatea academică, problemele de început erau evidente și deja începuseră dezbateri despre cât de serioase sunt aceste probleme.

Toate acestea s-au oprit însă când un individ, sau un grup de indivizi, s-au folosit de o acțiune disponibilă în cod pentru a retrage fonduri către alt DAO pe care îl controlau. Pentru platforma ethereum, acțiunea era validă în sensul că putea să se execute conform termenilor din contract.

Comunitatea ethereum a trecut în cele din urmă la vot, iar majoritatea participanților au căzut de acord că vor o schimbare în codul ethereum pentru a putea să returneze banii furați investitorilor.

Apariția ethereum clasic

O minoritate nu a fost de acord cu această alegere, și a trecut la acțiune.

Majoritatea a pus problema că blockchainurile pot și ar trebui să fie alterate dacă suficienți oameni cad de acord asupra acestui fapt. Alți dezvoltatori au spus că, pentru a oferi o istorie solidă, blockchainul trebuie să fie rezistent la cenzură și fără posibilitata să fie modificat.

Așadar, în loc să fac ă schimbarea atunci când ethereum a creat un nou blockchain, minoritatea a continuat să mineze vechea versiune de blockchain. Efectiv, ethereum classic este o versiune paralelă de blockchain în care fondurile nu au fost niciodată returnate proprietarilor de ether care și-au pierdut fondurile când s-a închis The DAO. Prin contrast, ethereum este un blockchain care a mutat acele fonduri către o altă adresă.

Această mică dispută a avut însă un impact mai mare.

”Fundația Ethereum a răspuns la problema DAO în cel mai rău mod posibil” se scrie pe site-ul ethereum clasic. ”Credem în versiunea originală a ethereum, un computer uriaș care nu poate să fie închis și care rulează contracte smart ireversibile.”

Organizatorii proiectului au făcut un manifest în care subliniază regulile pe care blockchianurile trebuie să le urmeze, după părerea lor, inclusiv să fie deschis și, cel mai important, imuabil. Odată ce tranzacțiile au loc, în cazul nostru un atac al hackerilor, nu ar trebui să fie reversibile.

”Nu toate blockchainurile sunt făcute să fie egale” mai spun aceștia. Rămânând pe versiunea neschimbată a ethereum, protejează aceste valori.

Cine este implicat în ethereum clasic?

Echipa ethereum clasic are în acest moment patru dezvoltatori, conform organizatorului său, care nu și-a dezvăluit identitatea (se ascunde sub pseudonimul Arvicco). Teoretic însă, oricine li se poate alătura. Exact ca și ethereum, ethereum clasic este susținut de o comunitate open-source.

Mai mulți dezvoltatori și-au arătat interesul pentru a se alătura proiectului ethereum clasic, inclusiv fostul director executiv de la ethereum Charles Hoskinson, care a părăsit echipa în 2014, din cauza unor neînțelegeri.

Important de notat însă, este că blockchainul nu este susținut doar din motive ideologice. Un număr din ce în ce mai mare de mineri ethereum au dedicat putere computațională blockchainului clasic, din câte se pare pentru că văd o valoare în asigurarea tranzacțiilor și câștigarea recompensei de minare asociate.

În acest moment, rata de hash pentru rețea era de 544GH/s, adică aproximativ 13% din puterea de hash a rețelei ethereum, o cifră impresionantă ținând cont că blockchainul există de doar câteva zile.

De ce este profitabil?

Încă se dezbate de ce sunt valoroși etherii clasici. Pe scurt, au valoare pentru că oamenii au încredere în proiect, iar cei interesați pot să investească sau să speculeze pe piață, acum că este listat la schimburi.

Pentru că ethereum clasic este esențialmente o clonă a monedei digitale, deținătorii de ether pot să câștige făcând un cont pe versiunea clasică a blockchainului ethereum și să își copieze balanța.

Pentru că ethereum clasic este o replică a blockchainului original, cu excepția unor schimbări cheie legate de reversia tranzacțiilor The DAO, toată lumea care a avut jetoane pe ethereum la momentul bifurcației are acum aceeași sumă de jetoane pe ethereum clasic. Pentru traderi, aceștia sunt, esențialmente, bani gratuiți.

Dacă la momentul bifurcației aveai 8 etheri pe blockchainul ethereum, după bifurcație ai 16, câte 8 pe fiecare blockchain. E ușor să ne închipuim cât este de tentantă ideea pentru cei care au câteva mii de dolari în ether.

Această situație a cauzat mari probleme pentru schimburi. Chiar dacă nu vor să listeze jetoanele ether clasic, dețin practic, oricum, ceea ce ar putea să se considere fonduri ale clienților, prin simplul fapt că la momentul bifurcației dețineau ether. Schimburile mari au adoptat moneda alternativă ethereum, așadar acum este posibil să tranzacționezi ether pentru ether clasic.

A apărut de asemnea o oportunitate de profit făcând schmb între cele două monede, iar unul dintre fondatorii startupului se întreba dacă nu este o nouă metodă de dublă cheltuire a monezii, problemă pe care blockchainul bitcoin a fost creat să o rezolve.

Cine a fost afectat

Deținătorii de jetoane ethereum pe ambele blockchainuri ar putea să fie afectai de atacuri replay dacă nu își separă corect adresele pentru a le diferenția pe fiecare blockchain.

Pentru că o mare parte din ethereum clasic este același cu vechea rețea, cei mai mulți utilizatori care au o balanță pe unul dintre ele poate să folosească ori unul ori altul, dar acest lucru ar putea să rezulte în greșeli, cum ar fi mutarea neintenționată a fondurilor pe o rețea sau alta.

Poloniex a decis să își ia precauțiile de rigoare pentru utilizatorii în mod automat, iar creatorul Vitalik Buterin a sugerat ca ethereum clasic să își updateze codul pentru a rezolva problema.

Ce legătură are asta cu bitcoinul?

Vorbind despre lecțiile învățate, ceea ce se întâmplă acum cu clasic ne dă o idee mai clară care ar putea să fie folosită în bitcoin.

Dezbaterea din jurul creșterii dimensiunii blockului ar putea să nu pară relevantă pentru separare, dar este.

O problemă asupra cărora dezvoltatorii bitcoin core continuă să se contrazică în această dezbatere este faptul că bifurcația fermă este periculoasă și poate să aibă consecințe neașteptate, cum ar fi împărțirea blockchainului în două blockchainuri diferite.

Mulți din comunitate, de exemplu directorul și co-fondatorul BitPay Stephen Pair, crede că popularitatea ethereum clasic arată că acestea erau probleme valide.

La dezbatere se adaugă faptul că bifurcația fermă a ethereum a fost catalogată imediat ca un succes de mulți dezvoltatori ethereum și de alții din industria bitcoin.

Această analiză ar putea însă să fie prematură. Într-o întorsătură de situație ciudată, unii dezvoltatori bitcoin par să susțină ethereum clasic tocmai din acest motiv, pentru că vor să demonstreze posibilele riscuri care apar atunci când faci o mutare către un nou blockchain pentru a updata codul fără consens.

Ce înseamnă asta pentru ethereum?

Atenția acordată acum către ethereum clasic ar putea să se stingă în curând, sau nu. Ca exemplu, bitcoin classic, subreddit-ul bitcoin este încă activ chiar dacă nu a înlocuit niciodată bitcoinul așa cum intenționau inginerii.

Ar putea să apară două ethereumuri care continuă să se dezvolte pe căi diferite în viitor.

Deocamdată, unul are aceeași funcționalitate pe care a trebui să o ofere ethereum, și anume contractele smart care ajută la construirea unor versiuni de Twitter necenzurabile și organizațiilor autonome descentralizate. Dar este și mai ieftin și mai ușor de follosit fără un ecosistem de unelte de dezvoltator constuite în jurul său.

Ethereum în sine a avut de asemenea un impact, pentru că unii dintre utilizatori și mineri rămân pe lanțul vechi, scăzând numărul de utilizatori totali și securitatea rețelei.

Acum, că acest lucru s-a întâmpat și există ethereum clasic, comunitatea are multe întrebări. Chiar și așa, nu este încă clar dacă ethereum clasic este un lucru rău pentru tehnologie.

Blockchainul protestatar a dat minorității șansa să construiască propriul sistem, iar unii oameni cred că este un lucru interesant.

Ce părere aveți despre split? Spuneți-ne în comentarii.

Sursa – CoinDesk