Pe data de 24 noiembrie a fost lansată oficial versiunea 0.19.0 a software-ului Bitcoin Core. Aceasta este cea de-a nouăsprezecea versiune a clientului lansat de Satoshi Nakamoto în urmă cu 11 ani.

Update-ul a fost coordonat de dezvoltatorul Wladimir van der Laan, care alucrat cu aproximativ 100 de contributori timp de șase luni.

Rezultată în urma a 550 de propuneri combinate, Bitcoin Core update 0.19.0 include o serie de îmbunătățiri de performanță, modernizări și remedieri de erori, precum și alte modificări.
Printre acestea se numără:

Adresele Bech32 devin default în GUI

Formatul de adresă „bech32” (BIP 173) a fost deja introdus în Bitcoin Core 0.16.0, lansat la începutul anului 2018. Acum a fost stabilit ca opțiune implicită în interfața grafică de utilizator (GUI) pentru portofelele Bitcoin Core.

Adresele Bech32 sunt adresele care încep cu „bc1” (spre deosebire de adresele care încep cu 1 sau 3.) Acestea sunt de asemenea ceva mai lungi și nu mai există o distincție între litere mici și majuscule.

În plus, bech32 oferă beneficii pentru portofelele SegWit – noile adrese necesita transmiterea a mai puține date prin rețeaua Bitcoin pentru a fi incluse în blockchain. Acest lucru face ca tranzacțiile să fie chiar mai ieftine decât tranzacțiile SegWit tradiționale.

Cei ce preferă să folosească vechea versiune pot modifica setările.

Mai multe despre adrese Bitcoin le gasiti aici!

Conexiuni outbound duble by default pentru noduri

Rețeaua Bitcoin funcționează pe baza unor noduri interconectate, care transmit blocuri, tranzacții și date asociate tranzațiilor. Pentru a evita vulnerabilitatea la atacuri ce caută să separe nodurile de restul rețelei, update-ul 0.19.0 a crescut numărul de conexiuni cu 2. Pentru a evita probleme de memorie, aceste noi conexiuni sunt folosite doar pentru transmiterea de blocuri.

În acest mod, nodurile vor putea primi informații corecte, reducând riscurile ascoiate atacurilor de partiționare.

Filtrele Bloom nu mai sunt acceptate by default

Versiunile light ale clientului Bitcoin folosite de portofelele mobile sau unele versiuni de portofele desktop folosesc așa-numitele Bloom Filters. Acestea sunt folosite pentru a solicita date relevante de la noduri random din rețea. Acestea generează vulnerabilități pentru clienții light și costă putere de procesare și spațiu pentru noduri.

Din acest motiv, versiunea Bitcoin Core 0.19.0 nu mai acceptă în mod implicit cererile cu filtre Bloom. Utilizatorii pot schimba în continuare setările implicite pentru a le accepta dacă doresc.

Este introdusă alternativa “compact client-side block filtering”

Ca o alternativă la Bloom Filters a fost introdusă popunerea BIP 158 – “compact client-side block filtering”. Acestea sunt filtre ce pot fi create de nodurile complete pentru fiecare bloc. Portofelele light pot astfel să descarce blocul și să aleagă informațiile relevante cu privire tranzacții din el.

Eliminarea Protocolului de plăți BIP 70

Protocolul de plată (BIP 70) a fost conceput în urmă cu câțiva ani pentru a îmbunătăți experiența de plată a Bitcoin. În plus față de plata obișnuită, un utilizator și un comerciant ar comunica detalii suplimentare despre o plată.

Deși Bitcoin Core a integrat Protocolul de plată în GUI-ul său, standardul BIP 70 nu a fost niciodată adoptat pe scară largă. Majoritatea portofelelor utilizează schema URI de bază (BIP 21) pentru a primi plăți – link sau cod QR scanabil care comunică, de exemplu, adresa și suma de plată.

Singura excepție este procesatorul de plăți BitPay, care folosea o versiune modificată a BIP70.
Dezvoltatorii au decis să elimine acest protocol deoarece, nefiind folosit, are multiple vulnerabilități.

Pe lângă modificările menționate mai sus, Bitcoin Core update 0.19.0 vine cu o listă lungă de îmbunătățiri și modernizări mai mici.

De exemplu, utilizatorii pot să-și configureze un nod parțial din start, ceea ce facilitează implementarea mai ușoară a nodurilor. Sunt incluse, de asemenea, noi caracteristici pentru protocolul tranzacții Bitcoin semnate parțial (PSBT). Acestea sunt foarte folositoare pentru tranzacțiile multisig și CoinJoin.

De asemenea, există mai multe îmbunătățiri în domeniul descriptorilor de portofel, ceea ce este deosebit de util programatorilor care lucrează în aplicații Bitcoin. Nodurile Bitcoin Core 0.19.0 vor accepta și vor transmite tranzacțiile care utilizează o viitoare versiune SegWit pentru a se asigura că viitoarele actualizări vor continua fără probleme.