În timp ce procedurile interne Bitcoin creează dispute legate de implementarea SegWit, numărul tranzacţiilor neconfirmate creşte, alături de comisioanele bitcoin care sunt tot mai mari. Din aceste cauze, investitorii încep să se îndrepte către altcoinuri. Acestea sunt cele mai mari probleme întâlnite de criptomonedă până acum.

Pe lângă tărăgănarea procesului, problemele legate de dimensiunea blocurilor şi de scalabilitate nu au fost niciodată atât de grav resimţite de comunitate ca acum.

Consecinţele confirmărilor întârziate

Mulţi utilizatori s-au plâns de faptul că tranzacţiile rămân neconfirmate câteva zile. Ţinând cont de fluctuaţiile de preţ, este posibil ca o tranzacţie să valoreze mai puţin în momentul confirmării, mai ales dacă se întâmplă peste câteva zile. În aceste condiţii, utilizatorii încep să aibă rezerve faţă de bitcoin.

Pe de altă parte, comisioanele tot mai mari de tranzacţionare ştirbesc imaginea pe care şi-a creat-o bitcoinul la început – aceea de alternativă de plată avantajoasă din punct de vedere al costurilor.

Michael Vogel, CEO al companiei Netcoins, descrie situaţia ca fiind una critică. Ar putea apărea posibilitatea unei plecări în masă a utilizatorilor spre alte criptomonede:

“Problema cu bitcoinul a devenit critică. Deja am înâlnit clienţi care m-au întrebat dacă mai are sens să folosească bitcoinii, în condiţiile în care iniţial au folosit moneda datorită caracteristicilor ei principale: rapiditate şi costuri scăzute. Aparent niciuna nu se mai aplică acum, iar clienţii devin frustraţi. Reputaţia bitcoinului este în joc, iar consecinţa este că utilizatorii dezamăgiţi aleg să folosească alte criptovalute.”

În prezent, numărul tranzacţiilor neconfirmate este de aproximativ 200.000 şi continuă să crească.

Costurile uriaşe

Expertul ganez Nawaf Abdullah observă că este mult mai dificil de prezentat bitcoinul către utilizatorii noi, din cauza problemelor existente.

Conform declaraţiilor lui Abdullah, viteza şi costurile mici erau factorii principali care îi atrăgeau pe nou-veniţi. Zilele acelea sunt însă de mult apuse:

“A trecut de mult timpul în care puteai vorbi utilizatorilor noi sau companiilor despre rapiditatea bitcoinului, despre uşurinţa în folosire sau despre comisioanele mici. Imaginaţi-vă cât de groaznic ar fi să plătiţi un comision de 0.56$ pentru o tranzacţie de 1$. Asta înseamnă că o tranzacţie mai mare va avea la rândul ei comisioane mai mari pentru cei care doresc confirmare rapidă. Nici aşa nu va fi la fel de rapidă ca la început.”

Grupurile de interes

Abdullah dă vina pentru această situaţie pe grupurile de interese care au apărut în sânul comunităţii. Acestea fac să pară că nu există nicio rezolvare pentru problemele de scalabilitate. La fel ca şi utilizatorii care nu au putere de decizie, Abdullah consideră că trebuie făcut orice este necesar pentru a scăpa odată de aceste probleme şi astfel bitcoinul să redevină ceea ce s-a dorit iniţial.

Abdullah a amintit că în trecut comunitatea utilizatorilor era unită şi urmărea aceleaşi interese. În timp însă ea s-a împărţit, susţinând una din taberele care se luptă pentru putere – SegWit şi Bitcoin Unlimited.

Impasul

Până când părţile se vor înţelege şi vor ajunge la un acord, ideologia şi conceptele din spatele bitoinului îşi vor pierde din valoare. În opinia lui Abdullah, această situaţie este destul de severă, mai ales pentru cei care sunt implicaţi în procesul de educare al utilizatorilor noi:.

“Noi încercăm să îi ajutăm pe oameni să înţeleagă cât de uşor şi de rapid de utilizat este bitcoinul. Însă în realitate ei vor experimenta exact opusul, contrar dorinţei lui Satoshi.”

Aparent bitcoinul a reuşit să demonstreze lumii că sunt posibile transferurile peer-to-peer, fără implicarea unei autorităţi centrale.

Aceasta a stat la baza noilor monede şi a contractelor smart. Acesta este şi motivul pentru care noile criptovalute se vor dezvolta în continuare, în caz că bitcoinul va eşua.

Tehnologii precum ethereum vor continua să se dezvolte, iar bitcoinul va rămâne un paradis fiscal doar pentru unii.