Principalul conglomerat de servicii de date din Japonia și schimbul de bitcoin GMO a anunțat că își extinde afacerea. Intenția este să își deschidă o fermă de bitcoin și fabrică de chipuri de minare. Compania a spus că plănuiește să producă și să vândă chipuri semiconductoare de 7nm și că vor rula un complex de minare în nordul Europei.

GMO intră pe piața de minare

GMO Internet Inc. a anunțat joia trecută lansareae unui afaceri de minare de bitcoin, ”folosind chipuri semiconductoare de 7nm, din generația viitoare”.

Compania a scris într-un comunicat de presă că vor opera centrul de minare folosind energie regenerabilă și chipuri semiconductoare de ultimă generație în nordul Europei. În același timp, aceștia vor lucra la dezvoltarea și producerea de aparate, în parteneriat cu o companie care va face designul semiconductoarelor.

Aceștia au spus că au acces la energie regenerabilă din plin în nordul Europei. ”Putem să operăm ferme cu costuri reduse procurând energie verde și ieftină”. Compania are în plan să înceapă să mineze cu 50 000 de chipuri și să scoată o putere de hash totală de 500 de petahash pe secundă. Ar ajunge în acest fel în top zece pool-uri de minare de bitcoin azi.

GMO este o companie gigant, listată la bursa din Tokyo. Afacerea de infrastructură de Internet are 8,47 mil clienți și este pe primul loc în Japonia. La sfârșitul lunii iunie aveau 129 de entități, printre care GMO Coin Inc, care oferă tranzacții de monedă digitală și trading forex.

”Intrând în acest proiect, GMO Internet va susține operațiunile solide cu bitcoin, care este moneda internațională comună a întregii lumi”.

Competiția la minare

Ferma de minare de bitcoin va avea rafturi de emineri, răcire, serviciu de pompieri și securitate. Au spus că vor folosi doar energie regenerabilă, și anume energie geotermală și provenită din hidrocentrale. Fiecare aparat de minare va avea o performanță de 10 TH/s, cu consum de electricitate de maxim 500 de Watti.

Competitorii

Afacerea cu mineri va intra în competiție cu câțiva producători de echpamente de minare de pe piață, printre care cei de la Bitmain. Antminer S9 este în prezent aparatul de minare ASIC favorit în toată lumea. Compania din China folosește procesoare de 16nm pentru chipuri. Este în acest moment cel mai mic și mai eficient design din industria ASIC-urilor. Fiecare dintre rigurile de minare construite au putere de hash de 14 TH/s, dar puterea consumată este de 1 372W. Chipurile vin cu 0,098 J/GH, care este ”cel mai eficient chip de minare de bitcoin de pe piață” conform site-ului companiei.

Bitfury este al doilea echipament de minare de pe piață. Compania produce chipuri ASIC de 16nm. Aceștia nu vând riguri de minare pentru consumatori, optând să vândă centre de date întregi pentru întreprinderi și guverne.

Și Canaan (fostul Avalon Mining) produce chipuri de 16nm și riguri de minare, în China. Compania trimite aparate direct către clienți, dar produce mult mai puține unități decât Bitmain.

Și Dmitry Marinichev, responsabil de operațiunile pe Internet în Rusia a anunțat luna trecută că țara sa va intra în cursa pentru producerea de chipuri de minare. Aceștia au reconfigurat o fabrică de chipuri care producea inițial microchipuri pentru sateliții sovietici. ”Russian Miner Coin” va fi numele monedei emise către investitori și va fi primul ICO guvernamental. Speră să strângă 100 de milioanede dolari și să devină principalul producător de hardware de minare, după spusele lui Marinichev.

Operațiuni și costuri

Pe lângă operarea unui centru de minare, afacerea cu mineri de la GMO va oferi servicii de minare în cloud dar și vânzarea echipamentelor de minare. Monedele minate, inclusiv bitcoinii, vor intra în schimbul de bitcoin al companiei, făcând în felul acesta rost de lichidități.

Se așteaptă ca afacerea să fie operațională în prima jumătate a anului 2018.

Cât despre costurile construirii unui centru de minare și a hardware-urilor (inclusiv a chipurilor de minare) reprezentanții companiei au comunicat:

”Nu vom spune suma exactă pentru că avem un acord de confidențialitate cu partenerii noștri. Sunt însă costuri mai mari decât 10% din activele neconsolidate de anul trecut.. Deși impactul acestei lansări asupra performanțelor afacerilor consolidate este nesemnificativ, credem că afacerea are potențial destul de mare pentru a crește valoare companiei în viitor. ”