Pool-urile de minare sunt o metodă prin care minerii își pun la un loc resursele și apoi împart puterea de hashing, ceea ce înseamnă că împart și recompensele în mod egal, în funcție de cantitatea de share-uri cu care contribuie la rezolvarea unui block.
Minarea în pool-uri a început când dificultatea de minare a crescut la nivelul la care putea să dureze ani de zile pentru un miner mai lent să genereze un block. Soluția pentru această problemă a fost ca minerii să își adune resursele pentru a genera block-uri mai rapid și deci să primească în mod constant o porțiune de block, mai degrabă decât să primească un block o dată la câțiva ani.
Mining pools-urile sunt o metodă prin care minerii își pun la un loc resursele și apoi împart puterea de hashing, ceea ce înseamnă că împart și recompensele în mod egal, în funcție de cantitatea de share-uri cu care contribuie la rezolvarea unui block. Cota parte este dată membrilor unui mining pool care prezintă o dovadă validă de lucru pe care minerul său a rezolvat-o.
Principii de minare
Sunt multe mining pools-uri bune dintre care poți să alegi. Deși este tentant să o alegi pe cea mai populară, este mai bine pentru sănătatea rețelei să minezi cu mining pools-uri mai mici pentru a evita concentrarea puterii de hashing într-un singur loc.
Metodele de plată
Calcularea cotei parte a fiecărui membru din mining pool se poate dovedi a fi un lucru complex. Într-un efort de a veni cu cea mai bună metodă și de a preveni măsluirea sistemului, au fost inventate multe scheme de calcul. Cele mai populare tipuri sunt PPS și DGM.
· PPS
Abordarea PPS (pay-per-share) este aceea de a oferi instant o plată fixă pentru fiecare cotă care e rezolvată. Plata este oferită din balanța existentă a pool-ului și deci poate fi extrasă imediat, fără să trebuiască să aștepți ca block-ul să fie rezolvat sau confirmat. Astfel, posibilitatea ca operatorul mining pool-ului să înșele mineri este complet eliminată. Această metodă rezultă în cea mai mică variație posibilă pentru mineri și transferă întregul risc către operatorul mining pool-ului. Posibilitatea de pierdere care rezultă din această schemă este contrabalansată pentru că plata este puțin mai mică decât valoarea reală.
Schemele PPS cer o rezervă foarte mare de 10 000 BTC pentru a se asigura că au capacitatea de a rezista unui lanț de ghinioane la minare. Din acest motiv, cele mai multe mining pools nu mai au suport PPS. Una dintre puținele mining pools-uri PPS este EclipseMC.
- DGM
DGM este o schemă populară de plată pentru că oferă un echilibru între blocurile minate în runde scurte și cele minate în runde lungi. Totuși, utilzatorii trebuie să aștepte confirmarea mult după ce blocurile sunt procesate. Este o abordare hibrid care permite operatorului să absoarbă doar o parte din risc. Operatorul primește o parte din plată în timpul rundelor scurte și o returnează în timpul rundelor de minare mai lungi pentru a normaliza plata.
- PROP
Abordarea proporțională oferă o distribuție proporțională a recompensei odată ce un block este găsit de toți lucrătorii, bazată pe numărul de acțiuni pe care le-a găsit fiecare.
- PPLNS
Pay Per Last N Shares este o abordare similară cu metoda proporțională, dar în loc să numere acțiunile din rundă se uită la ultimele N shares, fără să ia în calcul granițele rundei.
- SMPPS
Varianta Shared Maximul Pey Per Share (SMPPS) folosește o abordare similară PPS dar niciodată nu plătește mai mult decât a câștigat mining pool-ul.
- ESMPPS
Equalized Share Maxium Pay Share este similară variantei anterioare, dar distribuie plata egal între toți minerii din mining pool.
- RSMPPS
Recent Shared Maximum Pay Per Share (RSMPPS) este de asemenea similară cu SMPPS, dar sistemul acordă prioritate minerilor mai recenți.
- CPPSRB
Capped Pay Per Share with Recent Backpay folosește un sistem de recompense MPPS care plătește minerii pe cât posibil folosind venituri din găsirea blocurilor fără să dea faliment.
- BPM
Bitcoin Pooled Mining, cunoscut și ca shlush’s pool folosește un sistem în care porțiunile mai vechi de la începutul unei runde de căutare a block-ului au greutate mai mică decât share-urile mai recente. Acest lucru reduce șansele ca sistemul de minare să fie trișat schimbând mining pool-ul în timpul rundei.
- POT
Pay On Target este o variantă PPS cu variații mari care plătește în funcție de dificultatea de minare returnată de către pool de către miner mai degrabă decât dificultatea de lucru făcută de pool în sine.
- SCORE
SCORE folosște un sistem prin care recompensa proporțională este distribuită și cântărită până la finalul muncii. Acest proces face share-urile ulterioare să valoreze mai mult decât cele timpurii, așadar recompensele sunt calculate raportat la scoruri și nu la share-urile trimise.
- ELIGIUS
ELGUIS încorporează forța pool-urilor PPS și BPM, pe măsură ce minerii trimit dovezi de muncă pentru a câștiga share-uri mining pool-ul le plătește imediat. Când recompensele din block sunt distribuite, se împart egal între toate share-urile de la ultimul block valid, iar cotele cu care a contribuit fiecare la block-uri care nu au dat rezultat intră în următorul ciclu pentru cote din block. Recompensele sunt plătite doar dacă un miner câștigă cel puțin 0.67108864, iar dacă suma deținută este mai mică va intra în următorul block până când se atinge limita. Totuși, dacă un miner nu trimite un share pentru o perioadă mai lungă de o săptămână, atunci mining pool-ul îi va trimite balanța rămasă, indiferent de sumă.
- Triplemining
Triplemining aduce împreună pool-urile de dimensiune medie fără taxe și redistribuie 1% din fiecare block găsit, ceea ce permite cotei tale să crească mai repede decât oricare pool approach. Administratorii acestor pool-uri folosesc o parte din bitcoin-ii generați când un block este găsit pentru a adăguga un jackpot care este activat și plătit membrului mining pool-ului care a găsit block-ul. În acest fel, toată lumea din mining pool are o șansă mai mare să facă niște bitcoin-i în plus, indiferent de puterea lor de procesare.
În timp ce procesul de minare în sine este făcut de hardware, este nevoie de software special pentru a conecta minerii la blockchain și mining pool, dacă faci parte dintr-unul. Software-ul duce munca la mineri și o primește gata exacutată de la aceștia, după care întoarce informația înapoi la blockchain și la mining pool. Software-ul poate să ruleze pe aproape orice sistem de operare, cum ar fi OSX, Windows, Linux, și a fost chiar portat pe Raspberry Pi cu ceva modificări pentru drivere în funcție de tipul de minare.
Programul nu doar că transmite informații către miner și își aduce rezultate, dar și monitorizează statisticile generale cum ar fi temperatura, hashrate-ul, viteza ventilatorului și viteza medie a minerului.
Există mai multe tipuri de soft-uri de minare și fiecare are propriile avantaje și dezavantaje, așadar asigurați-vă că sunteți la curent cu variantele disponibile.