Conform declarațiilor lui Vitalik Buterin, upgrade-ul istanbul crește numărul de tranzacții în rețeaua Ethereum la 3000 pe secundă. Deși este o îmbunătățire clară pentru una dintre cele mai active rețele blockchain, nu va aduse schimbări esențiale în ecosistem.

Mai exact, rețeaua va deveni mai rapida și vor fi implementate unele îmbunătățiri, dar Ethereum nu va deveni ”un computer mondial”.

Obținerea consensului prin calcul matematice este foarte scump – și, prin urmare, foarte lent. Upgrade-ul Istanbul va face consensul în rețeaua Ethereum mai rapid, dar termenul „computer mondial” pare hiperbolic. Situația actuală face blockchain-ul mai mult sa semene cu o „Mașină de încredere” decât cu un „computer mondial”.

Blockchain pentru aplicațiile DeFi

Costul consensului este motivul pentru care aplicațiile descentralizare sunt mai similare cu ceea ce Nick Szabo numește „Automate de distribuție”. Dacă o linie de cod nu gestionează valoare, este mai eficient să fie rulată într-un mediu mai rapid, mai ieftin și mai centralizat.

Acest lucru înseamnă că aplicațiile descentralizate sunt cele ce utilizează contractele inteligente financiare. Precum exchange-urile descentralizate, swap-urile, vânzările de token nefungibile și produse financiare de creditare și arbitrare (DeFi).

Ethereum este în prezent cel mai utilizat blockchain pentru aplicațiile DeFi, deoarece are un fond de lichiditate relativ mare și un grad foarte ridicat de programabilitate. În special, creditarea pare atractivă, deoarece protocoalele actuale DeFi produc rate de dobândă de până la 10%.

În prezent, aproape 700 de milioane de dolari în valoare sunt blocate în contractele DeFi. Rămâne de văzut dacă ratele atât de mari vor menține, pe măsură ce tot mai mulți bani inundă pe piață, în căutarea unor rentabilități mari.

Așadar, creșterea performanței Ethereum prin upgrade-ul Istanbul eficientizeaza activitatea actuală, dar pare puțin probabil să producă tipuri noi de aplicații.

CryptoZZ