Având în vedere că vârsta media a politicienilor este de 60 de ani, nu e de mirare că aceștia nu înțeleg tehnologia criptomonenedelor sau sunt ostili conceptului. Generația mai tânără de politicieni însă sunt capabili să înțeleagă modul în care funcționează și avantajele pe care le pot oferi, așa că sunt unii dintre cei mai mari promotori ai acestora.

Învățarea este mai ușoară pentru cei tineri, care au de asemenea avantajul unui mod de gândire mai flexibil, căutând soluții neașteptate la probleme vechi.

Statisticile arată că milenialii (cei care au ajuns la maturitate în anii 2000) dețin de două ori mai multe criptomonede decât celelalte categorii de vârstă și sunt de 16 ori ori mai activi pe piața cripto decât cei care au depășit vârsta de 65 de ani.


Odată cu trecerea anilor, generațiile actuale de politicieni vor fi înlocuite de cei care consideră că iPhone-ul și Bitcoin sunt chestiuni normale pe piață. Un exemplu este candidatul pentru Senat al Partidului Republican din Statele Unite, Austin Petersen – în vârstă de 36 de ani, Petersen este un susținător al Bitcoin și a declarat că a incasat deja două sponsorizări pentru campanie în criptomonede:
”Sunt un mare fan al comunității de monede digitale deoarece reprezintă descentralizarea” a declarat acesta.

Cripto-entuziaștii nu sunt o apariție nouă în peisajul politic american – acum patru ani, cel mai tânăr candidat pentru funcția de guvernatori al statului New Hampshire, Andrew Hemingway (care avea doar 32 de ani la acel moment) a fost primul care a acceptat controbuții în bitcoin pentru campania sa. Trei candidați pentru alegerile din Congres, democrații Patrick Nelson (29 de ani) și Brian Forde (37 de ani) și republicana Kelli Ward (49 de ani) acceptă contribuții în bitcoin.

Și în Europa, numerosi politicieni tineri au legături cu industria Cripto: Gian Luca Comandini, în vârstă de 28 de ani, a creat partidul italian ”De zece ori mai buni” care va participa la alegerile din acest an din Italia. Co-fondator al Asociației Italiene de Bitcoin și promotor al tehnologiei blockchain, Comandini și-a bazat campania pe faptul că noile tehnologiii pot să rezolve problemele fundamentale ale Italiei – corupția și lipsa de transparență a modului în care sunt cheltuiți banii publici.

Partidul ”De zece ori mai buni” are deja 112 candidați înscriși în 10 districte electorale și vor participa și la alegerile pentru Parlamentul European. Majoritatea celor înscriși sunt tineri care derulează activități în domenii tehnice și digitale, precum și în mass media și platforme sociale. De altfel, unul dintre principiile promovate de partidul italian este oferirea de facilități companiilor care promovează noile tehnologii, pentru a sprijini evoluția economică și tehnologică a Italiei.

Chiar dacă acești politicieni tineri nu vor fi aleși acum, este clar că timpul este de partea lor – în patru ani sau în opt ani, parlamentele vor fi populate cu aleși care au crescut alături de piața cripto. Poate că nu toți vor promova industria, dar cu toții o vor considera ca parte a peisajului financiar și social, deoarece a fost prezentă în viața lor adultă de la început.