Spuneam in articolul trecut ca OP_CHECKTEMPLATEVERIFY este un nou cod OP propus de Jeremy Rubin care are ca principal avantaj diminuarea taxelor platite minerilor si mentinerea operativitatii retelei in momentul in care survin foarte multe tranzactii Bitcoin in asteptare.

Cu alte cuvinte, CTV ar putea permite ca o tranzactie Bitcoin sa fie impartita in doua parti. Prima parte a tranzactiei, “de trimis”, ar contine toate input-urile ( in principiu adresele care au balanta pozitiva din care “se trimite”). A doua parte a tranzactiei, “de primit”, va contine output-urile ( adresele unde monedele vor fi “trimise”).

Aceste doua parti ale unei tranzactii vor fi legate de un output special care va fi inclus in tranzactia “de trimis”. Outputul este numit sugestiv ” committed output” (COUT). COUT ar contine hash deternimat criptofrafic: un numar aparent ales la intamplare, relativ scurt care are rol de numar de serie intr-o trazactie si leaga cele doua parti. Monedele care sunt “trimise” in tranzactia “de trimis” pot fi primite numai de adresele definite in tranzactie “de primit”.

Secretul, de fapt, este ca ambele jumatati de tranzactie sunt trimise in retea cu o diferenta majora.

Tranzactie “de trimis” este propagata cu o taxa destul de mare pentru a fi confirmata repede in timp ce tranzactia “de primit” este propagata cu o taxa mica (va dura confirmarea acesteia). Faptul ca cel care asteapta primirea monedelor asteapta confirmarea tranzactiei “de primit” nu ar trebui sa fie o foarte mare problema deoarece tranzactia “de trimis” este deja scrisa si confirmata in registru, deci monedele nu vor putea fi primite decat de adresele din tranzacia “de primit”.

Nu vor mai exista tranzactii Bitcoin in asteptare

Totusi, daca cel care primeste monedele doreste sa le trimita mai departe catre alte adresa, acesta o poate face direct din partea a doua a tranzactiei, (inainte de a fi confirmata). Daca taxele pentru noua tranzactie sunt destul de mari, aceasta se poate confirma odata cu cea initiala (procedeul este numit “Copilul plateste pentru Parinte” ” Child pays for Parent”). Chiar mai mult decat atat, CTV permite si solutii mult mai eficiante, permitand partilor de tranzactie “de primit” sa fie impartite in tranzactii mai mici (Tree Payments).

Principala obiectie asupra CTV este ca sunt mai multe metode mai simple de a obtine acelasi lucru. Solutia generala este chiar “Covenants” cat si faptul ca Noinput class sau OP_cat ar avea aceleasi beneficii. Mai multe pe acest subiect le gasesti in articolul trecut.

Pentru a citi mai mult despre OP_CHECKTEMPLATEVERIFY va invitam sa studiati articolul  lui Aaron van Wirdum( in limba engleza), unde sunt explicati pe larg toti termenii mentionati in articolul curent.

Unul dintre ultimele “upgrade”-uri pe care le vom discuta este Drivechain BIPs. In principiu este vorba despre protocoale care ruleaza pe langa protocolul general Bitcoin (Sidechains) dar care sunt strans legate de acesta. Aceste noi tipuri de protocoale permit monedelor reale Bitcoin sa se “teleporteze” pe ele si inapoi in protocolul general.

CryptoZZ