Exchange-urile BUDA, Orionx si CryptoMarket (CryptoMKT) din Chile au dat in judecata bancile care le-au inchis conturile in luna martie.

Bancile locale Itau Corpbanca, Scotiabank si Banco del Estado de Chile au decis sa inchida toate conturile asociate cu cele trei exchange-uri de criptomonede, iar acestea vor ramane inchise pana la decizia curtilor.

La sfarsitul lui martie, BUDA si CryptoMKT au solicitat o pozitie oficiala din partea Asociatiei Chileene a Bancilor (ABIF) cu privire la criptomonede si tranzactiile cu aceste monede digitale.

Asociatia a sustinut ca nu are autoritatea pentru a se implica in aceasta situatie, iar deciziile cu privire la conturi sunt “competenta exclusiva a institutiei in cauza”.

Comunitatea de criptomonede din Chile a lansat o campanie pe Twitter #ChileQuiereCryptos (Chile Vrea Cripto) pentru a sustine industria si a pastra posibilitatea publicului de a tranzactiona Bitcoin si monedele locale CHaucha si Luka.

Co-fondatorul exchange-ului BUDA, Guillermo Torrealba, a declarant ca decizia bancilor de a inchide conturile associate cu tranzactionarea de criptomonede “ucide intraga industrie”, mai ales in contextul in care volumul de tranzactiii al exchange-ului sau era de aproximativ 1 milion de dolari pe zi.

Cele trei exchange-uri au decis sa apeleze la justitie pentru a combate decizia bancilor de a inchide conturile

Aceasta situatie nu este unica la nivel international – numeroase institutii bancare au luat decizia de a inchide conturile asociate cu tranzactiile de criptomonede sau de a interzice utilizarea cardurilor de credit in achizitia lor.

Investitorii au inceput insa sa apeleze la justitie pentru a cere explicatii cu privire la aceste decizii – luna trecuta, grupul JP Morgan Chase a fost dat in judecata in SUA deoarece a aplicat comisioane nejustificate pentru achizitiile de criptomonede cu cardul de debit.

In Coreea de Sud, de exemplu, bancile sunt sub presiunea autoritatilor de reglementare, care deruleaza inspectii la bancile in care exchange-urile au conturi deschise, pentru a se asigura ca sunt respectate legile care Previn anoniminitatea tranzactiilor. Bancile Nonghyup, Kookmin and Hana vor fi verificate de Comisia de Servicii Financiare (FSA) deoarece sunt partenerii celor mai mari exchange-uri din Coreea, Coinone si Bithumb.