Minarea de Bitcoin văzută ca afacere

Sa minezi Bitcoin este o afacere. Cine nu înțelege acest lucru de la bun început, poate eșua cu ușurință în caz că se implică în așa ceva. Înainte de a începe o afacere trebuie să te documentezi foarte bine despre domeniul de activitate (mai ales dacă nu ai experiență) și să-ți faci bine calculele. Care este investiția inițială necesară? În cât timp mi-o pot amortiza, pentru ca mai apoi să intru pe profit? Ce costuri adiționale implică? Ce sume trebuie să investesc constant, din timp în timp, pentru a menține la un nivel optim business-ul? etc. Spun lucruri evidente, de bun-simț, însă prea mulți nu și-au facut temele în trecut, mai ales când vorbim despre cum sa minezi Bitcoin.

Explozia prețului BTC în 2017 i-a făcut pe foarte mulți să se arunce cu capul înainte în materie de investiții în criptomonede și echipamente de minat, fără să facă o minimă analiză a domeniului.

Dacă prin noiembrie-decembrie 2017 cu greu mai găseai o placă video performantă pe site-urile care vând componente PC ori pe piețele secundare, la acest moment al scrierii acestui articol (30.12.2018) site-uri precum olx.ro ori grupurile Facebook dedicate fenomenului criptomonedelor conțin sute de oferte de acest gen. Și vorbesc aici strict despre ceea ce se întâmplă în România, nepunând la socoteală situația la nivel mondial.

Sa minezi Bitcoin în România?

  • Minarea de Bitcoin în România este în cădere liberă. Din informațiile pe care le am, mai toate fermele de minare bitcoin si criptomonede din Romania si-au inchis portile. Mă refer la sectorul public/comercial, nu la cel privat.  Despre acesta nu am cunoștințe, însă este foarte puțin probabil ca lucrurile să stea mai bine. Asta pentru că în România avem un cost ridicat al electricității (0,11-0,12 USD/kWh). Plus ca piața cripto a avut o corecție masivă în 2018 (80,59% pentru Bitcoin și peste  90% pentru restul criptomonedelor).
  • Ultima scădere puternică a prețului BTC (din luna noiembrie 2018) a reprezentat bomboana de pe colivă pentru majoritatea minerilor. Nu mai pun la socoteală creșterea constantă atât a hashrate-ului (rata de procesare), cât și a dificultății rețelei Bitcoin pe tot parcursul anilor 2017 si 2018. Acești factori cumulați i-au făcut pe foarte mulți mineri să-și închidă operațiunile.
  • În minarea de Bitcoin trebuie să ținem cont întotdeauna de hashrate și dificultate. Aceste elemente se ajustează constant (o dată la două săptămâni). Ecuația e simplă: cu cât sunt mai mulți mineri în rețea(competiție sporită), cu atât cresc hashrate-ul și dificultatea. Vestea bună pentru mineri este că ei pot beneficia din plin de ajustarea dificultății la fiecare două săptămâni. Dacă pe fondul trend-ului descendent al hashrate-ului și al dificultății prețul BTC crește brusc, minerii vor fi avantajați. Atât prin creșterea acestuia, cât și prin cantitatea mai mare de BTC pe care o vor acumula în răstimpul celor două săptămâni.

Mai este la acest moment minarea de BTC rentabilă?

Cu siguranță. Însă nu în toate cazurile. Partea cea mai dificilă vine în momentul în care te gândești efectiv unde, cu cine și în ce fel sa minezi Bitcoin.

Ca să răspund la prima întrebare

am convingerea că în România nu este foarte rentabil în niciun fel sa minezi Bitcoin sau alte criptomonede. Unul dintre motive l-am amintit mai sus, costul ridicat al electricității. Alt motiv important ar fi faptul că mediul nu ne avantajează. E altceva sa minezi Bitcoin în țări unde temperaturile sunt scăzute o lungă perioadă a anului. Acesta fiind un avantaj pe care noi nu-l avem. Aș mai adăuga lipsa unor ferme de minat la scară industrială care să-și fi creat un renume (precum au făcut-o cu succes mai multe exchange-uri românești). Majoritatea potențialilor investitori nu au know-how-ul tehnic necesar, deci nu poate intra în calcul varianta de a mina în propria locuință.

La a doua întrebare

este mai dificil de dat un răspuns. Aceasta deoarece companiile care oferă servicii de mining (de cloud mining) au apărut ca ciupercile după ploaie în ultimii ani. Dar și foarte multe dintre ele s-au dovedit a fi nu doar neprofitabile, ci și frauduloase. În puținele cazuri în care s-au văzut cât de cât niște rezultate pozitive (mă refer aici la Hashflare și Genesis mining, doi dintre giganții cloud mining-ului) serviciile lor s-au dovedit nesatisfăcătoare într-un final (vezi și hack-ul pe care l-a suferit Hashflare). La acest moment ambele companii au închis opțiunile de a mina cu ele Bitcoin, argumentând că nu mai este rentabil. Cu siguranță că pentru ele nu mai este rentabil, de vreme ce au câștigat enorm în trecut pe fondul unui preț ascendent al Bitcoinului și al altor criptomonede.

Pentru ultima întrebare

Părerea mea (și nu e una singulară) este că vremea cloud mining-ului a apus. În ultima vreme a început să prindă avânt un nou model de business: MaaS (Mining as a Service). Aceasta implică faptul că investitorii sunt proprietarii echipamentelor (numite ASIC-uri), iar servicii precum găzduirea, asigurarea operațiunilor de minare și mentenanța acestora sunt asigurate de companiile de minare Bitcoin. Modelul MaaS mă duce cu gândul la modelul FBA adoptat de Amazon. Ambele modele mi se par excelente și cred că sunt în avantajul clienților.

In concluzie sa minezi bitcoin

e rentabil/profitabil pentru clienți numai în condițiile în care se poate oferi un răspuns afirmativ celor trei întrebări amintite. Să găsim un loc unde clima să ne ajute, unde costul electricității să fie unul cât mai scăzut cu putință. Sa gasim o companie cu un model de business diferit de modelul predominant până acum în piața de minerit. Sa se ocupe de tot ceea ce înseamnă găzduire și mentenanță. Să fie 100% transparentă în activități și rezonabilă în privința costurilor pe care le solicită pentru serviciile sale.

 

Abel Dragomir
Facebook
Telegram
Referințe bibliografice:
Bitcoinwisdom
Athcoinindex
Cseweb.ucsd.edu