Autoritatea financiară Abu Dhabi Global Market a lansat structura legală care va guverna piața criptomonedelor și a tuturor actvitiăților associate acestora. Reglementările se vor aplica exchange-urilor, insituțiilor care oferă servicii de custodie și altor intermediari. Acestea au fost elaborate în urma consultărilor publice ce au avut loc în ultimele 2 luni.

”Acest cadru legal este destinat să abordeze întreaga gamă de riscuri asociate activităților criptografice, inclusiv riscurile legate de spălarea banilor și criminalitatea financiară, protecția consumatorilor, guvernanța tehnologică, custodia și operațiunile de schimb”, se menționează în declarația oficială.

Abu Dhabi Global Market este o autoritate de supraveghere financiară care colaborează cu centrele financiare internaționale, instituțiile și celelalte autorități cu rol de gestionare a afacerilor, având rolul de a emite reglementări pentru diferite tipuri de piețe și activități.

Conform declarațiilor reprezentanților sai, rolul principal de supraveghere pe piața cripto va fi preluat de Autoritatea de Reglementare a Serviciilor Financiare (FSRA).

FSRA a emis un document de 34 de pagini care explică în detali modul în care se vor autoriza și derula activitățile asociate criptomonedelor, precum și regulile și legile aplicabile celor care vor să activeze în acest spațiu.

“Solicitanții care se califică pentru obținerea autorizației în cadrul Spot Crypto Asset Framework vor beneficia de un FSP [Permisiune de Servicii Financiare] pentru a desfășura activitatea reglementată a OCAB [Operarea unei companii Crypto Asset Business]”, se arată în document. Potrivit cadrului Spot Crypto Asset: ”Intermediarii de pe piață (de exemplu, dealerii brokerilor, custozi, administratorii de active) și schimburile de cripto-active care tranzacționează sau gestionează activele criptate vor trebui să fie licențiate / aprobate de FSRA ca deținători OCAB. Sunt permise numai activitățile în activele criptate acceptate.”

FSRA a menționat că în urma consultațiilor publice au fost implementate unele modificări, inclusiv un sistem de impozitarea activităților exchange-urilor în funcție de volumul de tranzacționare zilnic.

În luna octombrie a lui 2017, FSRA a publicat un document similar care stabilește reglementările pentru ICO-uri.

Din punct de vedere legal, criptomonedele nu sunt considerate mijloc de plată, ci ”mediu de schimb pentru bunuri și servicii”.