Agenția DIICOT Brașov a identificat un caz de fraudă bitcoin la Brașov. Un individ, angajat al unei companii care produce și comercializează ATM-uri bitcoin, a păgubit clienții de monede virtuale în valoare de mai bine de 50 000 de euro. După mai multe percheziții, anchetatorii l-au prins pe infractor care se află în arestul poliției.

Bărbatul este chiar angajat al companiei și a furat din conturile clienților americani bitcoini pe o perioadă de aproape un an. Din informațiile Digi24, acesta ar fi avut trei complici care sunt la rândul lor cercetați sub control judiciar.

“A obţinut date ale mai multor portofele electronice. Ulterior, le-a transferat în sisteme informatice proprii, a reuşit să acceseze neautorizat aceste portofele electronice,” explică proc. Cătălin Borcoman, procuror şef DIICOT.

Bancomatele bitcoin din care se sustrăgeau datele clienților nu se află în România ci în Dallas.

“O parte din datele obţinute au fost transferate altor suspecţi, însă aceştia nu au reuşit să producă fraude, ci doar au încercat să realizeze acces neautorizat şi au transferat neautorizat date,” adaugă proc. Cătălin Borcoman, procuror şef DIICOT.

Autoritățile au clasat fapta ca pe orice tip de fraudă electronică ce implică date de identificare ale clienților și intră sub incidența infracținilor care implică operațiuni cu informații personale. Responsabili de datele personale ale clienților sunt producătorii de ATM-uri. Așadar, conform informațiilor DIICOT, acoperirea prejudiciului cade în sarcina administratorilor de portofele.  Problema este că este dificil să se identifice părțile vătămate, deoarece bitcoinul nu este reglementat corespunzător iar adreselor de portofele nu le este asociată o identitate.

Sursa – Digi24