Toată lumea discută de aproape un an de comisioanele bitcoin tot mai mari.

Utilizatorii sunt frustrați de problemă, iar comisioanele medii pe tranzacții au crescut la 19 dolari. Bitcoinul nu mai este de multă vreme metoda ieftină de plăți online.

În ciuda costurilor tot mai mari și a dezbaterilor pe această problemă, dezvoltatorii și utilizatorii spun că există metode simple de a scădea comisioanele bitcoin și de care oamenii nu profită.

Problema a fost discutată recent, când a ieșit la iveală faptul că unul din startupurile bitcoin, Coinbase, facilita aproape o jumătate din toate tranzacțiile bitcoin, dacă ne luăm după scăderea volumelor de tranzacții de pe 11 ianuarie, când schimbul a fost offline timp de două ore.

Problema în această situație, după spusele criticilor, este că cei de la Coinbase ar putea să îi ajute pe utilizatori (nu doar pe ai lor ci și pe ai altor companii) să își grupeze tranzacțiile implementând câteva funcționalități tehnice, și anume Segregated Witness (SegWit).

Din moment ce schimbarea de cod pentru SegWit a fost activată în rețeaua bitcoin acum șase luni, mulți sunt supărați că cei de la Coinbase nu au imlementat-o încă.

Sergej Kotliar, director și furnizor de plăți la Bitrefill, a spus că noile date sunt adevărate dovezi incriminatorii. Acestea arată cât de mult au fost limitate tranzacțiile de bitcoin de spațiul pe care îl folosesc cei de la Coinbase. Bloggerul WhalePanda a mers până la a spune că tranzacțiile neprocesate și comisioanele mari pot fi puse pe seama incompetenței companiei.

Oamenii își pierd răbdarea, mai ales când vine vorba de Coinbase, pentru că startupul a fost foarte vocal atunci când se dezbătea problema dimensiunii blocului. Atunci, cei de la Coinbase s-au plâns de comisioanele bitcoin mari și au spus că o creștere a dimensiunii blocului ar rezolva problema costurilor.

Criticii spun însă că aceștia nu ar trebui de fapt să se plângă, pentru că nu fac tot ce se poate pentru a scădea comisioanele.

Ca răspuns, co-fondatorul și directorul Brian Armstrong a scris pe Twitter că încearcă să lanseze funcținalități tehnice pentru a reduce comisioanele bitcoin, dar a spus că nu este tocmai ușor. ”Mulțumim pentru răbdare”, a spus acesta. Cei de la Coinbase nu au făcut alte comentarii în plus pe marginea problemei.

Dacă însă utilizatorii nu sunt interesați să suporte comisioanele bitcoin de tranzacționare, există posibile metode să le reducă singuri.

Înjumătățirea comisioanelor

SegWit a fost lăudat ca fiind optimizarea care ar ajuta bitcoinul să se scaleze făăr a crește dimensiunea blocului. Totuși, doar 12% din tranzacțiile bitcoin profită de această tehnologie, deși tranacțiile SegWit costă jumătate cât tranzacțiile normale.

Nu toate portofelele au capabilități SegWit, dar portofelele hardware Trezor și Ledger au suport pentru această nouă funcționalitate. La fel și portofelele mobile Edge (fostul Airbitz) și Samourai Wallet.

Însă pentru utilizatorii care nu vor să schimbe furnizorul, funcționalitățile Segwit urmează să fie implementate și de alte companii.

Coinbase și Blockchain.info lucrează de exemplu la implementări, dar ambele companii au subliniat că SegWit este o schimbare nouă și complexă cu care trebuie să aibă răbdare. Vor să se asigure că vor proteja fondurile utilizatorilor de greșeli.

Per total însă, pe măsură ce numărul de companii care suportă noua funcționalitate crește, comisioanele bitcoin vor scădea. Unii spun chiar că aceste comisioane vor dispărea cu totul dacă tranzacțiile SegWit înlocuiesc tranzacțiile normale.

Dar dacă acestea nu se elimină cu totul, se lucrează la un anumit tip de adresă SegWit, care ar putea să îi ajute pe utilizatori să economisească bani în viitor.

Estimările

În timp ce utiliztaorii așteaptă adopția SegWit în masă, pot să reducă comisioanele individual, folosind estimatoare speciale pentru comisioanele bitcoin.

Deși portofelel bitcoin mai vechi nu își lăsau utilizatorii să aleagă comisioanele, acest lucru s-a schimbat. Multe portofele bitcoin oferă funcționalități de estimarea comisioanelor, pentru a-i ajuta să se hotărască care e comisionul pe care vor să îl atașeze la o tranzacție și să îl trimită în rețea la timp.

Pe scurt, cu cât mai mare este comisionul, cu atât mai rapid se vor adăuga tranzacțiile în bloc. Pe de altă parte, utilizatoirii nu vor să plătească în plus. Acum, funcționalitățile de estimare pentru comisioane încearcă să îi ajute pe utilizatori să atingă un echilibru.

Acestea fiind spuse, unele estimatoare sunt mai bune decât altele.

Unii utilizatori folosesc unelte separate, care iau în calcul mai mulți factori, cum ar fi estimatorul de la Universitatea din Freiburg de cercetare a științelor calculatoarelor, care le dă o idee mai clară despre comisioanele de care au nevoie tranzacțiile ca să intre în următorul bloc.

Altul, de la Coinb.in, ia în considerare complexitatea tranzacției – cum ar fi câte date sunt trimise odată cu tranzacția. Comisioanele iau și acest lucru în calcul, ceea ce înseamnă că până și o tranzacție de un dolar ar putea să aibă comisioane mari în baza sumei mari de date atașate la tranzacții, în timp ce o tranzacție de 1000 de dolari ar avea un comision mai mic pentru că numărul de date atașat este limitat.

Utilizatorii au criticat unele estimatoare care le spun să plătească comisioane mai mari decât e nevoie. Asta se întâmplă însă pentru că este greu să prezici ce comisioane să alegi. Ele fluctuează din tot felul de motive. În timpul săptămânii de exemplu, oamenii fac mai multe tranzacții decât sâmbăta și duminicac. Asta înseamnă că numărul de tranzacții neprocesate ar scădea și în weekend comisioanele pot să fie mai mici.

Cei care nu trebuie să trimită banii imediat pot să aștepte să se mai decongestioneze rețeaua la final de săptămână.

În afară de asta, mai există metode de a elimina cu totul comisioanele pe tranzacții. Acestea depind în mare parte de portofelul și schimbul folosit.

De exemplu, este posibil să transferi bitcoin la Coinbase gratuit, folosind metoda lor de tranzacționare în afara lanțului sau mutând fondurile pe schimbul GDAX.

Unelte pe termen mai lung

Ideea de a grupa mai multe tranzacții mici într-una singură mai mare a fost folosită multă vreme în plățile tradiționale. Aceasta devine tot mai populară în afacerile bitcoin care facilitează plăți.

Dacă mai multe companii ar folosi funcționalitatea eficient, atunci comisioanele pe tranzacții ar fi reduse cu până la 80%, după estimări. Cu toate astea, trebuie să spunem că anonimitatea scade și că timpii de procesare pot să crescă. Depinde de ce implementează în final compania.

În ciuda dezavantajelor însă, mai multe companii au anunțat că intenționează să implementeze formule de scădere a comisioanelor grupând tranzacții.

Ca parte dintr-un efort de a ține pasul cu scăderea pentru comisioanele bitcoin, Bitrefill de la Kotliar a lansat o funcționalitate care permite utilizatorilor să vadă cât sunt de optimizate tranzacțiile lor de bitcoin, arătând dacă tranzacțiile folosesc formula de grupare, Segwit sau alte mecanisme pentru a scădea comisioanele biitcoin.

”Copiezi ID-ul tranzacției și vezi dacă plătești mai mult pentru tranzacție și retrageri”, au scris cei de la Kotliar pe Twitter.

În viitor,dezvoltatorii vor să lanseze proiecte la Rețeaua Lightning, care ar reduce comisioanele chiar dacă numărul de utilizatori crește.

Făcând un rezumat al muncii în interiorul industriei pentru a reduce comisioanele bitcoin pe termen scurt, inginerul Mark Erhardt de la BitGo a spus pe Twitter:

„Se poate câștiga mult tranzit dacă folosim mai bine capacitatea disponibilă. ”