xCrypt este o platforma de tranzacționare reglementată, disponibilă atât în România, cât și în plan internațional. Având o interfață frumoasă și ușor de utilizat, platforma dispune de o serie de beneficii și servicii interesante.

Mai multe detalii despre toate acestea ne oferă Loren Minel Andronie, CEO și fondator xCrypt.

Cristina: Când și cum a luat ființă proiectul xCrypt?

Loren Andronie: Ideea proiectului a luat ființă în 2017.

C: Spune-ne câteva cuvinte despre echipa din spatele acestui proiect.

L.A.: Eu sunt CEO-ul și fondatorul companiei. Sunt antreprenor cu ani de experiență în construirea de parteneriate strategice și strategii de dezvoltare a afacerilor.

Am fondat xCrypt alături de Ionuț Gabriel Parfene, Velicu George și Mauro Andriotto. Ionuț are peste 11 ani de experiență în inginerie software, securitate și analiză de bug-uri.

Mauro este profesor de finanțe la Universitatea Bocconi, la Universitatea din Pisa și la Universitatea din Geneva – UBIS. El este, de asemenea, fondatorul firmei de investiții și consultanță Andriotto Financial Services.

Restul echipei de specialiști din spatele xCrypt include oameni cu experiență semnificativă în dezvoltarea de soluții tehnice inovative în domeniul blockchain.

C: Care este misiunea voastră, cui vă adresați și cum vă distingeți de celelalte platforme de tranzacționare de pe piață?

L.A.: xCrypt este un exchange de active digitale reglementat în Estonia (licență FIAT + EXCHANGE + WALLETS ). Pe xCrypt se pot cumpăra și vinde cele mai cunoscute monede, precum Bitcoin, Ripple, Ethereum și altele.

C: Ce beneficii aduce tokenul xCrypt și de ce l-ar achiziționa un utilizator?

L.A.: Taxele de schimb centralizate vor fi plătite în tokenuri XCT. Am creat o metodă de a oferi beneficii pentru deținătorii de XCT, îmbunătățind întregul ecosistem în general. În felul acesta, aducem venituri exchange-ului și adăugăm valoare comunității și deținătorilor de xCrypt.

10% din profitul companiei îl vom folosi pentru a cumpăra XCT din exchange și a-l scoate definitiv de pe piața prin sistemul ‘buy back and burn’.

Nu în utlimul rând, toate monedele care nu au fost cumpărate in ICO vor fi scoase din circulatie și asta va reduce totalul XCT.

C: În câteva cuvinte, cum funcționează platforma? Care sunt metodele de plată și care este durata medie pentru o tranzacție completă?

L.A.: Xcrypt oferă mai multe posibilități pentru depuneri: card de credit sau debit, cont bancar, direct din portofelul digital al clientului.

C: Ce comisione vor plăti utilizatorii xCrypt?

L.A.: Comisionul pentru trade este 0.05%, iar comisionul pentru retragere de 0.0005 BTC pentru Bitcoin.
Pentru mai multe detalii despre comisioanele practicate pentru fiecare pereche în parte puteți accesa site-ul la sectiunea fees.

C: Sunt permise tranzacțiile OTC?

L.A.: In acest moment nu deținem locații fizice.

C: Există limite minime/maxime pentru depuneri, retrageri și tranzacții? Dacă da, care sunt acelea?

L.A.: Limite pentru tranzactionare și depunere nu există. Pentru retrageri utilizatorul trebuie sa treacă de KYC .

C: Cum asigurați securitatea datelor transmise prin xCrypt? Vorbim atât de informațiile personale ale utilizatorilor, cât și de tranzacții și fonduri crypto.

L.A.: xCrypt ia securitatea foarte în serios și le recomandă utilizatorilor să configureze autentificarea în doi pași (2FA) încă de la crearea contului.
2FA este un nivel suplimentar de securitate care trimite un cod special telefonului tău mobil de fiecare data când vrei să te autentifici, să faci o tranzacție sau să retragi fonduri.
Website-ul foloseste, de asemenea, Crypto Currency Security Standard (CCSS) pentru a proteja conturile, care este un standard al industriei pentru exchange.
În plus, xCrypt mai oferă:

  • portofele criptate (Ledger Wallet);
  • depozitarea în cold wallet a fondurilor utilizatorilor;
  • sistem anti DDOS;
  • securitate bancară, compatibilă cu ISO-27001 API rapid și securizat.

C: Câți utilizatori aveți momentan și ce așteptări aveți (ca număr) pe termen mediu și lung (3-4 luni, și respectiv 2-3 ani)?

L.A.: In momentul de fața platforma xCrypt are 2000 de utilizatori, dar încă nu am început campania de marketing. Ne dorim ca în 3-4 luni să avem undeva la 150.000 – 200.000 utilizatori, avem un plan business foarte bine pus la punct și ne dorim în 2 ani să ajungem la 1 milion de utilizatori.

C: Ce volum mediu zilnic/săptămânal se tranzacționează momentan și la ce valori vă așteptați în următoarele luni?

L.A.: In acest moment avem un volum foarte mic (5 btc/zi), dar ne așteptăm ca volumul să crească și în 2-3 luni să avem undeva la 100 BTC/zi .

C: Câte monede digitale se pot tranzacționa pe platformă? Există o criptomonedă preferată de utilizatorii xCrypt și, dacă da, care este aceea? Dar cea mai puțin preferată?

L.A.: In acest moment avem doar 4 monezi listate, cea mai tranzacționata moneda este Bitcoinul iar cea mai putin tranzacționată este Webcoin(WEB). Ne-am propus să listăm cel puțin 1 monedă nouă în fiecare saptămână. Cu siguranță o să crească volumul de trading.

C: Cum asigurați lichiditatea perechilor de schimb pe platformă?

L.A.: In acest moment există și o lipsă de lichiditate in toate piețele nu doar în crypto, ceea ce îngreunează criptomonedele sa aibă prețul corect.
În ultimii ani piața crypto a arătat o creștere a lichidității globale prin creșterea utilizării schimbului, dar în comparație cu Forex, mai este mult de parcurs.
Pe piețele Bitcoin, de exemplu, lipsa de lichiditate se datorează parțial faptului că mulți deținători de Bitcoin stau strâns pe măsură ce valoarea crește și nu doresc astfel să își schimbe monedele.
Alegerea de a deține cripto și de a aștepta ca valoarea lor să atingă un anumit nivel de profit ulterior inunda piața, ceea ce duce la volatilitate și variațiile masive ale prețurilor pe care le vedem pe piețele cripto.
În plus, numărul absolut de comercianți bitcoin, mult mai mic decât comercianții de valută, determină, de asemenea, o lichiditate mai mică.
Această lipsă de lichiditate prezintă două probleme principale pentru utilizatorii de cripto. În primul rând, există diferențe mari pe piețele mici, atât din cauza numărului scăzut de oferte, cât și a solicitării activelor și a ineficiențelor cererii și ofertei suplimentare. În al doilea rând, marile variații ale prețurilor de pe aceste piețe mici duce la o reducere a prețurilor, tranzacțiile nefiind executate la prețul propus.

C: Aveți sau plănuiți să introduceți un program de afiliere? Și dacă da, cum funcționează/ va funcționa?

L.A.: Avem in lucru un program de afiliere pe care il vom lansa luna următoare. Mai multe detalii despre programul de afiliere vor fi afișate pe xcrypt.pro

C: Care este parerea ta personală referitor la viitorul acestui domeniu?

L.A.: Nu există nici un dubiu că blockchain-ul este un salt tehnologic, criptomonedele reprezintă doar inceputul a ceea ce se poate realiza prin tehnologia blockchain. Sper sa asistăm la o adevărată descentralizare în viitorul apropiat.

Ai folosit si tu platforma xCrypt pana acuma? Iti recomand sa o testezi si sa revii cu un feedback in rubrica comentarii.