O situație neobișnuită a apărut în rândul companiilor cripto de succes.  Start-up-ul Swarm a anunțat că va tokeniza și va vinde acțiuni (și fracțiuni ale acestora) în companii precum Coinbase, Ripple, Robinhood și DiDi, fără acordul acestora.

Mai exact, Swarm a achiziționat acțiuni în aceste companii de la foști angajați și investitori inițiali prin intermediul brokerilor, iar acum va transforma aceste acțiuni în tokenuri de tip securities ce vor fi vândute investitorilor acreditați interesați să se implice pe piața cripto în mod indirect. Conform declarațiilor făcute de reprezentanții Swarm, metoda de obținere este legală deoarece nu încalcă prevederile contractelor semnate de acești investitori, iar tokenurile tip securities vor fi vândute investitorilor verificați prin KYC/AML, ceea ce satisface reglementările de pe piața financiară.

”Scopul nostru este să democratizăm procesul de investire, iar introducerea tokenurilor care reprezintă acțiuni în cadrul companiilor este un pas major în această direcție. Acum, orice investitor Swarm are posibilitatea de a deține capital în cadrul unora dintre cele mai proeminente strat-up-uri tehnologice din zilele noastre”,

a declarat co-fondatorul și directorul Swarm, Philipp Pieper.

Ei nu sunt de acord cu actiunea Swarm

Problema este că niciuna dintre aceste companii nu este de acord cu vânzarea acțiunilor. Toate sunt companii private, care nu au trecut prin procesul normal de listare la bursă (Initial Public Offering).

Coinbase a transmis o scrisoare de încetare (”cease-and-desist”) către Swarm, încercând să împiedice procesul:

”În calitate de companie privată, Coinbase nu permite tranzacționarea de acțiuni pe piețele secundare din motive variate, inclusiv deoarece piața nu deține suficiente informații. Vom iniția acțiuni legale dacă aflăm că anumite persoane au vândut acțiuni Coinbase, încălcând acordurile semnate care le interzic acest lucru”, se menționează în document.

În mod similar, Ripple a declarat că ”nu am fi aprobat vânzarea de acțiuni în scopul de a fi redistribuite”, iar repezentanții Robinhood au afirmat că ”nu suntem la curent cu activitatățile derulate de Swarm sau cu planurile acestora”.

Rămâne de văzut în ce măsură companiile implicate vor reuși să împiedice procesul inițiat de Swarm, decizia finală urmând să fie stabilită cel mai probabil prin acțiuni legale.