Prețul ETH, criptomoneda nativă a rețelei blockchain Ethereum, a scăzut cu 14% într-o oră, de la 574$ la 492$, principalul responsabil fiind considerat ICO-ul EOS. În prezent, valoarea ETH este la aproximativ 520$, însă market cap-ul a înregistrat o scăere de 14 miliarde de dolari în 24 de ore.

Conform analiștilor de piață de la TrustNodes și Magical Crypto Friends (WhalePanda), principalul responsabil pentru acestă scădere este ICO-ul EOS, care a vândut aproximativ 180.000 ETH pe exchange-up Bitfinex (în contextul în care media tranzacțiilor pe o oră este de 20.000). De altfel, în ultimele cinci zile, EOS a vândut ETH în valoare de peste 2.5 milioane de dolari și încă mai dețin 1.1 milioane ETH în portofelele oficiale.

Conform datelor puse la dispoziție de CoinMarketCap, Bitfinex a vândut ETH în valoare de 238 milioane$, în timp ce OKEx 104 milioane iar Huobi 98 milioane.

Situațiile de acest tip se pot întâlni frecvent, mai ales în cazul ICO-urilor care se bazează pe blockchain-ul Ethereum, deoarece după ce adună sume importante în ETH trebuie să le lichideze pentru a finanța activitatea din cadrul proiectului. Majoritatea ICO-urilor fac acest lucru utilizând exchange-urile precum Bitfinex, ceea ce creează un efect de domino și provoacă scăderi majore de prețuri atât pentru criptomoneda vândută, cât și pentru celelalte de pe piață. De exemplu, atât EOS, cât și Bitcoin Cash și Ripple au scăzut cu valori între 5 și 8%.

EOS, care urmează să-și lanseze rețeaua pe data de 2 iunie, a scăzut cu 4% într-o zi, tranzacționându-se în prezent la aproximativ 12$.

Din păcate, piața actuală este mult mai afectată de astfel de situații, deoarece și prețul Bitcoin trece printr-o perioadă dificilă. Cu toate acestea, Bitcoin și-a păstrat stabilitatea față de celelalte criptomonede, iar ETH a început deja să își revină după căderea de ieri.

Analiștii de piață sunt optimiști în legătură cu revenirea pieței în trimestrul 3 al lui 2018, preconizând că valoarea sa va ajunge din nou în zona de 14.000$.