Creșterea interesului public pentru proiectele DeFi a provocat și o creștere a cererii pentru servicii de swapping. Utilizatorii vor sisteme de conversie pentru tokenurile ERC-20 cât mai rapide și ieftine. Momentan, Uniswap este cel mai mare exchange descentralizat care oferă aceste servicii, dar anul trecut au apărut competitori serioși.

Unul dintre aceștia este Balancer, un protocol DeFi care funcționează ca și creator de piețe automatizat (automated market maker – AMM). Acesta oferă creatorilor de lichiditate opțiunea de a seta propriile taxe de conversie, ceea ce înseamnă că, în unele cazuri, oferă servicii de swapping mai ieftine decât Uniswap.

Cum funcționează Balancer?

Un AMM este în esență o platformă care folosește un algoritm pentru gestionarea comenzilor în locul sistemelor tradiționale de cerere și ofertă utilizate de alte exchange-uri. Balancer introduce conceptul de balance pool, care cumulează lichiditatea furnizată de utilizatori în proporții prestabilite. De exemplu, un balance pool poate conține 25% ETH, 25%WBTC și 50% USDT. Acest raport este echilibrat permanent după retragerea sau adăugarea de active.

Stai conectat in lumea digitala!

Furnizorii de lichiditate au opțiunea de a seta taxa de retragere din pool-urile la care participă, care poate varia de 0.0001% la 10%. Această taxă este distribuită între toți participanții la acel pool. Balancer este ușor de folosit de către orice deținător de portofel digital ce suportă Ethereum.

Utilizatorii beneficiază de serviciul Smart Order Routing, care îndeplinește comenzile în cel mai avantajos mod, luând în considerare prețurile activelor, taxele de tranzacție și costul de gas.

“O particularitate a contractelor inteligente oferite de platforma Balancer este aceea ca permite utilizatorilor sa ofere lichiditate postand un singur token dintr-o pereche. Aceasta vine cu un avantaj destul de mare fata de platforma UNISWAP. Utilizatorii care dețin tokenul BAL ( echivalentul LP de pe UNISWAP) își diminuează astfel riscul de “impermanent loss” (IL)”,

ne spune Vlad Iacob – CEO la Crypto Security Company

“Platforma a fost foarte des folosita in proiectele care foloseau blocarea lichiditatii pentru a genera perechi UNIV2-LP colateral cu ETH, cu taxe diferite. Proiecte cum ar fi CORE, ENCORE, ROOT inca functioneaza cu UNIV2-LP pe balancer”,

adauga Vlad.

Balancer în top 10 aplicații DeFi

Având în vedere aceste avantaje, Balancer a crescut rapid în popularitate pe piață. În mai puțin de un an de la lansare a urcat în top 10 aplicații DeFi, cu o valoare blocată de aproximativ 830 milioane de dolari.
Proiectul a fost lansat în martie 2020 de către compania blockchain BlockScience, care a reușit să strângă 3 milioane de dolari din vânzarea tokenului de guvernanță BAL.