Revista Fortune a raportat că Stellar este în negocieri pentru a achiziționa start-up-ul blockchain Chain într-o tranzacție evaluată la aproximativ 500 milioane de dolari (în tokenuri XLM), iar comunitatea cripto a reiterat acuzațiile de insider trading la adresa managerului de fonduri Ari Paul.

”O sursă familiară cu tranzacția a declarat că achiziția este soluția pentru concurența încinsă dintre cele două companii pentru angajarea dezvoltatorilor de top”, se afirmă în articolul publicat de Fortune.

O investigație publicată pe platforma Medium în data de 16 iunie sugerează că managerul fondului de investiții BlockTower Capital, Ari Paul, ar fi purtat discuții cu analiștii de piață Kazonomics și alte persoane, cărora le-ar fi sugerat să achiziționeze tokenuri XLM deoarece urmează să crească valoarea acestora.

Conform postării de pe Medium, mesajul privat transmis de Paul ar fi fost:

”Nu îți sugeram să promovezi nimic. Pur și simplu, am luat o decizie și am împărtășit-o cu prietenii pentru că este avantajoasă. De exemplu, dacă decid că XLM este o investiție bună datorită anunțului cu privire la Chain, mai întâi o să cumpăr tokenurile și apoi îți spun și ție de ce”.

La momentul respectiv, nu existau indicii că o astfel de achiziție între Stellar și Chain ar fi fost în lucru, astfel încât discuția poate fi calificată drept insider trading, mai ales dacă SEC califică XLM drept security.

SEC analizează tokenurile pentru a stabili dacă se clasifică drept securities

În ultima perioadă, autoritatea de supraveghere din SUA, SEC, a început să evalueze tokenurile de pe piața cripto pentru a stabili dacă sunt securities/titluri de valoare sau nu. Procesul este însă unul foarte lent, astfel încât pentru moment situația este neclară.

De asemenea, SEC a încercat să reglementeze pe cât posibil piața cripto, inclusiv din perspectiva combaterii insider trading, care este considerată o infracțiune gravă când vine vorba despre securities.

Situația XLM nu este singulară pe piața cripto, în ultimul an existând mai multe suspiciuni legate de insider trading. Cel mai faimos exemplu este cel al Coinbase și Bitcoin Cash – la sfârșitul lui 2017, cea mai mare platformă exchange din SUA a realizat un audit intern prelungit pentru a stabili dacă angajații săi au derulat astfel de activități. Aparent, o parte dintre cei implicați în procesul de listare pe platformă a criptomonedelor ar fi comunicat prietenilor că Bitcoin Cash urmează să fie listat, ceea ce a permis mai multor traderi să obțină profituri în baza acestei informații confidențiale.