Judecătorul Raymond Dearie de la Curtea Federală din New York a decis că legislația privind securities se aplică și ICO-urilor fraudulente. Decizia a fost luată în cazul intentat împotriva lui Maksim Zaslavskiy. Acesta este acuzat că a comis fraude prin intermediul a două ICO-uri.

Unul dintre proiecte vindea tokenuri bazate pe imobiliare, iar cel de-al doilea tokenuri bazate pe diamante. Procurorii au susținut că cele două proiecte încalcă legile privind tranzacționarea de securities fără aprobare.

Avocatul lui Maksim Zaslavskiy a solicitat respingerea cazului. Acesta a motivat că legislația cu privire la titlurile de valoare/securities nu se aplică activităților derulate de acesta.

Judecătorul a decis însă că

”Scopul Congresului în adoptarea legilor privind securities a fost de a reglementa investițiile, indiferent de forma lor și de orice denumire ar purta”.

”Dacă eliminăm jargonul de secolul 21 și luăm în considerare caracterizarea proprie a inculpatului despre oportunităților de investiție oferite, acesta a organizat o escrocherie simpla, plina de caracteristicile comune ale multor fraude financiare”

se completează în decizia legală luată.

Bazat pe aceste argumente, judecătorul a decis că acuzațiile aduse lui Zaslavskiy se încadrează în reglementările legale privind securities.

Este elevant și faptul că

Dearie nu a declarat că toate ICO-urile se supun acestei legislație. Este numai o decizie ce a fost luată punctual, pe baza dovezilor furnizate instanței.

Avocatul lui Zaslavskiy a încercat să argumenteze că SEC nu a reglementat vânzările de tokenuri ca securities. Procurorii au susținut că acest lucru este irelevant în cazul de față, deoarece nu au fost emise niciodată tokenuri.

Decizia judecătorului din New York este relevantă pentru piața cripto deoarece legislația din Statele Unite se bazeză pe precendente.

Majoritatea hotărârilor judecătorești sunt luate în funcție de precendentele ce sunt puse la dispoziție de către părți, în funcție de cat de aplicabile sunt cazului aflat în atenția instanței.