Cel mai mare exchange de criptomonede din Polonia, Bitbay, a anunțat că își va suspenda temporar activitate din cauza faptului că băncile loacale nu mai doresc să coopereze cu compania. Până la sfîrșitul anului, compania își va muta sediul oficial în malta, unde legislația este mai prietenoasă, urmând să își relanseze activitățile pe un nou domeniu de internet.

În declarația publicată, Bitbay a afirmat că au primit o notificare de încetare a colaborării din partea singurei bănci în cadrul căreia au reușit să își deschidă conturi, astfel încât începând cu luna iunie, utilizatorii nu vorm mai avea posibilitatea să își acceseze conturile în moneda națională (zlot), deși celelalte funcții ale conturilor vor rămâne active.

Începând cu data de 17 septemebrie, va fi posibilă doar retragerea de fonduri, iar restul activităților exchange-ului vor fi suspendate.

După ce vor finaliza procesul de înregistrare în Malta, utilizatorii vor avea posibilitatea de a-și crea noi conturi pe noua pltaformă bitbay.org, ce va fi sub administrarea unei noi companii.

În prezent, exchange-ul Bitbay tranzacționează 29 de monede digitale și are o cifră de afaceri de peste 9 milioane de dolari.

Relocarea Bitbay este o consecință a politicilor restrictive impuse de guvernul polonez asupra criptomonedelor din ultimele luni. Deși sunt recunoscute oficial, monedele digitale și operațiunile de minare din Polonia au intrat în vizorul autorităților de reglementare financiară ca urmare a identificării unei serii de activtăți ilegale din acest domeniu.

La începutul lunii mai, Autoritatea de Supraveghere Financiară poloneză a inițiat un proiect în valoare de 173.000$ de finanțare a unei campanii de social media concetrată pe prezentarea riscurilor asociate cu criptomonedele, schemele piramidale și tranzacțiile Forex. De asemene,a în luna februarie, Banca Centrală din Polonia a realizat o serie de clipuri video anti-cripto în colaborare cu rețeaua Gamelleo, Google Ireland Limited și Facebook Ireland Limited.