Cu toate că principiul de bază al criptomonedelor este descentralizarea, industria în sine suferă din cauza centralizării. Acest lucru este frecvent demonstrat de incidentele de securitate ce afectează platformele exchange.

Lipsa descentralizării acestor companii a adus adesea prejudicii grave nu doar clienților, ci industriei în ansamblu.

Pe măsură ce adopția criptomonedelor crește, cererea pentru companii „sigure” și reglementate crește. Majoritatea utilizatorilor de cripto intră pe piață prin intermediul unor platforme mari, bine cunoscute, riscându-și securitatea datelor și a fondurilor pentru o interfață de utilizator prietenoasă.

Testeaza un exchange descentralizat

În multe cazuri, sentimentul de secutirate este dat de faptul că reprezentanții acestor companii sunt figuri cunoscute. De asemenea, modelul de afaceri este ușor de adoptat deoarece seamănă cu cel al unei instituții financiare tradiționale. Puțini sunt conștienți de riscurile asociate cu astfel de entități centralizate.

Riscurile ascunse în spatele platfomelor exchange

Două exemple recente demonstrează riscurile ascunse în spatele platfomelor exchange – QuadrigaCX și IDEX.

Directorul general al QuadrigaCX, Gerald Cotten, a decedat în decembrie 2018 și era singurul cu acces la portofelul rece care conține majoritatea fondurilor companiei. Acest lucru a dus la pierderea a peste 150 de milioane de dolari în fonduri pentru investitori și la închiderea platformei. 115.000 de utilizatori încă mai încearcă să recupereze criptomonedele pierdute.

Un caz similar este exchange-ul chinez IDAX – CEO-ul său a dispărut pe 26 noiembrie în urma unor raiduri ale poliției. Compania nu mai are acces la portofelele offline și încearcă în prezent să găsească o soluție.

Deși acestea sunt exemple extreme, aproape fiecare exchange de criptomonede este vinovat de centralizare. „Dacă nu controlați cheile private, nu controlați criptomonedele” este unul dintre refrenele ce trebuie reținute când vine vorba de această industrie.

Alternativ, optați pentru utilizarea unei platforme care are un sistem de asigurare în cazul furturilor sau ale incidentelor de securitate. Asigurați-vă că păstrați pe exchange doar fondurile cu care tranzacționați și interesați-vă dacă platforma utilizează sisteme de back-up. Una dintre lecțiile pe care orice utilizator cripto trebuie să le învețe este că este responsabil de propriile sale fonduri.

CryptoZZ