Dupa cum v-am obisnuit, Goana dupa Bitcoin continua prezentarea si promovarea firmelor romanesti care ofera servicii crypto.

bitMahavi – servicii complete de schimb criptomonede – o companie fintech romaneasca care a luat fiinta in 2017 cu obiectivul principal de a infiinta o platforma de exchange pentru criptomonede. Datorita vidului de reglementare autohton, foarte greu de interpretat chiar si de autoritati, echipa a amanat dezvoltarea Platformei, initial MVP-ul companiei, si-a dezvoltat o retea de ATM-uri. In ultimul an reteaua de ATM-uri a companiei s-a extins, iar compania a castigat expunere in Romania.

Pentru ca feedback-ul din piata este bun, romanii fiind destul de familiarizati cu criptomonedele, compania a decis sa accelereze dezvoltarea Platformei de Exchange, si incepand cu 2018 a alocat resurse importante pentru conceptie, dezvoltare si implementare. Dupa un timp mai mare decat au preconizat, in principal datorat provocarilor complexe si evolutiilor tehnologiei, Compania prezinta produsul si serviciile oferite in cadrul Bucharest Tech Week.

Pentru a va prezenta acest proiect echipa Goana dupa Bitcoin a realizat un interviu cu Marian Mitran, CEO in cadrul companiei, prin care ne vom familiariza cu platforma bitMahavi.

Ike: Cand a luat fiinta si de ce bitMahavi? Cum s-a nascut ideea?

Marian Mitran: Proiectul bitMahavi a venit ca o provocare si ca o necesitate pe piata din Romania. Cand s-au pus bazele proiectului nu exista in Romania o platforma care sa-ti permita sa cumperi sau sa vinzi criptomonede, in timp real. Experienta cu platformele de schimb internationale nu a fost intotdeauna cea mai buna. Faptul ca nu aveau o echipa de suport in limba romana si uneori apareau intarzieri destul de mari la retrageri ne-a ambitionat mai mult sa construim o platforma de schimb in Romania orientata catre performanta, rapiditate, securitate si convenienta pentru toti utilizatorii atat incepatori, cat si avansati.

Ike: Care este politica de comisioane? Cum sunt ele in comparatie cu alte site-uri de acelasi gen?

Marian: Ii lasam pe utilizatori sa verifice comisioanele noastre in comparatie cu platformele de schimb din Romania. Platforma bitMahavi aplica un comision de 0,4% la vanzare / cumparare. Pe exchange-urile internationale se practica un comision intre 0,1% si 0,5% si tocmai din acest motiv dorim sa avem un comision competitiv. Politica de comisioane o puteti gasi pe site-ul oficial.

Ike: Cum este asigurata securitatea site-ului?

Marian: Ca masuri de securitate avem 2FA prin Google Authenticator, iar la retragerile de crypto / fiat se va cere si confirmare pe email. In contul fiecarui utilizator, gasim optiunile de a cere confirmare prin email sau Google Authenticator la fiecare logare in cont, editare profil sau la orice retragere de crypto / fiat. Tinand cont ca tot mai multe persoane aleg ca metoda de siguranta confirmarile prin SMS, am decis sa introducem aceasta optiune la depozite / retrageri, cat si optional la accesarea contului.

Ike: Explica-ne te rog pe scurt care este mecanismul/principiul de functionare al platformei? Metode de plata?

Marian: Tranzactiile pe platforma bitMahavi se pot face instant (la pretul pietei) sau se pot plasa la un pret anume, tranzactia urmand a fi plasata in order book. Utilizatorii care doresc sa depuna / retraga fiat, momentan pot efectua doar transfer bancar, avand in plan adaugarea folosirii cardului bancar pentru depuneri / retrageri fiat. Pe platforma noastra se pot schimba / tranzactiona monede crypto doar cu Euro, pe viitor avand posibilitatea de a folosi si moneda nationala, RON. Totodata pe platforma avem cateva instrumente de tranzactionare create pentru utilizatori, pentru a simplifica procesul de vanzare / cumparare.

Ike: Ce volume medii zilnice/lunare/anuale se tranzactioneaza pe platforma Bitmahavi?

Marian: Volumul zilnic de tranzactionare este afisat pe site in timp real. Pe langa acesta, avem si informatii despre volatilitatea din acest interval de timp, cu cat au crescut sau scazut criptomonedele. Fiind o platforma noua pe piata locala, multi dintre utilizatori sunt sceptici la inceput si evita tranzactionarea pe piata locala, in favoarea celor internationale. Motiv pentru care suntem cat mai transparenti si oferim cat mai multe informatii, fiind la dispozitia fiecarui utilizator ori de cate ori este nevoie.

Ike: Cate criptomonede se pot tranzactiona pe Bitmahavi?

Marian: Am ales momentan cele mai importante si folosite monede de pe piata crypto. Acestea fiind: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) si Litecoin (LTC). Pe canalul nostru de telegram am facut un sondaj si am supus la vot ce monede doresc utilizatorii nostri. In urma sondajului efectuat, vom adauga 3 monede noi, pe care le vom dezvalui in curand.

Ike: Cum se asigura lichiditatea in cadrul perechilor de schimb?

Marian: Lichiditatea este oferita doar de utilizatorii platformei. Pretul, bineinteles, va fi intodeauna in functie de cerere si oferta. Ca pereche de schimb, monedele pot fi tranzationate cu Euro, cat si intre ele.

Ike: Care este plafonul minim/maxim de exchange pentru utilizatori?

Marian: Fiecare utilizator poate verifica plafonul minim / maxim de exchange in contul sau, in sectiunea “Account”, acesta variind in functie de nivelul fiecarui utilizator (nivelul 1, 2 si business). Pentru utilizatorii care doresc un plafon mai mare de tranzactionare, pot face oricand o cerere catre departamentul de suport.

Ike: Aveti in plan lansarea unui token nativ? (dupa modelul tokenurilor BNB, HT, KCS, etc..)

Marian: Pentru moment nu avem in plan lansarea unui token nativ, dar ne putem schimba perspectiva pe viitor. Suntem putin retinuti in aceasta privinta, intrucat investitorii in aceasta nisa nu prea mai au incredere in ICO-uri tinand cont ca peste 70% din ele au esuat.

Ike: Compania Bitmahavi are si ATM-uri Bitcoin, poti sa ne dai mai multe detalii?

Marian: Momentan avem 4 ATM-urilor active, urmand ca in aceasta vara sa marim numarul acestora in Romania. Stim ca avem o competitie destul de mare in aceasta directie, motiv pentru care am eliminat comisionul de cumparare.

Volumul nu este unul stabil, sunt zile si zile, totul depinde de evolutia criptomonedelor si de stirile aparute, daca acestea sunt pozitive sau negative. Dupa cum spuneam comisionul este de 0 % la cumparare, iar la vanzare nu este un comision fix, acesta variind intre 3-7%, in functie de ofertele promotionale oferite sau discount-uri. Puteti gasi pe site la sectiunea Crypto ATM adresele si programul de lucru al locatiilor unde sunt amplasate, cat si informatii despre anumite oferte promotionale.

Ike: Explica-ne te rog pe scurt care este mecanismul/principiul de functionare al ATM-urilor?

Marian: ATM-urile noastre sunt folosite in general de catre utilizatorii care vor sa intre in posesia criptomonedelor, evitand cumpararea acestora de la persoane necunoscute. Din acest motiv am decis sa eliminam comisionul si sa mergem pe principiul “cat cumperi, atat primesti”, fara alte taxe. Pe ecranul ATM-ului este afisat in timp real cursul de schimb al criptomonedelor, utilizatorul stiind in orice moment care este pretul fiecareia in parte. Pentru a face procesul de cumparare cat mai usor, atat pentru utilizatorii din Romania, cat si pentru turisti, meniul ATM’ului este disponibil in limba romana, engleza si spaniola. Totodata am creat tutoriale video, cu intregul proces de vanzare / cumparare a criptomonedelor, acestea fiind disponibile pe canalul nostru oficial de YouTube.

Ike: Normele de GDPR, KYC si AML sunt asigurate de platforma bitMahavi?

Marian: Bineinteles ca avem normele de GDPR, KYC si AML implementate. Pentru mai multe informatii legate de aceste norme puteti viziona sectiunea Termeni si conditii de pe site, in care este explicat in detaliu fiecare aspect. Suntem in discutii cu cateva banci din Romania pentru a dezvolta parteneriate de viitor.

Ai folosit si tu platforma bitMahavi pana acuma? Iti recomand sa o testezi si sa revii cu un feedback in rubrica comentarii.