În ultimele câteva zile, autoritățile financiare din mai multe țări au făcut declarații oficiale despre criptomonede și problemele legate de ele. Un reprezentant al Băncii Populare din China încurajează inovația blockchain, în ciuda măsurilor luate împotriva ICO-urilor. Autoritatea de Coduită Financiară din Marea Britanie  a spus că ia sub observație ICO-urile care oferă servicii administrative. Banca Centrală a Finlandei a vorbit despre calitățile economiei bitcoin.

Un reprezentant al Băncii Populare Chineze încurajează inovația și tehnologia registrelor distributive

Diriectorul Institutului de Finanțe al Băncii Populare Chineze, Sun Guofeng, încurajează industria fintech din China să continue să exploreze tehnologia blockchain. Sun a spus că tehnologia blockchain are potențial, că poate să aducă inovație,  a căutat să diferențieze ICO-urile ca fenomen față de tehnologia blockchain în mare. ”Trebuie să separăm tehnologia blockchain și ICO-uile. Blockchainul ar putea să aibă multe funcționalități, inclusiv în administrarea socială. Blockchainul nu înseamnă ICO-uri. Trebuie să ne lărgim viziunile despre cercetare și despre dezvoltarea blockchain.”

Autoritatea Financiară de Conduită din Marea Britanie a publicat o declarație oficială, căutând să clarifice atitudinea oficială față de ICO-uri. FCA a pus din nou accent pe riscurile investițiilor asociiate cu ICO-urile și a avertizat că autoritatea caută să descurajeze ICO-urile care oferă servicii care sunt deja sub jurisdicția autorităților.  ”Multe ICO-uri ies din zona reglementată. Cu toate acestea, în funcție de felul în care sunt structurate, unele ICO-uri pot să aibă investiții reglementate, iar companiile implicate în ICO ar putea să aibă activități reglementate. Unele ICO—uri au anumite asemănări cu IPO-urile (Ofertele Publice Inițiale), cu plasarea privată a securităților, cu crowdfunding-ul sau chiar cu schemele de investiții colective. Unele jetoane pot de asemenea să constituiei securități transferabile. Așadar intră în regimul prospectat. Fiecare promoter trebuie să se gândească dacă activitățile sale sunt acivități reglementate după legile relevante pentru el. În plus, schimburile de monede digitale care facilitează schimbul anumitor jetoane ar trebui să se gândească să obțină o autorizație de la FCA pentru a putea să își ofere serviciile .”

Banca centrală Finlandeză a lăudat bitcoinul și modelul de guvernare descentralizat

Banca Finlandei a publicat o nouă lucrare de cercetare care laudă capacitățile de auto-guvernare ale bitcoinului. Lucrarea spune că ”bitcoinul nu poate fi reglementat”. Nu este nevoie să fie reglementat deoarece ca și sistem ține de protocol așa cum este el. Comisioanele de tranzacții pe care le suportă utilizatorii sunt determinate independent de eforturile minerilor. ”Lucrarea analizează elementele care stau la baza bitcoinului și explorează o gamă de posibile utilizări ale tehnologiei. Cercetătorii concluzionează că ”designul bitcoinului ca sistem economic este revoluționar… Aparenta funcționalitate și utilitate ar trebui să îi încurajeze pe economiști să studieze această structură minunată.”

Climatul reglementărilor criptomonedelor a evoluat semnificativ în ultimele săptămâni. Pare să fie un consens din ce în ce mai mare în rândul națiunilor dezvoltate că securitățile fără licențăde tip ICO ar trebui să se supună unor reglementări financiare și cad sub jurisdicția legală a unor autorități financiare existente.

Faptul că autoritățile s-au concentrat pe reglementarea ICO-urilor are implicații și asupra legitimității bitcoinului. În unele cazuri, ICO-urile care emit așa-zise ”jetoane de utilitate” scot la iveală problema nuanțată a reglementărilor în multe guverne vestice. În ciuda acestui lucru, China a inițiat de curând o adevărată vânătoare de ICO-uri, care ar putea să dea un exemplu guvernelorcare caută să interzică toate ICO-urile.

Sursa – Bitcoin News