În data de 23 februarie, cel mai mare exchange de criptomonede din Statele Unite, Coinbase, a informat 13.000 de utilizatori că vor transmite documentele referitoare la tranzacțiile cu valoare de peste 20.000 de dolari la autoriatea națională de taxe și impozite din SUA, Internal Revenue Service (IRS).

Informarea a venit ca urmare a unui proces inițiat in 2016 în care IRS a cerut documentația referitoare la 500.000 de clienți americani, însă avocații Coinbase au reușit să reducă numărul la 13.000.


Detaliile solicitate de IRS sunt numele, data nașterii, adresa, echivalentul CNP în America și tranzacțiile cu valoare de peste 20.000$ efectuate în perioada 2013-2015.

Din punct de vedere legal, taxarea criptomonedelor din Statele Unite variază între 0% (pentru cei cu venituri anuale sub 36.000$) până la 39,6% (pentru cei care au venituri anuale peste 450.000$).

Legea americană încadrează monedele digitale la categoria proprietăților, ceea ce înseamnă că deținătorii trebuie să plătească inclusiv taxe retroactive dacă valoarea lor crește în timp. În aceeași categorie de taxe sunt incluse și bunuri a căror valoare crește în timp, precum acțiuni, obligațiuni sau metale prețioase.

În conformitate cu evaluările făcute de companiile specializate în depunerea formularelor de impozite, un număr foarte mic de americani au declarat criptomonedele în declarațiile anuale (una dintre evaluări a susținut că mai puțin de 100 de persoane din 250.000 le-au declarat), deși statisticile spun că aproximativ 57% dintre americani au efectuat astfel de tranzacții.

Coinbase a avertizat utilizatorii la sfârșitul anului cu privire la obligativitatea declarării criptomonedelor la IRS, însă o mare parte dintre utilizatori și-au manifestat nemulțumirea cu privire la decizia judecătorească. Mai exact, unii au acuzat exchange-ul că nu i-au avertizat din timp că vor transmite detaliile tranzacțiilor către IRS, pentru a avea timp să le includă în declarațiile anuale de venituri. Alții consideră că natura descentralizată și statutul legal neclar al criptomonedelor îi scutește de la plata taxelor (aspect cu care justiția americană nu este de acord).