Pionierul cripto David Chaum, al cărui proiect Ecash a fost inspirația pentru Bitcoin, lansează un nou proiect de monedă digitală.

Într-un interviu acordat The Block, David Chaum a prezentat Praxxis, o monedă digitală ce dorește să înlocuiască numerarul. Obiectivul noului proiect este de a servi drept un vehicul de plăți rapide și sigure, îndeplinind viziunea inițială a lui Satoshi Nakamoto pentru Bitcoin ca „versiune peer-to-peer a numerarului electronic”. Activul digital este construit pe blockchain-ul Elixxir, lansat la începutul anului trecut.

vinde bitcoin

„Bitcoin nu este numerar, este o monedă digitală și un depozit de valoare. Dar îi lipsesc trăsăturile cheie ale numerarului ”,

a declarat președintele Elixxir, Jim Dolbear.

”Ceea ce dorim să rezolvam cu Praxxis în gestionarea plăților seamănă mai mult cu numerar electronic, în același mod în care Bitcoin este un depozit de valoare.”

Chaum este celebru ca inspirație pentru Bitcoin

Criptograful David Chaum este cunoscut drept creatorul primei monede digitale, Ecash. Disertația sa din 1982 a fost inspirația pentru whitepaper-ul Bitcoin a lui Satoshi. Chaum a creat o companie în 1990 pentru a implementa Ecash, dar a dat faliment în 1998.

El crede însă că Praxxis va avea un viitor diferit, deoarece oferă o soluție la așa-numita ”trilemă a blockchainului”. În prezent, scalabilitatea, descentralizarea și securitatea nu pot fi satisfăcute cu un singur protocol. Chaum consideră că industria cripto are nevoie de o nouă paradigmă, deoarece până în prezent nu a putut fi găsită o soluție viabilă la problemele blockchain.

Whitepaper-ul Praxxis va fi publicat în acest an

Eșecul de a aborda descentralizarea, scalabilitatea și securitatea în același timp a împiedicat, de asemenea, criptomonedele să se dezvolte într-un sistem de tranzacții global, a declarat Chaum. Praxxis încearcă să rezolve această problemă și să asigure confidențialitatea utilizatorilor prin implementarea așa-numitei „structură denominată a monedei” (denominated coin structure).

Sistemul de funcționare împarte plățile în sume mai mici și le asociază cu alte plăți. In acest fel doar utilizatorul știe câți bani cheltuie pentru fiecare tranzacție.

Conform spuselor lui Chaum, protocolul Praxxis este, de asemenea, rezistent la atacuri generate de computerele cuantice și ar putea fi chiar rezistent la criptoanaliză. Whitepaper-ul proiectului va fi lansat până la sfârșitul acesui an. Nu au fost încă oferite detalii cu privire la o posibilă vânzare inițială de monedă (ICO).

Chaum a fost critic la adresa dezvoltării industriei blockchain și cripto din ultimii ani. El a regretat că nu a reușit să-și realizeze propria viziune asupra numerarului digital și a simțit nevoia de a fi „mai activ în acest spațiu”.