Rețeaua Lightning beneficiază de noi upgrade-uri lansate în ultima săptămână de Lightning Labs și Blockstream. Acestea facilitează atât contabilitatea – prin intermediul așa numitului Faraday suite, cât și funcționalitatea prin c-lightning 0.9.1.

Faraday suite

Faraday suite este un instrument tehnic ce permite dezvoltatorilor să automatizeze procesele contabile în rețea. Informațiile cu privire la Bitcoin disponibil și modul în care este distribuit pot fi importate automat în Google Sheets sau Microsoft Excel. Anterior, aceste date trebuiau colectate manual, un proces ce consuma foarte mult timp.

„Prin adăugarea rapoartelor contabile la suita de instrumente Faraday, sperăm să eliberăm timpul care a fost petrecut pentru auditul nodurilor și să permitem companiilor și dezvoltatorilor să se concentreze pe livrarea caracteristicilor unice Lightning pe care le dorim utilizatorilor finali. Contabilitatea a fost o dificultate majoră în integrarea Lightning, pe care noi înșine am simțit-o atunci când ne ocupam de contabilitatea noastră internă ”,

a declarat Carla Kirk-Cohen, dezvoltatorul Lightning Labs.

La rândul lor, dezvoltatorii Blockstream au lansat update-ul 0.9.1 pentru sistemul c-lightning. Acesta oferă îmbunătățiri ale instrumentelor de gestionare a canalelor și de rutare.

Sistemul c-lightning

Implementarea c-lightning îmbunătățește „plățile în mai multe părți” (MPP), o metodă de împărțire a plăților mai mari ale rețelei Lightning în fracțiuni și direcționarea acestor piese prin mai multe canale de plată. Prin această metodă, tranzacțiile mai mari devin mai eficiente.

Cumpara si Vinde Bitcoin folosind LDV Bank!

În plus, noua versiune include un plugin care permite deschiderea de mai multe canale cu o singură tranzacție de angajament. În cadrul testelor, echipa Blockstream a reușit să deschidă 106 canale cu o singură tranzacție.

„Acest lucru mărește eficiența atât a rețelei Bitcoin, cât și a funcționării nodurilor, făcând în cele din urmă mai ușoară și mai puțin costisitoare deschiderea multiplelor canale mai mici și le încurajează să contribuie la rezistența structurală a rețelei Lightning prin reducerea punctelor unice de eșec.”,

a explicat dezvoltatorul Blockstream c-lightning, Christian Decker.

Ce este Lightning Network?

Dezvoltatorul Lightning Labs a susținut că rețeaua Lightning este acum pregătită pentru a fi adoptată și de companii mai mari:

„Lansarea recentă a Wumbo în lnd v0.11.0 a fost un semn că software-ul s-a maturizat până la punctul în care companiile și operatorii de noduri serioși pot începe să mute mai mult capital în rețea. Publicarea rapoartelor contabile în Faraday este o continuare a acelui mesaj, Lightning este pregătită pentru liga majoră.”

În prezent, rețeaua Lightning are o capacitate de aproximativ 1100 BTC, înregistrând o creștere de doar 300 Bitcoin de la începutul anului. Sistemul de plăți a pierdut ușor din popularitate odată cu explozia ecosistemului DeFi, însă dezvoltatorii continuă să îi aducă îmbunătățiri.