În ultimele luni, numărul minerilor la nivel global a crescut exponenţial. Drept urmare, de pe rafturile magazinelor lipsesc plăcile video,și nu numai. Se pare că peste tot este penurie de echipament hardware pentru minare. De trei săptămâni, și la noi în țară se găsesc cu greu plăci video.

GPU-urile se vând la preţ dublu sau triplu

La începutul lui iunie vorbeam despre penuria din magazinele străine. Acum și stocurile retailerilor din România s-au epuizat. Dacă în mai preţurile plăcilor Nvidia 1080TI oscilau între 3500 şi 4500 lei, în prezent comercianţii afişează preţuri până la 9000 lei pentru o bucată.

Desigur, suma este ridicolă, mai ales în condiţiile în care stocul este oricum zero. Cu acelaşi preţ de exemplu, se poate achiziţiona cel mai performant ASIC de bitcoin – un S9, cu tot cu sursă de alimentare. În general însă, la majoritatea comercianţilor locali preţurile tuturor plăcilor video, indiferent de producător, au explodat. Rafturile magazinelor sunt goale, şi nici la comercianţii online nu se mai găsesc.

Clienţii care doresc să achiziţioneze PC-uri sau componente se pot mulţumi momentan doar cu plăci video entry-level.


Chiar şi pe site-urile de vânzări peer-to-peer, cum ar fi OLX, cu greu deja să mai găsești plăci video. Și cele din generaţiile mai vechi au dispărut de pe piaţă sau se vând la suprapreţ. De exemplu, un Nvidia 980TI care în luna mai putea fi achiziţionat second-hand cu aproximativ 1200 lei, acum se vinde cu 1800 – 2000 lei.

Pe partea de AMD, problema este şi mai spinoasă. In acest caz plăcile se vând în unele cazuri şi la preţ triplu. Din păcate, nu este totul limitat la lipsa disponibilităţii plăcilor video. Multe din componentele unui PC obişnuit, dar şi ale unui rig de minerit, de asemenea nu mai pot fi găsite, sau se comercializează la preţuri care întrec limitele. Preţurile surselor de alimentare cresc de pe o zi pe alta, iar riser-ele sunt deja de domeniul fantasticului.
Managerul unui magazin de calculatoare a declarat: “În această perioadă este dificil să onorăm comenzile clienţilor. Dacă vine cineva să cumpere un sistem complet, efectiv nu avem plăci video puternice cu care să îl echipăm. Putem oferi doar plăci entry level şi câteva din gama medie.”

Cel mai probabil criza va continua

Situaţia nu prezintă semne de ameliorare în viitorul apropiat. Chiar dacă Nvidia şi AMD au anunţat că vor comercializa plăci video dedicate mineritului, va dura cel puţin câteva luni până când acestea vor ajunge pe rafturile retailerilor din România. Chiar şi aşa, este posibil ca acestea să nu trezească prea mare interes. Producătorii au anunţat că vor fabrica nişte GPU-uri din clasa medie, fără ieşiri video şi cu o perioadă de garanţie mai mică.

În aceste condiţii, este posibil ca minerii să prefere în continuare plăcile video “clasice”, întrucât acestea au o perioadă de garanţie de 2-3 ani. În plus, când utilizatorii fac upgrade, le pot vinde gamerilor la mâna a doua. Dcă nu sunt prevăzute cu ieșiri video…nu mai au cum să le vândă.

Rămâne de urmărit care va fi evoluţia pieţei cel puţin până la finalul acestei veri.