Apple App Store oferă în prezent peste 3 milioane de aplicații de diferite tipuri. Recent compania a nunțat o revizuire a politicilor cu privire la tipul de aplicații cripto ce pot fi descărcate prin intermediul acestui serviciu.

Mai exact, pe lângă definirea tipurilor de aplicații cripto ce pot fi incluse în App Store, Apple impune reguli suplimentare cu privire la caracteristicile acestora:

  • aplicațiile de tip portofel digital trebuie să aparțină unor dezvoltatori înregistrați ca persoane juridice
  • aplicațiile de tip Exchange pot facilita tranzacțiile sau transferul de criptomonede către un exchange înregistrat legal și pot fi publicate doar de către exchange-ul respectiv
  • aplicațiile de tip ICO, tranzacționarea de cripto-futures sau alte instrumente financiare reglementate pot fi publicate doar de către bănci, brokeri sau alte instituții financiare autorizate și trebuie să respecte legile existente cu privire la securities
  • aplicațiile dedicate minării de criptomonede utilizând telefonul sunt interzise, fiind permise doar cele care folosesc un software de minare în cloud
  • aplicațiile care oferă bani sau criptomonede pentru realizarea de taskuri precum descărcarea de alte aplicații, postarea pe rețelele sociale ș.a.m.d. sunt interzise

Această ultimă restricție este aplicabilă unui număr de aplicații deja existente în App Store, ceea ce însemnă că acestea vor deveni indisponibile în viitor.

Regulile cu privire la tipurile de aplicații ce pot fi publicate în Apple App Store au fost oricum mai restrictive față de Google Play sau aplicații similare, iar această revizuire a regulilor va afecta atât proiecte existente, cât și alte inițiative similare pe viitor.

Inițiativa Apple se datorează cel mai probabil numeroaselor probleme pe care Google Play le-a avut în legătură cu aplicațiile cripto – anul acesta, nu mai puțin de trei aplicații de tip malware au fost eliminate deoarece s-a dovedit că furau cheile portofelelor digitale și fondurile din ele. De exemplu, versiunea mobilă a unui portofel MyEtherWallet fals a fost disponibilă timp de 4 zile în Google Play până când utilizatorii l-au raportat și a fost eliminat.

De asemenea, compania de securitate online Kaspersky a menționat frecvent în rapoartele sale numărul mare de aplicații maliționase disponibile atât în Google Play, cât și în Chrome Web Store, ceea ce a determinat Google să elimine toate extensiile dedicate minării de criptomonede în aprilie.